Wil jij genieten van de lekkerste gegratineerde aardappelen? Maak dan dit lekkere, makkelijke tartiflette recept zodat je Frankrijk kan proeven op je bord.
Klaar in , 4.5 sterren gebaseerd op 6 reacties.
Tartiflette kent haar oorsprong in de Franse Savoie streek: het Alpengebied bezuiden Genève en het meer van Genève. Traditioneel wordt dit gerecht bereid met Reblochon kaas: een gewassen-korstkaas eigen aan de streek "waar je de weide nog door de kaas kan ruiken".
Maak een tartiflette altijd met ongekookte, zeer dun gesneden aardappelen zodat de smaken goed in de aardappels kunnen trekken. Gekookte aardappelen waar je wat spekblokjes over strooit en met de kaas laat gratineren is een letterlijk "afkooksel" van een authentiek recept.
Wil je ieder apart serveren, gebruik dan voor ieder persoon een klein pannetje gevuld met 2,5 aardappelen en de helft van een Reblochon kaas:
Tartiflette recept
- 8 aardappelen, geschild, goed afgedroogd en in zeer dunne schijfjes gesneden (2 mm)
- 8 eetlepels spekblokjes
- 2 teentjes look, fijngehakt
- 2 uien, in fijne schijfjes gesneden
- een 3 tal klontjes boter
- tijm en laurier, peper en zout, lookkruiden
- (400 ml) droge witte wijn
Voor het gratineren:
- 2 Reblochon kazen
- indien gewenst: Italiaanse kruiden of Provençaalse kruiden of Spaghettikruiden
Hoe tartiflette maken
- Oven voorverwarmen op 175 graden.
- Schil de aardappelen, was ze, droog ze goed af en snijd in dunne schijfjes van 2 mm dikte.
- Neem een kom en meng hierin de aardappelschijfjes met de stukjes spek, het fijngehakte knoflook, de fijngesneden uien, peper en zout, tijm, laurier en lookkruiden: alles goed mengen.
- Neem een ovenvaste pan, laat hierin goed wat boter smelten en voeg er het aardappel-spek-ui mengsel aan toe. Laat een 3 tot 4 tal minuten stoven.
- Kruid en blus met wijn tot alles net onder staat.
- Dek de pan af met aluminiumfolie en zorg ervoor dat de rand vrij blijft zodat de stoom kan ontsnappen en breng aan de kook:
- Zet de pan 25 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.
- Snijd de kaas in 2 grote schijven en leg nu pas de kaas met de korst naar beneden op de aardappelen. Strooi er indien gewenst Italiaanse, Provençaalse of spaghettikruiden over.)
- Zet de pan 10 minuten in de oven onder de gril en uw tartiflette recept is tot in de perfectie uitgevoerd.
Het maken van een gigantische tartiflette op de markt in Reblochon in La Clusaz (Savoie, Frankrijk)
Deze ga ik met kerst uitproberen.
lekkere winterkost !
Deze winterschotel even testen…
tzijn gelijk mieren
superlekker