Geen zin om pompoenen te schillen? Maak dan deze makkelijke pompoensoep van Sandra Bekkari zodat je met een minimum aan werk in je keuken een maximum aan smaken zal proeven in je bord.
En het kan nog makkelijker wanneer je de pompoenen gewoon halveert en zo gaart in je oven: dus helemaal geen snijwerk. Ook de uien en een ganse bol knoflook kan zo mee de oven in: dus soep koken zonder schil noch snijwerk!
Sandra’s pompoensoep recept nog gezonder en sneller

Sandra begint met de butternutpompoen te schillen. Dat doen wij echter lekker niet want de butternutpompoen is nu net 1 van die pompoenen waar de schil zeer makkelijk mee te garen is. Bovendien zit zoals bij elke groente de meeste micronutriënten in de schil. En… niet schillen betekent minder voorbereiding, dus minder tijd in de keuken dus meer tijd om iets anders te doen.
Sandra snijd de pompoen in stukjes, waardoor er meer oppervlakte in de oven zal geroosterd worden, dus meer smaak in je soep. Wie echter geen zin heeft om de pompoen in stukken te snijden, die kan deze gewoon halveren en zo roosteren. Reken dan wel 3 kwartier in de oven.
Sandra gebruikt 3 knoflookteentjes, maar… Wie het nog nooit geprobeerd heeft: de combinatie rozemarijn – knoflook is een echte aanrader, dus meer knoflookteentjes in deze soep mag altijd! Ideaal is een ganse knoflookbol mee te roosteren in je oven. En ja hoor: de knoflookteentjes hoef je ook niet te schillen, Sandra doet het immers ook niet.

Sandra serveert haar soep met volkoren speltbrood. Het is hier dat Pascale Naessens Sandra in het haar vloog tijdens een uitzending van Val Gils en Gasten: alhoewel Sandra minder snelle koolhydraten promoot, merk je daar dikwijls weinig van in de recepten die ze ten berde brengt voor TV.
Voor wie nog niet weet wie Sandra precies is, even snel samengevat in haar 7 stappenplan hieronder. En wie dacht dat Sandra Bekkari afkomstig is uit Marokko… die heeft half gelijk: ze heeft wel degelijk Noord-Afrikaanse roots. Sandra’s biologische vader is Noord-Afrikaans, maar ze groeide als baby op bij haar stiefouders in Oostende.
Gerechten van Sandra Bekkari volgens haar SANA methode

