Geniet van Grootmoeder’s recept om zalige plattekaastaart te bakken! Zo makkelijk: dat ieder ze kan bakken. Zo lekker: dat jij de beste taart zal bakken in je ganse familie.
Alvast in onze familie het lekkerste recept met platte kaas in de oven. (Want ook tiramisu is met platte kaas – mascarpone – , maar dat is een lekker dessert in een schotel of kommetje geserveerd).
Wie platte kaastaart (of kwarktaart or roomkaas taart) hoort, denkt al snel aan de koude versie… Snel gemaakt op een koekjesbodem met daarop een luchtige maar stijve laag platte kaas. En daarop (net voor het serveren vers) fruit: dus een dessert zonder schotel noch kommetje…
…Zoals de plattekaastaart met aardbeien of ander rood fruit: in de foto hiernaast. Die kan je het ganse jaar door als nagerecht of toetje maken: met fruit uit blik.
Vandaag echter mijn lievelings kaastaart versie: lekker warm gebakken in de oven:
Toen we klein (jonger) waren heeft mijn moeder allerhande plattekaastaart recepten uitgeprobeerd en uiteraard laten testen door ons :-) Het lekkerste en makkelijkste resultaat lees je hieronder. Getest en 10/10 bevonden. Doorgegeven van onze goede, lieve, bakkende tante uit Wijgmaal, dankuwel!
Plattekaastaart maken: stap voor stap: smeerbaar deeg maken en uitsmeren in de taartvorm, taartvulling toevoegen, laten bakken en rijzen in de oven, op een treefje omgedraaid en gepresenteerd op een schotel.
Smakelijk!
Plattekaastaart
Ingrediënten
Voor het deeg
- Ronde bakvorm van 24-26 cm diameter en 4 cm hoog
- 200 gram tarwebloem + een snuifje bakpoeder
- 150 gram witte kristalsuiker
- 125 gram hoeveboter
- 2 hele biologische eieren van echte losloop scharrelkippen
Voor de platte kaasvulling
- 275 gram platte kaas vette of half vette
- 2 hele biologische eieren van echte losloop scharrelkippen
- 1,5 soeplepels gewone tarwebloem
- 200 ml volle melk
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 1 pakje vanillesuiker
Bereiding
- Meng het bakpoeder door de bloem en zeef.
- Plet de hoeveboter met een vork tot room.
- Voeg er de geklutste eieren en de suiker aan toe en meng goed door elkaar.
- Voeg de gezeefde bloem toe en blijf goed mengen met de hand (geen mixer gebruiken) tot je een kleverig deeg bekomt. Dit deeg is smeerbaar.
- Breng dit deeg in de taartvorm (vermits deze taartvorm behandeld is, hoef ik hem niet in te smeren met boter noch bloem). Spreid goed uit met de hand en verdeel het deeg gelijkmatig. Ook de rand niet vergeten (zie foto).
- Oven voorverwarmen op 175 graden.
- Scheid de eierdooiers van de eiwitten.
- Neem een handgarde en meng de platte kaas met de suiker en de eierdooiers.
- Roer er dan de melk door.
- Roer er daarna het beetje bloem door.
- Klop in een andere kom de eiwitten superstijf met een elektrische mixer met kloppers.
- Roer het eiwit voorzichtig doorheen het platte kaasmengsel.
- Giet deze taartvulling op het deeg in de taartvorm tot aan de rand.
- Zet voorzichtig in de voorverwarmde oven en laat je plattekaastaart 60 minuten bakken op 175 graden.
PP zegt
Met Skyr en zelfrijzende bloem lukt dit receptje ook. Lekkerrrrr.
Brigitte en Wilfried Debruyne-Devolder zegt
Heel lekker recept, eenvoudig en correct
Jos Brepoels zegt
Hele lekkere taart, maar het deeg uitsmeren in een vorm is niet makkelijk. Het plakt heel erg. Een goede tip, maak je vingers nat en dan smeert het deeg vanzelf. Ik leg er nog een laagje fijngesneden stukjes rijpe banaan onder en dat is heerlijk.
Greet Van Pelt zegt
Lukte bij mij ook perfect met vermeld recept. Superlekkere kaasvulling!
Kumpen Greet zegt
Super lekkere taart, magere kwark gebruikt, lukt perfect, baktijden zijn prima, top bakrecept.
aleks zegt
De baktijd en/of temperatuur van dit recept klopt helemaal niet. Ik heb het stap voor stap gevolgd en na het bakken, 60 min op 175 graden was het deeg nog steeds vloeibaar.
Ons Kookboek zegt
Dag Aleks,
Bedoel je dat de vulling nog vloeibaar is? Welk soort oven gebruik je en wat bak je er normaal in met goed resultaat (op welke temperaturen?)
Ons Kookboek zegt
Dag Aleks nogmaals,
Alle ingredienten zijn dus hetzelfde? Is de platte kaas vet/vol? Geen magere plattekaas gebruiken.
De bakvorm is van welk materiaal en is deze 3 cm hoog, zodat de vorm tot aan de rand gevuld is (dus zeer moeilijk om zonder morsen in de oven te zetten?
Als dat allemaal het geval is, dan volgende keer 5 minuten langer proberen, of om zeker te zijn dat je thermostaat de juiste temperatuur aangeeft: een termometer mee in de oven zodat je zeker bent van de juiste temperatuur.
Laat weten hoe het verder gaat!
Succes!