Makkelijk en lekker speculoos recept zodat je met kaneel en honing of met zelf gemaakte speculaaskruiden zeer lekkere koekjes kan bakken.
Als je favoriete bakker zelf speculaas bakt, kan je waarschijnlijk bij hem/haar terecht voor een kant en klare kruidenmengeling: gewoon even vragen. Zoniet, maak je zelf een mengeling met als voornaamste ingredient kaneelpoeder. Heb je alleen kaneelpoeder, kies dan voor lekkere smaak van de honing en vervang de suiker met smaakvolle, ongeraffineerde suikers (bijvoorbeeld palmsuiker of Gula Melaka uit de toko winkels).
Je kan ook alle kruiden vervangen met kaneel. Weet dat er behalve de gewone kaneel ook ceylonkaneel bestaat (in poedervorm moet het op het pakje/flesje uitdrukkelijk vermeld staan, anders zie je geen verschil), deze heeft een extra hint van citrus en is een aanrader is desserten of in dit gebak als je geen kruidenmengeling wil toevoegen.
Ontbreekt het je in 1 van onderstaande kruidenmengelingen aan een kruid, vervang dat dan met een gelijke hoeveelheid kaneelpoeder.
Speculoos ingrediënten
- 600 gram bloem
- 225 gram honing
- 1 ei
- 100 g boter
- 65 gram witte suiker
- 60 gram bruine suiker
- 1 eetlepel ongezoet, zuiver cacaopoeder
- 1/2 zakje (5 gram) bakpoeder
- een snuifje zout
- 3 koffielepels zelfgemaakte speculaaskruiden bv:
- 1 koffielepel kaneel
- 1 koffielepel fijngemalen anijs zaadjes
- 1 koffielepel peperkoekmix
Andere speculaaskruidenmengeling:
Afmeten in gelijke gewichtshoeveelheden:
- 6 delen kaneel
- 2 delen kruidnagel tot poeder fijngemaakt
- 2 delen muskaatnoot
- 1 deel anijszaadjes
- 1 deel korianderzaadpoeder
- 1 deel witte peper
Hoe speculoos maken
- Verwarm in een sauspannetje op een matig vuur de boter en de honing totdat de boter volledig gesmolten is.
- Meng de bloem met de suiker, het bakpoeder en de kruiden in een grote kom goed door elkaar.
- Maak een kuiltje waarin je het ei doet en roer wat door elkaar, maak een groter kuiltje voor het boter-honing mengsel en meng alles goed tot een homogeen koekjesdeeg waar je geen witte resten van bloem meer in ziet.
- Heb je geen uitsteekvormpjes, rol het deeg dan op tot een worst – zo dik als je de koekjes breed wil hebben – en wikkel in plastiekfolie
- Laat het deeg 1 nacht rusten, tenzij je het deeg nu al kan uitrollen en niet langer kan wachten :-)
- Over voorverwarmen op 180 °C.
- Bebloem een werkvlak en een houten deegrol (of een siliconenrol, dat plakt niet zonder bloem) en rol het koekjesdeeg uit tot 1 cm dikte. Snijd in grote ringen of indien je geen uitsteekvormpjes hebt, neem je een klein bolletje deeg en rol het uit of druk het plat tot 1 cm dikte. Of je snijd schijfjes uit de opgerolde worst moest je het deeg in een worst hebben laten rusten.
- Bak de koekjes onderaan in de oven op een bakplaat bedekt met bakpapier voor 15 tot 20 minuten (afhankelijk van de dikte en de gewenste hardheid). Laat je speculooskoekjes afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte (plastic) doos.
Een reactie achterlaten