Makkelijk recept om zuur zoete vis te bakken zodat je met weinig afwas snel kan genieten van een lekker vis gerecht.
Kies voor witte vis (heilbot of kabeljauw) of elke vis die lekker is om te bakken zonder echt vettig te zijn.
Kies "zoet met smaak", dus niet direct je witte, geraffineerde suiker maar bijvoorbeeld ananas uit blik, ongeraffineerde bruine suiker (gula java of palmsuiker) of honing.
Voor een saus is het steeds ideaal om een kleefpan te gebruiken zodat de aanbaksels van vlees of vis mee smaak gaan geven in de saus. We kiezen hier echter voor een tefalpan, zodat je de vis na het bakken makkelijk – zonder breken – kan omdraaien en weer uit de pan kan halen.
Deze saus kan je zowel bij vis als bij vlees serveren. Als je de saus maakt zonder vis, voeg dan een beetje maïzena toe en kook 1 minuut om de saus te binden.
Ingrediënten
Voor de vis:
- verse vis voor 2 personen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel kerrie poeder
- 3 opgehoopte theelepels maïzena
Voor de saus:
- 125 ml tomaten ketchup
- 2 verse tomaten
- 1 klein blikje ananas
- 1/4 theelepel zout
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 middelgrote uien, in schijfjes gesneden
- 1/2 tot 1 lange rode chili peper
- 1 eetlepel fijngehakte korianderblaadjes
- 3 teentjes knoflook
Zoet zure vis
- Meng het kerriepoeder en de maïzena onder elkaar.
- Wrijf het zout (1/2 theelepel) in de vis.
- Haal de vis door het bloem-kerriepoeder mengsel.
- Verwarm de olie in een Tefalpan en bak de vis 1 minuut, draai om en bak weer 1 minuut.
- Draai dan het vuur lager en laat een 4 tal minuten verder bakken (totdat de vis gaar is).
- Neem de vis uit de pan en doe er direct de ui en de chili in.
- Laat de ui een tiental minuten stoven.
- Mix ondertussen in een blender de knoflook, tomaten ketchup, citroensap, bruine suiker, 1/4 theelepel zout en verse tomaten.
- Voeg bij de gestoofde ui en laat 5 minuten sudderen.
- Voeg dan de in stukjes gesneden ananas toe en laat 5 minuten verder sudderen.
- Proef en voeg indien gewenst meer citroensap, zout of ananassap toe.
- Voeg de korianderblaadjes toe.
- Doe de stukken vis bij de zuur zoete saus en serveer warm.
Een reactie achterlaten