Op zoek naar lekkere, snelle komkommersoep? Ga dan dit goedkope recept maken zodat je na een kwartiertje al deze lekkere zomersoep in kommen zal uitgieten.
Dezer dagen in het begin van de zomer, dus wanneer de komkommer-oogst volop aan de gang is, zijn ze meteen ook het goedkoopst: dus ideaal om er nu snel een drankje, tussendoortje of voorgerecht mee te maken.
Hoe snel komkommersoep maken

3 lekkere komkommersoep recepten: klassiek met boter, volledig vegetarisch of goed voor de cholesterol: snel klare, makkelijke, beproefd recepten!
Je hoeft komkommers niet te koken om er soep mee te maken. Deze koude komkommersoep bijvoorbeeld is ideaal wanneer je geen zin hebt om op een hete dag in je keuken te staan en snel klaar wanneer je bovendien niet echt veel honger hebt.
In onderstaand recept gaan we voor extra smaak wat prei koken in groentebouillon. Om deze stap over te slaan vertrek je gewoon van een uiterst smaakvolle groentebouillon.
Voor wie wil afvallen, of wie een koolhydraatarm of eiwitrijk dieet volgt, wordt onderstaande soep al gauw een snel bijgerecht bij bijvoorbeeld een stuk (gebakken) vis – zoals bijvoorbeeld 1 van deze 5 zalm recepten van Pascale Naessens. Nog wat gemengde sla erbij en je maaltijd is klaar!
Gezonde komkommersoep

Lekker zomers, heerlijk fris en klaar in 5 minuten: lekkere koude komkommersoep boordevol vitaminen. Doe alle ingrediënten in de keukenrobot, pureer en klaar.
“Je bent wat je eet” is misschien een wel wat rare uitdrukking wanneer je over komkommers praat. Maar op hete zomerdagen zijn komkommers ideaal wegens hun hoge watergehalte. En uiteraard besta je als mens ook uit water. Maar geen kraantjeswater – dus niet gewoon veel drinken – maar flink wat vocht met micronutrienten heb je nodig tijdens een hete dag.
Hier in Maleisië kiezen we op hete dagen gegarandeerd voor kokoswater van verse kokosnoten of een stuk watermeloen. In de Lage Landen groeien er niet voor niets goedkope komkommers in het begin van de steeds maar heter wordende zomers.
Verder bevatten komkommers weinig calorieën maar wel flink wat vitamine C en cafeïnezuur: 2 micronutriënten die er alweer voor zorgen dat je lichaam meer vocht vast zal houden.
Als extra tuinkruid kiezen we dille… Kies gewoon eens iets anders dan peterselie of munt, zodat je alweer andere micronutriënten om je natuurlijk afweersysteem sterker te maken. Dille bevat flink wat ijzer, mangaan en calcium en… smaakt best lekker in onderstaande komkommersoep.
- 500 ml groentebouillon
- 500 ml volle melk
- 6 kleine komkommers (dus nog niet boordevol volwassen pitten, anders moet je de pitten verwijderen)
- 3 dunne stengels prei
- naar smaak (1 eetlepel) vers geperst citroen- of limoensap
- indien je een onbespoten limoen of citroen gebruikt: 1 theelepel zeste
- naar smaak (1 theelepel) zwarte peper van de molen
- naar smaak (1 theelepel) rotszout of zeezout
- naar smaak en wens: enkele kappertjes (maximaal 1 eetlepel: gebruik dan minder zout wegens kappertjes zijn ingelegd in zout)
- naar wens (1 eetlepel per persoon) Griekse yoghurt of crème fraîche
- 3 eetlepels gehakte verse dille
- 2 eetlepels fijngehakte bieslook
- Snijd de prei in ringetjes en kook een 10tal minuten in de groentebouillon.
- Snijd ondertussen de komkommers in stukjes en de tuinkruiden fijn. Rasp eventueel wat zeste van citroen of limoen.
- (Wie geen blender heeft, pureert met de staafmixer in de pot waarin de prei werd gekookt.) Doe de komkommers, melk, gekookte prei en bouillon in een blender, voeg wat peper, zout (kappertjes) en citroenzuur (en indien gewenst ook wat zeste) toe en pureer zo fijn mogelijk. Proef en pas de smaak aan naar wens.
- Roer er de fijngehakte dille en bieslook door (of pureer even snel, uiteraard heb je dan minder beet) en laat afkoelen in de ijskast.
- Serveer je komkommersoep koud met een dot vette yoghurt of crème fraîche en geniet!
Leave a Reply