De lekkerste verse tomatensoep maak je zelf met dit recept met makkelijke ingrediënten en de juiste kooktijd.
Wanneer er meer tomaten dan andere groenten in de winkel voorradig zijn, is het maar logisch dat je ze gaat aankopen om flink wat puree of tomatensoep te maken die je onmiddellijk kan invriezen.
Het geheim van lekkere tomatensoepen, ketchup, pasta en puree is de tomaten 1 tot 3 uur te laten sudderen: hoe langer in de pot, hoe meer smaak. Verder gebruik je meer tomaten dan bouillon en zeker geen runderbouillon.
Verse tomatensoep ingrediënten
- 1 1/4 kg tot anderhalve kilo verse, zo rijp mogelijke tomaten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 fijngesnipperde ui
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 eetlepels sherry azijn
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel maïszetmeel
- 1 laurierblad
- 1 liter groentebouillon
- 1 snuifje gemalen rode peper
- zout en zwarte peper naar smaak
Indien gewenst:
- basilicumblaadjes voor de garnering
- 250 ml crème fraîche, platte kaas of yogurt
Verse tomatensoep klaarmaken
- Snijd de tomaten half door, haal de zaadjes met de pulp uit de tomaat op een zeef bovenop een kom, en leg de "uitgeholde" halve tomaten apart.
- Duw op de pulp met een lepel op de zeef zodat zo veel mogelijk tomatensap wordt opgevangen. Zet het tomatensap apart.
- Verhit de olijfolie in een pot met dikke bodem en voeg hieraan de ui, knoflook, tomatenhelften, tomatenpuree en sherry azijn aan toe.
- Roer door elkaar tot de aroma’s de keuken vullen, doe dan een deksel op de pan, draai het vuur lager en laat op een laag vuur sudderen voor 1 uur, roer af en toe om.
- Pureer de tomaten in een blender of met een staafmixer in een hoge beker en doe de zelfgemaakte puree door een zeef om de vellen te verwijderen. Doe de puree terug in de pot.
- Meng de maïzena met het koude tomatensap en roer door te hete tomatenpuree, samen met de bouillon en het laurierblad.
- Kruid met peper, zout en rode peper naar smaak, breng aan de kook en laat 30 minuten sudderen.
- Voor een tomatenroomsoep roer je er nu de zure room, crème fraîche of yogurt onder.
- Garneer met enkele blaadjes basilicum en serveer de verse tomatensoep warm.
Ik vind dit een leuke site,met veel recepten.