Onbeschrijfelijk lekker en zeer makkelijk wortelsoep recept uit Thailand zodat je zonder veel werk noch inspanning lekkere oosterse smaken kan serveren op je bord.
Geniet van dit pittig warm wortelsoep recept uit exotisch Thailand.
Duidelijk niet grootmoeders wortelsoep: dit recept is rijk en exotisch, en de geur van warme kerrie kan je keuken urenlang vullen.
Gebruik nooit kokosmelk uit blik, dat smaakt gewoon naar… blik! Best is verse kokosmelk te kopen of zelf te maken van geraspte kokos. Poedervorm wil ook nog lukken, wel op de verpakking lezen dat er geen suiker of andere smaakstoffen zijn aan toegevoegd, anders verknoeit het de soep.
Als kokosvervanger zijn we een grote liefhebber van vers gemaakte cashewnotenmelk: 25 gram rauwe cashewnoten weken voor 1 uur in water, goed afspoelen, aanlengen tot 250 ml met water en 1 minuut of langer mixen in een klein blendertje tot er geen notenstukjes meer te vinden zijn. Bijna zo lekker als verse kokosnoot en zeker smaakvoller dan kokos uit een conservenblik.
Thaise wortelsoep recept
- 1/2 kilo wortelen, dun gesneden
- 750ml tot 1l groentebouillon
- 1/4 de tot 1 klein rood pepertje (als je pikant gewoon bent…naar smaak!)
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 2 cm verse gember: fijngehakt of geraspt
- 250 ml kokosmelk (+ indien gewenst extra voor het serveren)
- sap van 1 limoen
- 3 eetlepels sinaasappelsap = sap van 1/2 sinaasappel
- 3 eetlepels biologische pindakaas
- fijngesneden muntblaadjes, korianderblaadjes of bieslook
- 1 eetlepel (koolzaad) olie
Wortelsoep met gember maken
- Verwarm de olie in een soeppot met dikke bodem. Voeg de kerriepoeder, het pepertje en de kurkuma toe, wacht even tot het aroma vrijkomt en voeg dan de ui toe. Roer en bak op een middelhoog vuur.
- Voeg na vijf minuten de gember en de wortelen toe en roer om. Laat even sudderen tot het aroma van de gember vrijkomt.
- Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat koken tot de wortelen zacht zijn (ongeveer 20 tot 25 minuten). Zorg ervoor dat de wortelen altijd juist bedekt zijn met bouillon en niet uitdrogen (voeg meer bouillon toe indien nodig, maar verdrink ze niet in de bouillon).
- Van zodra je de wortelen makkelijk met een houten lepel kan breken, haal je de pot van het vuur en roer je er de pindakaas onder.
- Laat een 5tal minuten afkoelen en pureer in de keukenrobot of met een staafmixer tot een gladde massa.
- Voeg dan de kokosmelk, het sinaasappelsap en het limoensap toe en mix opnieuw.
- Als de wortelsoep te dik is, voeg je meer bouillon en/of sinaasappelsap toe.
- Warm indien nodig opnieuw op en serveer in borden. Giet er een scheut kokosmelk over zoals op de foto en garneer met groen van muntblaadjes, koriander of bieslook.
deliceuse :) !!