Op zoek naar een snel, lekker en makkelijk recept om taarten te maken die altijd lukken? Volg dit stap voor stap geïllustreerd fruittaart recept met zelfgemaakt deeg.
Onderstaand recept maakt 1 grote taart of 8 kleine taartjes en is klaar in 1 uur. Smaakt het heerlijkst met fruit dat voldoende zuur bevat zoals appel, rabarber, aardbei… In onderstaande foto’s gebruiken we perzik, wat een ietwat zoet eindresultaat gaf.
Kruimeldeeg of brokkeldeeg is een deeg dat zeer snel en makkelijk te bereiden is. Zoals het woord brokkeldeeg aanwijst : de deeg brokkelt al snel in stukjes en is daarom niet direct gemakkelijk uit te rollen. Voordeel is dan weer dat je het deeg direct na het maken – zonder rusten in de ijskast – in de deegvorm tegen de bodem en de wand kan duwen.
Fruittaart Tips
- Het deeg kan direct verwerkt worden als u een ingevette anti-kleef bakvorm gebruikt. Het deeg wordt dan niet uitgerold, maar wordt ruwweg tegen de bodem en wanden gedrukt. Waar het te dik is, duwt u het dunner, waar het te dun is, duwt u er wat extra deeg aan toe. Voordeel hier is dat u heel dun kunt werken (minder 1 tot 3 mm)
- Om het uitrollen te vergemakkelijken : Wanneer het deeg klaar is, het deeg een tot tweemaal goed uitduwen. De kruimeldeeg in een vochtige doek wikkelen en op een koele plaats 1 tot anderhalf uur laten rusten. Het kruimeldeeg daarna 1 tot 2 maal uitrollen alvorens te verwerken.
- U kan de taart ook "open laten" in plaats van de top te bedekken met deeg. Indien u de top bedekt met deeg, zorg ervoor dat de deeg van links naar rechts en van boven naar onder een samenhang heeft met de zijkant van de taart. Wees echter niet al te bezorgd over hier en daar wat gaten in de top, zelfs een volledig dichte top zal later toch hier en daar openspringen door het opborrelende fruitsap.
- Hoe zoeter uw fruit, hoe minder suiker u toevoegt, dit recept was bereid met een zoete perzik, en gaf een flink zoet taartje als eindresultaat.
- Hoe kleiner de diameter van de taartvorm, hoe minder makkelijk de taart kan breken.
Ingrediënten om taarten te maken met fruit en kruimeldeeg
- VOOR 1 GROTE APPELTAART
- 200 gram zelfrijzende bloem
- 125 gram witte suiker
- 1/4 theelepel zout
- 100 gram zeer koude (harde) boter, in stukjes gesneden
- 2 geklopte eierdooiers
- 20 cm ronde taart of pasteivorm (liefst met anti-kleeflaag, zoniet goed beboteren en met bloem bestrooien, overtollige bloem er weer uit gieten door de vorm om te draaien)
- APPELS
- 625 gram Golden Delicious appel : geschild, in 4 gesneden, verwijder het klokhuis en snijd in schijven/halve maantjes van een halve centimeter
- 60 gram bruine suiker
- 1 soeplepel zelfrijzende bloem
- 1/2 koffielepel kaneelpoeder
- 1/2 theelepel nootmuskaat poeder
- VOOR 2 KLEINE PERZIKTAARTJES
- 50 gram zelfrijzende bloem
- 30 gram witte suiker
- snuifje zout
- 25 gram zeer koude (harde) boter, in stukjes gesneden
- 1 geklopte eierdooier van 1 klein (40gr) ei
- 2 ronde taartvormpjes (7 cm diameter) met anti-kleeflaag
- PERZIK
- 100 gram Perzik (liefst niet te zacht)
- 15 gram bruine suiker
- 1 soeplepel zelfrijzende bloem
- 1 snuifje kaneelpoeder
- 1/2 snuifje nootmuskaat poeder
- 8 druppels vanille-extract
Hoe stap voor stap fruittaarten maken (illustraties met perzik)
- Verwarm de oven voor op 200 graden C.
- Doe de bloem, de witte suiker, het zout, de eierdooier(s), het vanille-extract (voor de perzik-taartjes) en de in stukjes gesneden boter in een grote ronde kom en klop met de mixers tot het geheel kruimelig wordt.
- Neem 1/4 van het deeg uit het mengsel en zet apart voor later. ( Indien je veel geduld hebt en het deeg graag succesvol uitrolt : laat het deeg 1 nacht rusten)
- Neem de taartvorm, vet de vorm in met boter en druk de 3/4 deeghoeveelheid op de bodem en de wand van de vorm.
- Doe in een grote kom het fruit met de bruine suiker, soeplepel zelfrijzende bloem, kaneel en nootmuskaat en roer onder elkaar.
- Doe het fruitmengsel over het deeg in de taartvorm.
- Druk hier en daar het overige 1/4 van het deeg gelijkmatig over het fruit.
- Plaats de taart in de voorverwarmde oven voor 15 minuten op 200 graden C.
- Verlaag daarna de temperatuur tot 175 graden C en laat verder 20 minuten bakken, of totdat de top goudbruin is en de vulling opborrelt.
- Haal de fruittaartjes uit de oven, plaats een rooster over de fruittaartjes en draai de rooster en vorm om. Tik even op de taartvorm totdat de taart mooi op de rooster staat.
- Zet een andere rooster op de taart en draai weer om. Laat afkoelen.
- Smullen maar: serveert ook superlekker als de taart nog warm is met een flinke schep roomijs.
gewone deeg voor taart
wat staat gij hier tussen mijn taartrecepten te doen?
Bart DE Rijcke
Ik veronderstel dat de grote taart langer moet bakken dan de kleine taartjes? Kan iemand laten weten hoe lang deze moet en op welke temperatuur? Ze staat nu in aan 200°! Lijken wel veel appeltjes (625gr) ivm de hoeveelheid deeg… Ben benieuwd! :-)