Lekkerder dan in het beste restaurant: makkelijk recept voor verse tomatensoep van Jamie Oliver uit Jamie’s Dinners.
Het geheim? Kies de rijpste tomaten en laat langzaam koken. Kook de tomaten op een zeer laag vuur voor lange tijd, zodat de zoete smaken vrijkomen: niet echt iets wat Jamie Oliver heeft uitgevonden, zijn leermeester en Italiaanse TV chef Antonio Carluccio had iets analoogs reeds aangehaald in 1 van zijn TV series: laat de tomaten vanaf ‘s morgens sudderen zodat je er ‘s middags een lekkere saus mee kan maken.
De makkelijkste manier om rijpe tomaten te vinden is naar de markt te gaan op sluitingstijd en rondkijken naar tomaten die zo rijp zijn, dat de marktkramer ze wil verkopen aan halve prijs. Bij gebrek aan tijd om naar de markt te gaan, koop rijpe tomaten maar leg ze niet in de ijskast: leg ze voor een raam en laat ze 2 tot 3 dagen verder rijpen.
Klaar in , 4.5 sterren gebaseerd op 2 reviews.
Tomatensoep recept
- 1 kg super-rijpe verse tomaten (variatie: half vers en half uit blik)
- 1 ui, pellen en fijnhakken
- 1 teentje knoflook, pellen en fijnhakken
- 1 wortel, schillen en grof raspen
- een handvol verse basilicum, blaadjes apart houden (scheuren of grof snijden voor garnering) en steeltjes fijnhakken
- 2 eetlepels olijfolie
- 6 eetlepels room
- 1 theelepel rode wijnazijn
- 2 eierdooiers
- 1,1 liter kippen-of groentebouillon
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Verse tomatensoep maken à la Jamie Oliver
- Doe 2 eetlepels olie in een grote pot, laat warm worden en doe er de ui, knoflook, wortel en basilicum steeltjes bij.
- Roer alles door elkaar, zet een deksel scheef op de pot en laat lichtjes sudderen zonder de ui begint te kleuren, roer om de 3 minuten even om.
- Klop ondertussen in een klein kommetje de room met de azijn en de eierdooiers en zet apart.
- Ondertussen laat je water koken en schrik hierin de verse tomaten voor 30 seconden zodat je de huid kan verwijderen. Snijd de rest van de tomaten in grove stukken.
- Voeg de tomaten en de bouillon toe aan de groenten, breng aan de kook, doe het deksel volledig op de pot en laat 20 minuten verder sudderen.
- (Voeg indien gewenst nu basilicumblaadjes toe). Pureer de soep met een staafmixer, breng opnieuw aan de kook, sudder verder, proef en breng op smaak met peper en zout.
- Neem de pot van het vuur en klop er het roommengsel onder. (Laat de soep niet meer koken na het toevoegen van de eieren).
Serveer de tomatensoep eventueel bestrooid met grof gemalen zwarte peper en basilicum blaadjes in voorverwarmde kommen met apart vers brood.
super lekker! Ik heb ook wat rode en gele paprika toegevoegd. Maar ik zie dat je de soep niet meer kan koken…kan je hem dan wel opwarmen in de micro of is dat geen goed plan?
lekkere tomatensoep