Makkelijk recept om zelf speculoos te maken met weinig ingrediënten, zodat je met wat je maar kan vinden in je keuken onmiddellijk lekkere koekjes kan gaan bakken.
Deze heerlijk zelf gebakken koekjes zijn ongelooflijk lekker bij een kopje koffie om een koud, winters vieruurtje volop warmte en smaak te geven.
Dit makkelijk specuLOOS recept gebruikt alleen kaneel ("LOOS" is een synoniem voor "zonder" en in dit geval zonder de speculaaskruiden). Je hoeft dus geen andere speculaaskruiden in huis te hebben (een speculaasmengeling bestaat trouwens in hoofdzaak uit kaneel): gebruik wat in je keuken aanwezig is en ga direct aan de slag.
Speculoos recept
- 225 gram zelfrijzende bloem
- 225 gram echte melkerijboter
- 125 gram suiker (liefst bruine suiker, maar het gaat even goed met witte suiker, wat je dus maar kan vinden in je keuken)
- 1 eetlepel honing of siroop
- 1 eidooier
- 1 eetlepel kaneel
- vul een kommetje met wat grove kristalsuiker om over de speculaas te strooien
Speculoos bakken
- Vet een bakplaat in.
- Verwarm de oven voor op 175 C.
- Roer de kaneel onder de zelfrijzende bloem en zet apart.
- Doe de suiker bij de boter en klop licht en luchtig tot room.
- Voeg de honing toe en klop alles goed door elkaar.
- Voeg de eierdooier toe en klop verder door elkaar.
- Voeg nu de bloem-kaneelmengsel toe en meng.
- Als het deeg ietwat te plakkerig is om in bolletjes te rollen, laat het dan 1 uur afkoelen in de ijskast.
- Rol het deeg in kleine bolletjes, doe ze met 5 of 6 tegelijk (of 1 per 1 als dat beter lukt) in het kommetje suiker en schud de deegbolletje in het rond zodat ze met suiker bedekt zijn.
- Leg de deegbolletjes op de ingevette bakplaat.
- Bak de speculoos koekjes in een 12 tot 15 tal minuten af.
Een reactie achterlaten