Ben jij gek van hamburgers?
Dan zit je nu hier goed.
Kies uit 3 verrassende recepten!
- De lekkerste lamburgers uit Griekenland.
- Kalfsburgers met bloemkool of
- Heerlijke hamburgers volgens een recept van Piet Huysentruyt.
Inhoud
Tips en weetjes
- Hamburgers maak je normaal van rundsgehakt.
- Kies je voor lamsvlees, dan worden het lamsburgers. Lekker smaakvol Grieks, waar een zure dressing – bijvoorbeeld zure lookmayonaise – zeker bij past.
- En kies je voor kalfsgehakt, dan worden het kalfsburgers. Deze heeft de minste smaak, dus kan je wat meer extra’s aan je broodje toevoegen.
Leg steeds “iets” onder het stuk vlees… Zodat de sappen van het vlees de onderkant van je broodje niet te snel gaan week maken. Makkelijkst is een dikke laag mayonaise, een plak kaas of enkele slabladeren (moest er 1 scheuren).
Recept voor 4 personen, klaar in 2 uur (rusttijd in koelkast inbegrepen).
Zelf hamburgers maken à la Piet Huysentruyt
Piet gebruikt rundsvlees voor zijn burgers. Verder legt hij een plak kaas bovenop de burger wanneer deze aan het bakken is.
Ingrediënten voor 4 hamburgers
Voor het gehakt:
- 400 gram gehakt van rund
- beetje kerriepoeder
- 1 biologisch ei
- bloem
Voor het bakken:
- hoeveboter
- 4 sneden kaas
Voor de broodjes:
- 4 pistolets
- slabladeren
- tomaat in schijfjes gesneden
- komkommerschijfjes
- zure ajuintjes en of zure augurkjes
- mayonaise
- tomatenketchup
Hoe hamburgers bakken en broodjes maken
Hamburgers maken:
- Meng het rundsgehakt met het ei en het kerriepoeder.
- Verdeel in 4.
- Bol op en druk plat tot hamburgers.
- Dep volledig in de bloem.
Hamburgers bakken:
- Kies een antikleeflaagpan waar de 4 burgers net in passen.
- Smelt de hoeveboter in de pan wacht tot de boter schuimt.
- Leg de hamburgers in de pan en laat een 7tal minuten bakken. Merk je dat de boter begint te bruinen, zet dan het vuur wat lager en voeg eventueel meer boter toe, zodat het vet direct wat afkoelt.
- Draai elke burger om.
- Leg er een snede kaas over en bak een 6tal minuten verder gaar.
Broodjes maken, bijvoorbeeld:
- Warm je pistolets even op in een airfryer of in een gewone oven.
- Halveer en smeer er wat mayonaise over.
- Voeg sla, tomaat, komkommer, augurk en uitjes toe.
- Giet er wat tomatenketchup over.
- Leg er de gebakken hamburger op en dek af met de bovenste helft van de pistolet.
Hoe kalfsburgers bakken – anders dan anders serveren
In een broodje kan natuurlijk ook zoals in de foto hierboven, maar…
Deze keer een makkelijk recept om in minder dan 1 uur te genieten van gebakken kalfsburgers… Geserveerd met lekkere bloemkool en gebakken aardappels of aardappelpuree.
Hamburgers maak je van rundsgehakt, kalfsburgers maak je van kalfsgehakt. Dit laatste is iets vetter dan rundsgehakt (maar dan weer minder vet dan varkensgehakt). Omdat tijdens het bakken het vet uit de burgers zal lopen, gaan ze wat kleiner worden.
Kalfsgehakt is het minst smaakvolle van de gehaktsoorten, dus zelf wat bijkruiden is aangeraden. Vraag je slager of hij de burgers reeds goed gekruid heeft en wat je zelf nog moet/kan bijkruiden.
Recept voor 4 tot 8 personen, klaar in 40 minuten.
Kalfsburgers met bloemkool recept
- 4 tot 8 kalfsburgers
- 1 bloemkool
- 2 biologische eieren
- 2 sneden oud brood van bij de echte bakker
- 30 gram hoeveboter
- 4 eetlepels fijngesneden peterselie
- 2 soeplepels olie
- peper en zout
Kalfsburgers met bloemkool maken
- Serveer je met aardappelpuree of gebakken aardappelen, begin dan eerst met de aardappels te schillen en te koken in gezouten water. Voor puree gebruik je bloemige aardappels, om te bakken kiest je voor een vastkokend ras. Giet de gekookte aardappels af, schud even op zodat alle dampen uit de pot verdampen en ofwel bak je ze in stukjes in boter in een pan, ofwel stamp je er met wat melk en boter, peper, zout en nootmuskaat een lekkere puree van.
- Laat de 2 biologische eieren in kokend water voor 9 minuten koken. Haal ze daarna onmiddellijk uit het kokende water en koel goed af onder koud, stromend water van de kraan.
- Kuis je bloemkool schoon en snijd in roosjes. Laat de roosjes een 10tal minuten koken in gezouten, kokend water.
- Intussen kruid je de kalfsburgers met peper en zout, zet een pan op een matig vuur, warm hierin de olie op en bak er de burgers in (vraag je slager om raad voor de juiste gaartijd).
- Maak zelf paneermeel door in stukjes gesneden brood te roosteren in een brede pan, mix in een blendertje tot kruimels en roost dan verder droog.
- Pel de inmiddels koude eieren en plet ze fijn met je vork. Roer er de peterselie en je paneermeel door.
- Als de bloemkoolroosjes gaar zijn (prik er met een scherp mes in: als dat makkelijk snijd, zijn ze gaar), giet je het water af en laat de roosjes uitlekken.
- Smelt de hoeveboter, leg de roosjes op een schotel, giet er de warme hoeveboter over en strooi er het eiermengsel over.
- Serveer de bloemkool onmiddellijk met je gebakken kalfsburgers en aardappels: puree of gebakken.

Lekkere Lamsburgers - een tikkeltje Grieks
Ingrediënten
Voor het vlees:
- 675 gram Brits lamsgehakt
- 1 fijngesneden ajuin
- 2 teentjes knoflookteentjes geplet of zeer fijn gesneden
- 50 gram paneermeel
- 2 eetlepels verse tuinkruiden naar wens
- zout
- zwarte peper
Voor de 6 broodjes, bijvoorbeeld:
- 6 sneden kaas
- 1 in schijven gesneden grote rijpe tomaat
- 6 ronde broodjes
- sla naar wens een krokant blad Romeinse sla is altijd leuk
Bereiding
- Meng in een kom de fijngesneden ajuin, de geplette knoflook, de verse kruiden en het paneermeel door het lamsgehakt.
- Verdeel in 6 gelijke delen, rol elk deel tot een bolletje en druk plat tot een hamburger van dezelfde vorm en grootte als je broodje.
- Laat het vlees een uur in de ijskast rusten zodat de smaken zich kunnen vermengen.
- Verwarm een BBQ of een grilpan en gril er 10 minuten 1 kant op.
- Draai het vlees om en gril de andere kant ook 10 minuten.
- Op de net geroosterde zijde een snede kaas en een stuk tomaat leggen.
- Halveer je broodjes, leg op de bodem een blaadje sla, leg er het vlees met kaas en tomaat boven, sluit met de andere helft van je broodje en je lamsburger is klaar.
Een reactie achterlaten