• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

2x lekkere hutspot recepten: heb jij het 3de?

2x Makkelijk en lekker hutspot recept, zodat je in 1 pot lekker veel vlees, groenten en aardappelen kan serveren. 2 Streekgerechten uit Gent en Geraardsbergen!

Onskookboek.be » Winterrecepten » 2x lekkere hutspot recepten: heb jij het 3de?

2 Reacties

Makkelijk en lekker hutspot recept, zodat je in 1 pot lekker veel vlees, groenten en aardappelen kan serveren.

In de commentaar lees je het hutspot recept van Gent, inclusief bier van Gent!

Heerlijk winters streekgerecht uit Geraardsbergen! Nog wel op grootmoeders wijze met boerenkool en lekker veel vlees. In plaats van naar een potje smaakversterker te grijpen… Gebruikte grootmoeder eerlijke ingrediënten met smaak!

  • Daarom wordt er gebakken in reuzel en
  • wordt het vlees samen met een mergpijp gegaard.

Hutspot recept

Hutsepot
Meer inspiratie nodig? Kies dan uit 1 van deze 10 lekkere, warme hutsepot, stoemp en aardappelpuree recepten zodat ook jij snel zonder veel afwas een gerecht kan klaarmaken met wat jij het liefste eet.

Wat gezondheid betreft, wordt dikwijls gezegd dat reuzel en andere dierlijke vetten niet zo goed zijn voor je lichaam als plantaardige olie-en.

Wij stellen ons hierbij echter de vraag… Hoeveel gezonder was de reuzel van het losloopvarken dat op het land werd gekweekt, in vergelijking met varkensvet van een met allerhande veevoeder vetgemest varken… ? Varkens die niet eens de ruimte hebben om deftig te bewegen…

En we hebben allen al gehoord dat mensen die niet bewegen, gevoeliger zijn voor welvaartsziekten: zoals diabetes type 2 en hoge cholesterol. Kunnen we de logica doortrekken? Jazeker. Vee gevoed met voor hun onbekend eten en vee dat niet in staat om 1 poot te bewegen… Duidelijk een evenzeer ongezonde levensstijl en toch wordt dit vlees van niet gezonde dieren geconsumeerd.

Wat zeker correct is, is dat:

  1. dierlijke vetten veel meer verzadigde vetten bevat dan plantaardige olie.
  2. Sommige mensen eten hun LDL cholesterol omlaag, door minder verzadigde vetten te eten: maximaal 7% kcal van de dagelijkse hoeveelheid kcal mag uit verzadigde vetten komen.

1 + 2 betekenen: dat simpelweg omschakelen van dierlijk naar plantaardig vet, je toch nog rijkelijk kan genieten van olie. Waar mensen die dierlijke vetten eten, duidelijk vetarmer moeten gaan eten, wanneer vet hun gezondheid zou schaden.

Recept hutspot voor 6 personen

Hutspot Maken

2x lekkere hutspot recepten: heb jij het 3de?

https://www.onskookboek.be
2x Makkelijk en lekker hutspot recept, zodat je in 1 pot lekker veel vlees, groenten en aardappelen kan serveren. 2 Streekgerechten uit Gent en Geraardsbergen!
4.67 from 3 votes
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 20 mins
Kook Tijd 2 hrs
Totaal 2 hrs 20 mins
Gerecht Stoofpot, stoverij
Keuken Klassiek
Servings 6

Ingrediënten

  • 1 kg soepvlees
  • 1 mergpijp
  • 1/2 kg schapenbout
  • 4 wortelen
  • 2 uien
  • 2 preiwitten
  • 1/2 boerenkool
  • 2 selderstegels
  • peterselie
  • 1 kruidenbuiltje tijm, laurier, peterselie
  • 100 gram reuzel
  • peper en zout
  • 500 gram vastkokende aardappelen

Bereiding
 

  • Overgiet het vlees met water en breng aan de kook.
  • Schuim geregeld af, kruid met peper en zout en voeg de grofgesneden groenten en het kruidenbuiltje toe.
  • Laat op een zacht vuur minstens 2 uur pruttelen.
  • Ondertussen schil je de aardappelen, snijd in schijfjes en bak ze even aan in boter. Voeg ze toe aan het vlees nadat het anderhalf uur geprutteld heeft.
  • Verwijder de kool, schaaf ze fijn en voeg ze bij de gehakte en in reuzel aangefruite uien. Overgiet met wat kookvocht van het vlees.
  • Schik het vlees op een warme serveerschotel, schep de groenten en de aardappelen eromheen en overgiet met de gezeefde bouillon.
  • Bestrooi de hutspot met gehakte peterselie.
Keyword Herfst, Stoofpotje, Winter
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

En hoe maken ze bij jullie (in jullie streek) klassieke hutsepot?

Filed Under: Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen...

Reader Interactions

Reacties

  1. eds zegt

    december 5, 2018 at 8:33 pm

    4 stars

    Gentse hutsepot

    Ingrediënten:

    2 grove braadworsten
    2 dikke sneden vers spek
    1 varkensstaart, gehalveerd
    1 varkenspoot, gehalveerd
    250 g lamsschouder
    250 g rundsschenkel
    250 g kalfsborst
    400 g wortelen
    200 g uien
    200 g bloemkoolroosjes
    200 g savooikool
    200 g spruiten
    1 raap
    1 preiwit
    4 seldertakken
    1 kruidenboeket
    ½ kg geschilde aardappelen
    1 gemengde molenpeper

    Bereiding:

    Snijd de groenten grof.
    Maak van elke braadworst 2 kleine worsten.
    Snijd elke snede spek in twee.
    Zet al het vlees op met 3 l water.
    Breng aan de kook en giet af.
    Zet het vlees, behalve de worsten, terug op met 3 l water.
    Breng aan de kook en laat 2 uur sudderen op zacht vuur.
    Doe er de groenten, kruidenboeket en worsten bij en laat ½ uur sudderen.
    Breng op smaak met molenpeper.
    Kook het laatste kwart uur de aardappelen gaar.
    Smelt 1 el smout en bak daarin de worstjes.
    Dien de hutsepot op in eigen nat.
    Vul aan met stukken vlees.
    Kook apart de aardappelen en dien apart op bij de hutsepot.
    Indien geen aardappelen, dan met stukken grof brood en echte boter.
    Serveer er Gentse mosterd en een Gentse Gruut Inferno bij.

    Beantwoorden
    • Ons Kookboek zegt

      december 6, 2018 at 12:06 pm

      5 stars
      Dank EDS!

      En voor wie geen Gentse Gruut zou kennen:

      Gentse Gruut Inferno

      Gruitbier is een traditioneel Middeleeuws bier, waar in plaats van hop, andere kruiden werden gebruikt: dus duidelijk een andere smaak!

      Hop werd vooral toegevoegd om het bier langer te bewaren. Vandaar dat een gruitbier meer alcohol zal bevatten om zo langer te bewaren. Gruut Inferno bevat ongeveer 9% alcohol.

      En jij, voeg ook jij jouw streekhutsepot toe?

      Beantwoorden

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!