Makkelijk recept voor Zaanse mosterdsoep zodat je goedkoop een hele romige soep kan maken zonder room: dus lekker en gezond.
Zaanse mosterd is 1 van de minder dan 10 grote, overgebleven mosterdfabrieken in Nederland waar grove mosterd wordt geproduceerd: dus waarvan je de zaadvliesjes nog in de mosterd zal terugvinden. Gebruik enig andere grove mosterd als je de Zaanse niet kan vinden in jouw buurt.
Zaanse mosterdsoep ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- 1/2 fles witte wijn
- 1250 ml groentenbouillon of kippenbouillon (snel klaar met 2 tot 2,5 bouillonblokjes)
- 2 wortelen
- 1 ui
- 1 tot 2 stengels prei
- 1/2 kleine knolselder
- 2 eetlepels bloem
- 4 eetlepels Dijon mosterd
- 2 eetlepels Zaanse mosterd (of enig andere korrelige mosterd waar de vliesjes van de zaden nog in de mosterd zitten)
- handvol verse tijm
- handvol verse rozemarijn
- 2 theelepels venkel zaadjes
- zout en peper naar smaak
Zaanse mosterdoep met prei maken
- Breng de bouillon aan de kook.
- Snijd alle groenten in kleine stukjes.
- Doe de olie in een pan en laat alle groenten hierin stoven.
- Voeg de bloem toe en roer goed door mekaar.
- Voeg de wijn toe en roer voor enkele minuten.
- Voeg de wijn met de gestoofde groenten bij de kokende bouillon.
- Voeg tijm, rozemarijn en venkelzaadjes toe en laat een 30 tal minuten verder sudderen.
- Voeg de mosterd toe en laat nog eens 15 minuten sudderen.
- Als alle groenten gaar zijn pureer je de soep.
- Doe de gepureerde soep door een fijne zift om een romige soep te bekomen.
- Laat de soep opnieuw koken en dien op.
Voeg indien gewenst wat vers gemalen kaas bij deze Zaanse mosterdsoep en dien op met een krokant stuk brood.
Een reactie achterlaten