Makkelijk en lekker hutspot recept, zodat je in 1 pot lekker veel vlees, groenten en aardappelen kan serveren.
In de commentaar lees je het hutspot recept van Gent, inclusief bier van Gent!
Heerlijk winters streekgerecht uit Geraardsbergen! Nog wel op grootmoeders wijze met boerenkool en lekker veel vlees. In plaats van naar een potje smaakversterker te grijpen… Gebruikte grootmoeder eerlijke ingrediënten met smaak!
- Daarom wordt er gebakken in reuzel en
- wordt het vlees samen met een mergpijp gegaard.

Wat gezondheid betreft, wordt dikwijls gezegd dat reuzel en andere dierlijke vetten niet zo goed zijn voor je lichaam als plantaardige olie-en.
Wij stellen ons hierbij echter de vraag… Hoeveel gezonder was de reuzel van het losloopvarken dat op het land werd gekweekt, in vergelijking met varkensvet van een met allerhande veevoeder vetgemest varken… ? Varkens die niet eens de ruimte hebben om deftig te bewegen…
En we hebben allen al gehoord dat mensen die niet bewegen, gevoeliger zijn voor welvaartsziekten: zoals diabetes type 2 en hoge cholesterol. Kunnen we de logica doortrekken? Jazeker. Vee gevoed met voor hun onbekend eten en vee dat niet in staat om 1 poot te bewegen… Duidelijk een evenzeer ongezonde levensstijl en toch wordt dit vlees van niet gezonde dieren geconsumeerd.
Wat zeker correct is, is dat:
- dierlijke vetten veel meer verzadigde vetten bevat dan plantaardige olie.
- Sommige mensen eten hun LDL cholesterol omlaag, door minder verzadigde vetten te eten: maximaal 7% kcal van de dagelijkse hoeveelheid kcal mag uit verzadigde vetten komen.
1 + 2 betekenen: dat simpelweg omschakelen van dierlijk naar plantaardig vet, je toch nog rijkelijk kan genieten van olie. Waar mensen die dierlijke vetten eten, duidelijk vetarmer moeten gaan eten, wanneer vet hun gezondheid zou schaden.
Recept hutspot voor 6 personen

2x lekkere hutspot recepten: heb jij het 3de?
Ingrediënten
- 1 kg soepvlees
- 1 mergpijp
- 1/2 kg schapenbout
- 4 wortelen
- 2 uien
- 2 preiwitten
- 1/2 boerenkool
- 2 selderstegels
- peterselie
- 1 kruidenbuiltje tijm, laurier, peterselie
- 100 gram reuzel
- peper en zout
- 500 gram vastkokende aardappelen
Bereiding
- Overgiet het vlees met water en breng aan de kook.
- Schuim geregeld af, kruid met peper en zout en voeg de grofgesneden groenten en het kruidenbuiltje toe.
- Laat op een zacht vuur minstens 2 uur pruttelen.
- Ondertussen schil je de aardappelen, snijd in schijfjes en bak ze even aan in boter. Voeg ze toe aan het vlees nadat het anderhalf uur geprutteld heeft.
- Verwijder de kool, schaaf ze fijn en voeg ze bij de gehakte en in reuzel aangefruite uien. Overgiet met wat kookvocht van het vlees.
- Schik het vlees op een warme serveerschotel, schep de groenten en de aardappelen eromheen en overgiet met de gezeefde bouillon.
- Bestrooi de hutspot met gehakte peterselie.
En hoe maken ze bij jullie (in jullie streek) klassieke hutsepot?
Gentse hutsepot
Ingrediënten:
2 grove braadworsten
2 dikke sneden vers spek
1 varkensstaart, gehalveerd
1 varkenspoot, gehalveerd
250 g lamsschouder
250 g rundsschenkel
250 g kalfsborst
400 g wortelen
200 g uien
200 g bloemkoolroosjes
200 g savooikool
200 g spruiten
1 raap
1 preiwit
4 seldertakken
1 kruidenboeket
½ kg geschilde aardappelen
1 gemengde molenpeper
Bereiding:
Snijd de groenten grof.
Maak van elke braadworst 2 kleine worsten.
Snijd elke snede spek in twee.
Zet al het vlees op met 3 l water.
Breng aan de kook en giet af.
Zet het vlees, behalve de worsten, terug op met 3 l water.
Breng aan de kook en laat 2 uur sudderen op zacht vuur.
Doe er de groenten, kruidenboeket en worsten bij en laat ½ uur sudderen.
Breng op smaak met molenpeper.
Kook het laatste kwart uur de aardappelen gaar.
Smelt 1 el smout en bak daarin de worstjes.
Dien de hutsepot op in eigen nat.
Vul aan met stukken vlees.
Kook apart de aardappelen en dien apart op bij de hutsepot.
Indien geen aardappelen, dan met stukken grof brood en echte boter.
Serveer er Gentse mosterd en een Gentse Gruut Inferno bij.
Dank EDS!
En voor wie geen Gentse Gruut zou kennen:
Gruitbier is een traditioneel Middeleeuws bier, waar in plaats van hop, andere kruiden werden gebruikt: dus duidelijk een andere smaak!
Hop werd vooral toegevoegd om het bier langer te bewaren. Vandaar dat een gruitbier meer alcohol zal bevatten om zo langer te bewaren. Gruut Inferno bevat ongeveer 9% alcohol.
En jij, voeg ook jij jouw streekhutsepot toe?