2 tomaten courgettesoep recepten waarvan 1 op basis van het makkelijkste paprikasoep recept van Jeroen Meus. 2x een winnende, rode smaakcombinatie: zoete paprika’s met zure tomaten: wil jij proeven?
Voor de extra tomatensmaak gaan we in ons tweede recept niet de klassieke tomatenpuree gebruiken, maar voegen we de zoete, zonnige smaak toe van zongedroogde tomaten. Weer eens iets anders!
… Groenten snijden, kruiden, water bijvoegen, gaar pruttelen, pureren en klaar…
Paprika courgettesoep a la Jeroen Meus
Soep maken met slechts 2 groenten… kan dat? Volgens Jeroen Meus wel :-) Hij bewijst het meteen in Dagelijkse Kost waar hij met alleen ui en rode paprika’s een mooie, rode soep maakt. Om de paprika smaak wat te accentueren en wat meer pit te geven, laat Jeroen gehaktballetjes met chorizo mee koken in zijn soeppot.
Wat mist deze soep? Wie de title goed gelezen heeft, die antwoord uiteraard…: courgette :-)
Klopt: niets belet om in een soep met flink wat smaak en pit een extra courgette door te verwerken. Wie een rode soep wil zoals Jeroen Meus, die heeft hier 2 keuzes:
- ofwel gebuik je een gele courgette
- ofwel gebruik je een groene courgette die je dan wel eerst schilt.
Wat mist deze soep nu nog? Zoet, pittige, zout… Zuur en Bitter! Bitter gaan we zoals in de meeste andere soepen niet toevoegen. Zuur daarentegen is iets wat een soep meestal nog lekkerder zal maken. We maken het onszelf makkelijk en voegen gewoon tomatenconcentraat toe: ietwat zuur en ook nog eens meer rode kleur. Uiteraard kan je bij het serveren nog een dot Griekse yoghurt of zure room off mascarpone door de soep mengen. Jeroen’s recept voor paprikasoep met onze extra courgette en extra tomatenconcentraat.
- Een flinke klont boter smelten in je grootste soeppot (Jeroen gebruikt een och wel zeer mooie Le Creuset gietijzeren pot).
- 4 uien grof snijden en aanstoven.
- Dan 5 rode paprika’s: zaadjes verwijderen, vruchtvlees in stukken snijden en mee aanstoven. Kruiden met 1 theelepel paprikapoeder en 1 eetlepel kerriepoerder. Wie extra pit wil maar geen chorizo zal gebruiken, die kan nu naar smaak (1/4de theelepel) cayennepeper toevoegen. Kruidenbuiltje erbij.
Oja, voor wie dat wil: knoflook fijnsnijden en toevoegen.
- Wij voegen er dan gelijk een in stukken gesneden gele courgette aan toe en laten deze mee aanstoven. Als alle groenten goed aangestoofd zijn voegen we ook nog 2 eetlepels tomatenconcentraat toe en laten mee aanstoven tot de tomatenaroma’s de keuken vullen.
- Terug naar Jeroen: alles overgieten met bouillon (2 liter), aan de kook brengen en zachtjes gaar laten pruttelen, niet langer dan een half uurtje.
- Kruidenbuiltje uit de soeppot vissen en de soep pureren. Zeven zegt Jeroen, mag wel, moet niet vinden wij. Dan een 100 gram kruidenkaas mee door de soep pureren.
- Jeroen serveert met chorizoballetjes, wij werken af met extra zuur van bijvoorbeeld Griekse yoghurt.
Tomaat, rode paprika en courgette soep
Opnieuw een rode, makkelijke zomerse courgettesoep met paprika, tomaat plus als extra soepgroente wortel. Courgette geeft de soep textuur, paprika en wortel maken zoeter en tomaat balanceert met wat zuur. Wat extra pit voor wie dat wil met tabasco, of wie het in huis heeft: rode peper. Ook leuk is te werken met paprika’s uit een bokaal of voeg een extra jalapeno toe uit een bokaal.
Voor de extra sterke tomatensmaak gaan we deze keer zoals vermeld niet het klassieke tomatenconcentraat blikje gebruiken maar voegen we de zoete, zonnige smaak toe van zongedroogde tomaten. We voegen immers ook tomaten uit blik toe, welke normaal gezien flink wat zuur bevatten.
Smakelijk!
2x tomaten courgettesoep + paprikasoep à la Jeroen Meus
Ingrediënten
- 3 grote courgettes ontpit, ongeschild in blokjes gesneden
- 6 rode paprika's zaden verwijderen en in grote stukken gesneden
- 5 grote wortelen geschild en in stukken van 2 cm gesneden
- minstens 4 rijpe tomaten in blokjes gesneden
- 15 to t 20 zongedroogde tomaat helften droge tomaten, dus niet degene die verpakt werden in olie
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 to t 3 grote sjalotten fijn gesneden
- 3 eetlepels hoeveboter
- 1 blik in blokjes gesneden tomaten van ongeveer 1/2 liter
- 3 eetlepels bloem
- 1 liter water
- 2 eetlepels paprika
- 1 to t 2 scheutjes tabasco indien gewenst of een rood pepertje
- 8 to t 10 verse basilicumblaadjes of 2 theelepels gedroogde basilicum blaadjes
- 1 theelepel gedroogde tijmblaadjes
- 1/2 theelepel gedroogde marjolein
- 1/2 theelepel peterselie
- zeezout naar smaak 1 tot 2 theelepels
- 1/4 theelepel zwarte peper
Bereiding
- Stoof in een grote pot de knoflook en sjalotjes aan in hoeveboter op een middelhoog vuur onder regelmatig roeren tot de sjalotjes doorzichtig worden. Wie een vers pepertje gebruikt, stooft dit nu mee aan.
- Voeg de rode paprika's toe, roer en kook tot ze gaar zijn (ongeveer 10 tot 15 minuten).
- Voeg courgette en zowel de verse als ook het blik tomaten toe. Kook 10 minuten verder en roer zo nu en dan om.
- Voeg de bloem toe en roer tot ze verdwijnt.
- Voeg het water, de wortelen, de gedroogde tomaten en alle specerijen toe.
- Zet op een zeer laag vuur en kook onder halfopen deksel verder voor... 3 uren. Moeder zette zulke soep in de winter gewoon op de kachel... Controleer zo nu en dan of er geen extra water in de pot moet.
- Proef en pas de kruidenbalans aan indien nodig.
- Kook verder tot de courgettesoep de gewenste dikte bereikt.
- Neem de soep van het vuur en pureer met een staafmixer.
- Serveer de paprika tomaten courgettesoep soep warm, gegarneerd met vers gesneden groene kruiden, al dan niet een dot yoghurt en geroosterd roggebrood of zuurdesem brood.
- en... hoe maak jij courgettesoep (met tomaat)? Deel het in een reactie!
Een reactie achterlaten