Veranderen is moeilijk en alle begin is moeilijk. Dat geldt ook voor mensen die willen afvallen of die wel weten dat ze gezonder zouden moeten eten, maar verder toch wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken.
Voor deze mensen splitste Sandra het ganse veranderingsproces op in 7 makkelijke stappen. Kwestie dat je ergens moet beginnen en elke stap die je neemt is een stap dichter bij doel. Vertrek met de stap die je het makkelijkst vindt en voeg langzaam maar zeker andere stappen bij in je eetpatroon, zodat je je langzaam maar zeker zal beter voelen (en er best ook nog eens slanker zal beginnen uitzien).
Weet ook dat je nooit de perfectie moet nastreven: wie zijn eetgedrag voor 80% kan omvormen, die zou in elke universiteit geeerd worden met “grootste onderscheiding”. 60 % is al meer dan voldoende, dus doe het goed zonder te stressen dat je niet “perfect” bezig bent want… stress is ook niet gezond!
7 SANA stappen:
Onbeschrijfelijk lekker en zeer makkelijk wortelsoep recept uit Thailand zodat je zonder veel werk noch inspanning lekkere oosterse smaken kan serveren op je bord. Geniet van wat je eet! Alvast de leukste van alle 7 stappen. Zorg ervoor dat elke hap die je binnenspeelt, een hap is waarvan je geniet. Eet dus lekker, eet bewust en eet met anderen. Dus niet alleen met jezelf en een pak aardappelchips voor de TV met de arm op automatische piloot die de chips in je mond port en zonder je er erg in hebt het ganse pak in je mond verdwenen is.
- Behalve eten, zorg je ook voor genoeg drinken! Uiteraard geen liters zoete frisdranken, maar wel gezonde dranken (zie haar boeken “Nooit meer diëten“) en uiteraard ook meer vocht in je lichaam door meer groenten en fruit te eten.
- Begin de dag met een stevig, gezond ontbijt.
- Eet een gezond tussendoortje in de voormiddag en een gezond tussendoortje in de namiddag. Wie niet veel beweegt kan grijpen naar fruit, wie meer beweegt zal meer baat hebben met noten.
- Eet meer groenten: zorg ervoor dat de helft van wat in je bord ligt groenten zijn! Groenten kan je ook snel en lekker verwerken tot saus of soep (zie Sandra’s wortelsoep recept hieronder): 2 ideale bijgerechten om flink wat groenten aan je maaltijd toe te voegen. Of doe wat Sandra elke week doet: minstens 1 dag volledig vegetarisch eten.
- Eet meer natuurlijk superfood! Je kent ze wel want elke zoveel maand staat er weer een nieuwe in de kijker zoals broccoli, blauwe bessen, amandelnoten, look… Eet zo gevarieerd mogelijk en kleurrijk mogelijk, want hoe meer variatie, hoe meer verschillende voedingsstoffen je lichaam binnenkrijgt, dus ook hoe meer je immuunsysteem zal worden aangesterkt, dus minder vatbaar voor ziektes en kwaaltjes.
- Beweeg meer! Zeg nu zelf: hoeveel uren zit je alweer achter deze computer? Mensen zijn geen bomen, we zijn wel degelijk gemaakt om te bewegen. Dus meer bewegen is een beter leven :-)
Voor meer dagelijkse recepten van Sandra kijk je elke werkdag om 6 uur ‘s avonds naar de “Open keuken met Sandra Bekkari” op de Vlaamse VTM. Wil je meer gezonde pompoenrecepten koken, lees dan hier verder.

Pompoensoep Sandra Bekkari = weinig werk voor Veel Smaak!
Ingrediënten
- 2 butternutpompoenen of 2 tot 3 kilogram andere pompoenen voor pompoenen met groen vel: zeker wel schillen voor behoud van mooie kleur van je soep of gewoon half door snijden, zo roosteren en dan het vruchtvlees eruit lepelen
- 4 uien
- 8 knoflookteentjes Sandra gebruikt er veel minder
- geelwortel kurkuma of voor wie meer pit in de soep wil: currypoeder (waar de gele currykleur toch ook van kurkuma komt)
- peper van de molen
- voor wie het in huis heeft: verse rozemarijn voor de typisch Mediterrane/Provençaalse smaak en verse salie, zoniet gewoon 1/2 tot 1 theelepel droge rozemarijn, of wat Provençaalse kruiden
- olijfolie
- 2 liter groentebouillon
- voor de garnering indien voorhanden: groene pompoenpitten pepitas, dus reeds gepeld
- rotszout naar smaak
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 180 graden.
- Snijd de pompoen in grote stukken (verwijder uiteraard de zaadjes). Plet de knoflookteentjes onder een hakmes en snijd de uien in grove stukken.
- Schik alle groenten op een bakplaat, leg er 2 verse takjes rozemarijn en enkele salieblaadjes bij, schud er wat kurkuma + peper of nog makkelijker gewoon kerriepoeder over, overgiet met olijfolie en meng met je handen door elkaar.
- Zet de bakplaat in de oven en laat minstens een half uur roosteren tot de pompoen volledig gegaard is. Hoe langer in de oven, hoe meer smaak: let er uiteraard wel op dat niets zwart begint te roosteren.
- Doe de geroosterde soepgroenten in een soeppot met 2 liter groentebouillon en laat nog enkele minuten pruttelen. Wie gedroogde rozemarijn toevoegt doet dat nu, maar laat de soep minstens een kwartiertje verder pruttelen zodat de smaak van de rozemarijn goed in de soep terechtkomt.
- Rooster ondertussen de pepitas in een pan zonder olie.
- Pureer je pompoensoep in de soeppot met een staafmixer, proef en voeg indien nodig rotszout toe.
Ziet er super lekker uit!