Lekker smullen van traditionele Marokkaanse Ghoriba Behla koekjes met makkelijk te vinden ingrediënten zoals amandelen en sesamzaadjes.
Ghoriba is het Marokkaanse woord voor koekjes: ronde deegballetjes die wat worden platgedrukt en dan gebakken. Behla zou je misschien kunnen vertalen als "oubollig": het verwijst naar de klassieke, eenvoudige ingrediënten voor de koekjes: bloem, suiker en ranzige boter. Ondertussen vind je ze met meer variaties zoals extra sesamzaadjes of zeste van citroen.
In plaats van boter kan je voor deze koekjes ook het gelijke gewicht aan olijfolie gebruiken. Natuurlijk is de smaak anders dan met boter, maar wel een leuke vervanger voor mensen die graag zo weinig mogelijk dierlijke vetten consumeren. Zorg er wel voor dat de olijfolie kan verhit worden tot 170 graden of speel veilig en gebruik notenolie of arachideolie.
Er wordt geen water noch eieren toegevoegd in dit recept, dus hard en lang kneden is de enige manier om een samenhangend deeg te maken.
Maak het koekjesdeeg best 1 dag op voorhand of maak het ‘s morgens en bak ze pas ‘s avonds als je graag koekjes met veel barstjes wil.
Marokkaanse koekjes recept voor 30 koekjes
- 500 gram (patisserie)bloem
- 125 gram fijn gemalen amandelen
- 125 gram sesamzaadjes
- 125 gram poedersuiker
- 125 gram gesmolten boter
- 10 gram bakpoeder
- indien gewenst voor de garnering: kaneelpoeder
Marokkaanse koekjes maken
- Kneed alle ingrediënten in een grote kom goed door elkaar tot een koekjesdeeg. Kneden, kneden en blijven kneden tot de bloem alle boter goed heeft opgenomen. Je kan er flink tegenaan gaan op je werkvlak door als het ware de bloem en de poedersuiker "in de boter te kloppen".
- Zet indien nodig enkele uren in de ijskast en werk later verder.
- Rol een bolletje deeg met je handen: de bodem ietwat plat en de top ietwat rond, een koekje met een diameter van ongeveer 5 cm.
- Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier, zet in het midden van de oven en gril voor 5 tot 7 minuten. Zet dan de temperatuur op 170° C en bak de koekjes tot ze goudbruin zijn (opnieuw 5 tot 7 minuten).
Strooi er indien gewenst wat kaneelpoeder over. Serveer deze Marokkaanse koekjes met koffie of met thee gezet met verse muntblaadjes.
Leave a Reply