Op zoek naar een goedkoop recept om in 3 kwartier een lekkere soep te koken? Ga dan aan de slag met dit makkelijk recept om aardappelsoep te maken met prei en korstjes.
Oogverblindend mooi, heel makkelijk en lekker klaar in 45 minuten: aardappelsoep, een onvergetelijke klassieker onder de wintersoepen met optimaal gebruik van seizoensgebonden, lokale groenten.
Wil je een witte soep, gebruik dan alleen witte soepgroenten: wit van prei uiteraard, witte ui en licht gekleurde bleekselder. Vermits je geen aardappelpuree wil maken, ga je evenveel prei als aardappelen gebruiken in de soep. Wil je niets verloren laten gaan, verwerk dan ook het groen van de prei in de soep, met behoud van de verhouding: evenveel aardappelgewicht als preigewicht.
Vraag uw kruidenier om raad welke aardappelen best in de soep gaan: bloemige/kruimige aardappelen zoals Dore of Irene of simpelweg Bintjes zijn zeker een goede keuze.
Aardappelsoep Recept
- 50 gram boter
- 450 gram aardappelen, geschild en in stukjes van 1 cm gesneden
- 450 gram witte van prei, in plakjes gesneden (houd de groene bladeren apart voor een preisoep of om groentebouillon te maken)
- 1 ui, in even grote stukjes gesneden als de aardappelstukjes
- 850 ml lichte kippen- of groentebouillon
- indien gewenst: 150 ml slagroom uit een doosje
- 125 ml volle melk
Voor de garnering, keuze uit:
- het groene deel van 1 prei en een klein klontje boter
- fijngesneden bieslook
- broodkorstjes gebakken in olie of boter
Aardappelsoep maken
- Smelt de boter in een pan met dikke bodem.
- Als de boter begint te schuimen voeg je de aardappels, prei en ui toe en roer goed om tot ze allen met boter bedekt zijn.
- Strooi er zout en versgemalen peper over en meng opnieuw.
- Leg bakpapier over de groenten zodat de stoom niet kan ontsnappen en doe een deksel op de pan.
- Laat op een zacht vuur stoven voor ongeveer 10 minuten totdat de groenten zacht zijn maar niet gekleurd.
- Doe het deksel van de pan en verwijder het bakpapier.
- Giet de 850ml bouillon over de groenten, breng alles aan de kook en laat ongeveer 5 minuten sudderen tot de groenten net gaar zijn. Kook niet te lang zodat "de verse smaak" niet verdwijnt.
- Voeg de melk toe en pureer de soep in een blender (in een paar keer als je een kleine blender hebt) of met een staafmixer tot een zijdezacht mengsel, proef en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.
- Voor het serveren doe je de soep in een mooie soepterrine en indien gewenst voeg je er 3/4de van de room bij.
- Voor de garnering versnipper je bijvoorbeeld het groen van de apart gehouden prei en stoof zachtjes aan in boter voor enkele minuten tot de prei zacht is zonder te verkleuren. Of je bakt korstjes in olie of boter van echt brood: brood van de warme bakker uit je buurt (of jezelf).
- Verwarm de soep opnieuw tot ze net kookt, voeg indien gewenst extra bouillon toe als de soep te dik naar uw zin is, en serveer in voorverwarmde borden.
Indien gewenst besprenkel je elk bord met de rest van de room. Schep er wat beboterde preisnippers over en versier de aardappelsoep met bieslook en zwarte peper van de molen. Serveer met korstjes apart of bovenop de soep.
Een reactie achterlaten