Welk dessert is eenvoudig, snel, goedkoop en lekker? Deze makkelijk zelfgebakken perentaart, met jouw keuze uit 2 soorten snel gemaakt deeg.
Speel met de keuze van de suiker: niet alleen voor de smaak (bijvoorbeeld donkere bastaardsuiker in plaats van witte suiker), maar ook voor de structuur van het deeg: : hoe groter de suikerkristallen, hoe meer knapperig het deeg zal worden. Met poedersuiker maak je dan weer een heel fijn, kruimelig deeg.
Vervang wat bloem door amandelpoeder en je hebt opnieuw een gans andere smaak, zonder verder veel moeite.
Perentaart recept: ingrediënten
Kies uit 1 van de 2 taartdegen:
taartdeeg 1
- 250 gram bloem
- 125 gram boter in stukjes gesneden en op kamertemperatuur
- 1 ei
- 125 gram suiker
- een snuifje zout
taartdeeg 2
- 250 gram bloem
- 125 gram boter in stukjes gesneden en op kamertemperatuur
- 1 ei
- 80 gram poedersuiker
- 40 gram amandelpoeder
- een snuifje zout
Voor de vulling:
- 3 lange peren (Conférence)
- 2 eieren + 1 extra eierdooier
- 120 gram amandelpoeder
- 100 gram zachte boter
- 100 gram suiker
- indien gewenst: 1 theelepel perenlikeur
Perentaart maken
- Werk de boter en de suiker met een houten lepel tot een soort zachte zalf.
- Voeg het ei toe en klop met een garde.
- Voeg bloem en zout toe en meng met de hand tot het je het deeg kan opbollen.
- Wikkel de bol in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast en laat weer 10 minuten op kamertemperatuur komen alvorens uit te rollen, in een taartvorm te leggen en dan weer in de 15 minuten in de ijskast.
- Oven voorverwarmen op 200° C.
- Meng in een kom de suiker met de boter, voeg het amandelpoeder, het ei (indien gewenst wat perenlikeur) en de dooier toe en klop alles goed door elkaar met een garde.
- Schil de peren, snijd ze in tweeën, verwijder de kern en de zaden en schik de peren in een rozet op de bodem van het deeg in de taartvorm (maak indien gewenst enkele inkepingen in de peren).
- Giet en spatel de vulling rond de peren.
- Bak de perentaart voor 40 minuten haal uit de oven en bestrooi met wat poedersuiker alvorens te serveren.
Poetintaart