Maak deze makkelijke pompoensoep met gember, wortel en enkele simpele ‘geheime’ ingrediënten, zodat je elke pompoen zal omtoveren in een heerlijk warme kom soep, waar ieder zal vragen naar een extra schep.
Maak zeker genoeg want… het wordt onweerstaanbaar lekker wanneer je er na het pureren ook nog eens gehaktballetjes mee in laat koken! Gebaseerd op de Thaise keuken met simpele, verse ingrediënten: alles bij elkaar, sudderen en klaar.
Simpel pompoensoep recept met gember en wortel
Iedereen zal wel een geheim ingredient hebben om de perfecte pompoensoep te maken… Wij voegen graag een notensmaak toe aan deze toch wel herfstsoep. Garneer eventueel met fijngesneden, vers geplukte walnoten.
Behalve de “notensmaak” van pindakaas, voegen we ook graag de notensmaak van ghee toe. Alhoewel hoeveboter de perfecte vetstof is om de lekkerste pompoenpuree te maken (gewoon pompoenstukjes onder deksel stoven in flink wat hoeveboter), ghee geeft net alweer een extra notensmaak mee aan je soep.
Wie een extra smaak wil toevoegen aan verse gemberwortel, die kan inspiratie opdoen uit de Thaise keuken en spelen met de andere wortel uit dezelfde familie: verse laoswortel. Laoswortel of galangal is een heerlijke smaakmaker in de Thaise tom yam soepen.
En ben je in een winkel waar je verse laos kan kopen, koop dan zeker ook verse kurkuma wortel (geelwortel). Kurkuma is bovendien nog eens een superfood: minder spierpijn, beter geheugen… en je kan het makkelijk toevoegen aan soepen en smoothies.
En welk is jouw ‘geheim’ ingrediënt om de lekkerste pompoensoep te maken?
Deel het hieronder in een reactie!
Smakelijk!!!
Favoriet van Vandaag: Pompoensoep met gember, wortel en...
Ingrediënten
- 2 eetlepels ghee geklaarde boter of hoeveboter
- 1 grote, rode ui
- 4 tal cm verse gemberwortel
- 2 tal cm verse geelwortel kurkuma
- 1/4de theelepel chilivlokken kan je zelf maken door gedroogde chili's grof te vermalen of "fijn" te stampen
- 5 wortelen
- 1250 gram pompoen
- 4 knoflookteentjes
- 1 eetlepel pindakaas
- 1 liter kippenbouillon of groentebouillon
- 2 liter water
- naar wens: peperbolletjes laurierblad, tijm, zure room en/of Griekse yoghurt, zeezout, vers gemalen peper
Bereiding
- Neem een soeppot met dikke bodem en smelt er de ghee (of hoeveboter) in.
- Snijd de ui in kleine stukjes en begin aan te stoven.
- Hak de gemberwortel en de geelwortel fijn en stoof mee aan. Voeg ook de chilivlokken toe.
- Snijd de wortels in kleine stukjes of ringetjes en laat mee aanstoven.
- Schil ondertussen de pompoen, verwijder de zaden, snijd in stukken en laat een 5 tot 10tal minuten mee aanstoven tot de pompoenstukken beginnen te bruinen.
- Voeg fijngehakte of geperste knoflookteentjes toe en laat even mee stoven tot het aroma vrijkomt.
- Roer er dan de pindakaas door, giet er de bouillon bij en net zoveel water tot alle groenten goed onder staan. Voeg indien gewenst peperbolletjes, laurierblad en tijm toe. Breng aan de kook en laat een 15tal tot 30tal minuten sudderen.
- Als alle groenten goed gegaard zijn, (verwijder je het laurierblad en tijmtakjes en) pureer je de soep met een staafmixer. Proef en voeg indien nodig zeezout en peper toe naar smaak. Serveer indien gewenst met wat zure room of Griekse yoghurt.
Een reactie achterlaten