Zin in verse soep die iedereen lust?
Maak dan deze verse tomatensoep: een op en top zomerse klassieker.
Veel lekkerder dan tomatensoep uit blik…
Maar zeker niet moeilijker!
Inhoud
Tips en Weetjes
De lekkerste verse tomatensoep maak je zelf met dit recept met makkelijke ingrediënten en… De juiste kooktijd.Wat doe je als er meer tomaten dan andere groenten in de winkel voorradig zijn? Aankopen om:
- flink wat tomatensoep te maken die je onmiddellijk kan invriezen, of
- Zelf deze tomatenpuree maken: makkelijk + veel lekkerder!
Het geheim van om de lekkerste tomatensoepen, ketchup, pasta en puree te maken? De verse tomaten 1 tot 3 uur te laten sudderen! Hoe langer je tomaten sudderen in je pot, hoe meer smaak je zal proeven. Verder gebruik je meer tomaten dan bouillon en… zeker geen runderbouillon.
Hoe verse tomatensoep maken? Met dit lekker simpel recept!
Zin in verse soep die iedereen lust? Maak dan deze verse tomatensoep: een zomerse klassieker. Veel lekkerder dan tomatensoep uit blik, en zeker niet moeilijker.
Ingrediënten
Basisrecept:
- 1 1/4 kg tot anderhalve kilo verse zo rijp mogelijke tomaten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 fijngesnipperde ui
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 eetlepels sherry azijn
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel maïszetmeel
- 1 laurierblad
- 1 liter groentebouillon
- 1 snuifje gemalen rode peper
- zout en zwarte peper naar smaak
Indien gewenst voor tomatenroomsoep:
- basilicumblaadjes voor de garnering
- 250 ml crème fraîche platte kaas of yogurt
Bereiding
- Snijd de tomaten half door, haal de zaadjes met de pulp uit de tomaat op een zeef bovenop een kom, en leg de "uitgeholde" halve tomaten apart.
- Duw op de pulp met een lepel op de zeef zodat zo veel mogelijk tomatensap wordt opgevangen. Zet het tomatensap apart.
- Verhit de olijfolie in een pot met dikke bodem en voeg hieraan de ui, knoflook, tomatenhelften, tomatenpuree en sherry azijn aan toe.
- Roer door elkaar tot de aroma's de keuken vullen, doe dan een deksel op de pan, draai het vuur lager en laat op een laag vuur sudderen voor 1 uur, roer af en toe om.
- Pureer de tomaten in een blender of met een staafmixer in een hoge beker en doe de zelfgemaakte puree door een zeef om de vellen te verwijderen. Doe de puree terug in de pot.
- Meng de maïzena met het koude tomatensap en roer door te hete tomatenpuree, samen met de bouillon en het laurierblad.
- Kruid met peper, zout en rode peper naar smaak, breng aan de kook en laat 30 minuten sudderen.
- Voor een tomatenroomsoep roer je er nu de zure room, crème fraîche of yogurt onder.
- Garneer met enkele blaadjes basilicum en serveer de verse tomatensoep warm.
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!
Jolanda Van Halteren zegt
Ik vind dit een leuke site,met veel recepten.