Wil je binnen de kortste tijd smullen van lekkere vol au vent? Ga dan onmiddellijk aan de slag met dit makkelijk recept.
Smullen maar. Eenvoudig lekkere koninginnehapjes of videes maken gaat supersnel door een kipfilet in stukjes te snijden en te wokken met wat groenten (prei, ajuin, champignons).
Dit is een ontzettend lekker gerecht met vele variaties: vlees of gevogelte gaat traditioneel in een rond bladerdeeg vormpje, vispastei vraagt dan weer klassiek voor een ovale vorm. Onderstaand recept is voor kleine aperitiefhapjes, snijd dus alle ingrediënten fijn zodat ze in het kleine pasteitje kunnen.
Denk je aan de slanke lijn, kook je zo vetarm mogelijk of maak je liever geen roux, breng dan melk met een bouillonblokje aan de kook en bind met maïzena. Voeg dan de champignonstukjes toe en laat even doorkoken zodat de maïzena de saus kan binden.
Vol au vent recept voor 6 personen
- 6 kleine vormpjes voor koninginnehapjes
- 150 gram kipfilet: in kleine stukjes gesneden
- 200 ml bechamelsaus: (20 gram bloem, 32 gram boter, 200 ml warme volle melk, 1/2 biologisch kippenbouillon blokje)
- 1 prei, fijngehakt
- 6 grote witte champignons, in kleine stukjes gesneden
- 1 ui, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- zout en peper
- verse peterselie
Vol au Vent maken
Bechamelsaus bereiden:
- Smelt de helft van de boter op een laag vuur, zorg dat ze niet bruin kleurt.
- Voeg de bloem toe en roer goed samen.
- Voeg er al klutsend de warme melk aan toe en het bouillonblokje: breng langzaam aan de kook, voeg er de champignons aan toe en laat even doorkoken.
- Voeg de rest van de boter toe op het moment dat je de saus in de bladerdeeg vormpjes giet.
Videe vulling klaarmaken:
- Neem een koekenpan, doe er de olie in en fruit hierin op een laag vuur de fijngehakte ui, prei en knoflook voor een 5 tal minuten.
- Voeg er de in kleine stukjes gesneden kipfilet aan toe en bak op een laag vuur tot het kippenvlees gaar is.
- Voeg er de bechamelsaus aan toe, proef en breng verder op smaak met peper en zout.
- Voeg de versgehakte peterselie toe.
Koninginnehapjes opwarmen:
Volg de instructies op de verpakking van de pasteitjes, of vraag uw pasteibakker om raad (bijvoorbeeld: 5 minuten voorverwarmen in de oven, vullen, weer opwarmen in de oven eerst zonder deksel, zodat het deksel niet aanbrand, en een laatste 1 minuut met deksel).
Dien deze vol au vent aperitiefhapjes direct op als ze warm uit de oven komen.
Lekker!
(En ik voeg ook nog wat kruidnagel toe, kan geen kwaad, toch?)
Mercikes en smullen allemaal :)
Dank Monka voor de tip!
(voor alle zekerheid: kruidnagel en geen kruidnoot?)
mmmm we ga eki dat eten vandage he