Makkelijk recept om Surinaamse kip kerrie te maken met makkelijk te vinden ingrediënten, zodat je direct aan de slag kan en straks lekker kan genieten van kip met rijst.
In de ingrediënten lees je kokosmelk. Niets is meer lekker dan verse kokosmelk, dus als je dat kan vinden in je (Aziatische) supermarkt: zeker kopen! Gebruik liever geen kokosmelk uit blik, want dat heeft naar onze smaak een ietwat kunstmatige ‘blik’-smaak. Je kan ook zelf kokosmelk maken van geraspte kokos, door deze met water 1 minuut te mixen in een blender.
Tenslotte kan je ook cashewnoten weken (minstens 1 uur in water) en daarna mixen met water voor een ook lekkere notenmelk (vuistregel: minstens 10 gram cashewnoten aanlengen met water tot een volume van 100 ml en dan minstens 1 minuut mixen in een kleine blender. Voor dikkere melk gebruik je meer noten of minder water. Is voor een kerriegerecht zeker een goed alternatief voor verse kokosmelk.
Surinaamse kip kerrie ingrediënten
- 500 gram kippenbillen of kippe-dijen
- 2 fijngehakte uien
- 3 teentjes fijngehakte knoflook
- 3 fijngehakte citroengras stengels (als dat niet wordt verkocht, zoek dan naar een kruidenpotje dat ‘citroengras’ of ‘sereh’ vermeldt: het gaat hier om een citrussmaak zonder zuur, dus je kan als je dat hebt ook citroenmelisse gebruiken)
- 1 theelepel kerriepoeder (bijvoorbeeld “Caribbean Poudre de Colombo” van het merk Seasoned Pioneers, een kerrie mengeling van komijn, koriander, fenegriek (bokshoornklaver), zwarte peper, geelwortel en knoflook)
- 2 eetlepels rum (bijvoorbeeld Havana Club Añejo Reserva)
- 2 eetlepels olijfolie
- 250 ml kokosnoot melk
- 1 rode fijngehakte verse peper (geen rode paprika maar wel hete, rode peper)
- een klein busseltje fijngehakte verse koriander
- gekookte rijst
Hoe Surinaamse kip kerrie met rijst klaarmaken
- Hak de kip in kleinere stukken.
- Meng de rum met de look en citroengras in een schotel, voeg de kippedelen toe, dek af en laat marineren voor minimum 1 uur tot een nacht.
- Verwarm de olie in een pan en sauté de uien op een laag vuur voor een 5tal minuten.
- Zet het vuur hoger, voeg de kip toe en bruin onder aan alle zijden onder voortdurend roeren voor een tiental minuten.
- Voeg nu het kerriepoeder toe en roer tot de kerrie geur vrijkomt.
- Voeg dan de kokosnoot melk en rode peper toe.
- Laat minstens 5 minuten verder pruttelen op een laag vuur tot de saus indikt en natuurlijk totdat de kip gaar is.
- Neem van het vuur, voeg de verse koriander toe en serveer de kip met gekookte rijst.
Leave a Reply