Op zoek naar een snelle en lekkere frangipanetaart? Ga dan dit recept bakken zonder glazuur, zodat je minder werk en minder afwas hebt, maar met appelen of peren: dus gezonder.
Minimum aan werk, maximum aan smaak: makkelijk te maken heerlijk vlokkig taartdeeg meteen frangipanevulling en schijfjes appel of peer.
Dit deeg zal hier en daar tijdens het bakken een klein scheurtje maken, dus is niet ideaal om een dunne, lopende pudding vulling in te bakken. Voor een dikke frangipanevulling zijn de kleine scheurtjes geen probleem.
Wees voorzichtig: u gaat werken met een hete kom boter uit de oven. Niet alleen kan de boter gaan spatten als je er een beetje bloem aan toevoegt, maar je zal al snel geneigd zijn om de kom met je blote handen vast te grijpen tijdens het omroeren: gebruik keuken-handschoenen!
Frangipane recept ingrediënten
Deeg benodigdheden:
- 1 taartvorm met verwijderbare bodem van 23 cm
- 90 gram ongezouten boter, in stukken gesneden
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 3 eetlepels water
- 1 eetlepel suiker
- 1/8 theelepel zout
- 150 gram bloem
Frangipane vulling:
Verhoudingen zijn hier ietwat naar smaak en believen, vuistregel voor de weegschaal is 150 gram amandelen, evenveel poedersuiker, 50 gram bloem, 3 eieren en 120 gram boter, alles door elkaar roeren tot een dikke, smeerbare brei, zonder weegschaal ga je als volgt te werk:
- 1 kopje amandelpoeder
- 1/3 kopje witte suiker
- 6 eetlepels ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 2 eetlepels bloem voor alle doeleinden
- 2 grote eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 1/4 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel zout
Appels en garnering:
- 3 grote Granny Smith of Golden Delicious appels of 3 peren zoals Conférence
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel honing of abrikozengelei
- 1 eetlepel (grove) suiker
- 1 eetlepel gesmolten boter
Hoe frangipanetaart maken
- Oven voorverwarmen op 200º C.
- Meng de suiker met het zout en het water.
- In een middelgrote ovenvaste schotel (bijvoorbeeld een Pyrex schotel) doe je de boter met de olie, het water, de suiker en het zout.
- Plaats de schotel een 15 tal minuten in de oven totdat de boter begint te borrelen en bruin begint te kleuren aan de randen.
- Haal uit de oven, gebruik handschoenen, voeg voorzichtig – let op voor spatten – de bloem toe en roer snel om met een houten lepel tot het deeg een bal vormt en niet meer aan de rand van de schotel plakt.
- Breng het deeg in de taart en verspreid met een spatel.
- Van zodra het deeg is afgekoeld, duw je het met je handpalm in de vorm en met de vingers tegen de zijkant.
- Ondertussen bereid je de frangipanevulling:
- Roer de amandelpoeder, bloem, zout en kaneel door elkaar en zet apart.
- In een andere kom klop je de boter met de suiker tot room.
- Voeg er dan de eieren en het vanille extract aan toe en meng goed door elkaar.
- Voeg er dan het amandelpoedermengsel aan toe en klop luchtig op.
- Schil nu de appels of peren, verwijder het klokhuis, snijd in 4 en snijd elk stuk in 6 tot 8 halve maantjes. Leg in een kommetje met water en citroensap zodat de fruitschijfjes niet bruin verkleuren.
- Vul de taartvorm met de frangipane vulling. Leg er de fruitschijfjes mooi licht overlappend in een cirkelvormig patroon of gewoon naast elkaar over, en werk van de rand van de vorm naar binnen totdat de frangipane volledig met fruit is bedekt.
- Bestrijk de fruitschijfjes met de boter en bak de taart in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven voor 45 tot 50 minuten.
- Haal de frangipanetaart uit de oven, laat 15 afkoelen en borstel er honing of abrikozengelei over en strooi als decoratie de suiker erover.
Een reactie achterlaten