Tomaat garnaal of tomate crevette recept zoals het moet: makkelijk, snel en lekker. Geniet van deze ongelooflijk makkelijke klassieker in 5 minuten klaargemaakt.
We houden het puur klassiek, snel en makkelijk, maar wie iets origineels wil toevoegen, die kan avocado’s pletten en mengen met wat opgeklopte room, een beetje zout en wat vers geperst citroensap erbij en zo mee serveren.
Tomaat crevette of gevulde tomaten met garnalen

Wat hebben we nodig… tomaat en garnalen uiteraard… + mayonaise en voilà: voorgerechtje in zijn meest pure vorm = klaar!
Gebruik uiteraard zelf gemaakte verse mayonaise zoals ze dat in België goed kunnen:
- Niets makkelijker dan een hoge beker te vullen met 1 ei en 1 eetlepel mosterd (geen graanmosterd).
- Doe daarover 2 eetlepels azijn en 1 eetlepel citroensap.
- Overgiet met een halve liter olie en kruid met peper en zout.
- Zet een staafmixer in de beker op de bodem: dus boven de eierdooier en de mosterd.
- Zet de staafmixer aan en wacht tot je onderaan dikke mayonaise hebt,
- alvorens de staafmixer langzaam naar omhoog te bewegen zodat de rest van de olie door de mayonaise zal gemengd worden.

De beste smaak geef je aan je voorgerecht wanneer je ongepelde garnalen koopt. Wegens meestal worden gepelde garnalen in Noord Afrika gepeld, waardoor deze zeevruchten toch wel meer dan een week onderweg zijn, en dus zijn bewaarstoffen troef. Denk eraan dan je van 1 kilogram ongepelde garnalen ongeveer een halve kilogram gepelde garnalen overhoud. Van de koppen, pantsers en staarten maak je daarna een visbouillon (vries alles in als je dat op een andere dag wil doen)
Wie wat spaarzaam wil zijn op de garnalen, die kan wat hardgekookt ei mengen door de garnalen en de mayonaise.
Hoe tomaten pellen (emonderen) voor wie er tijd en zin in heeft

Vermits het recept terdege simpel is: alles bij mekaar roeren en in de tomaat serveren, is het minste extra dat je kan doen, de tomaat ontvellen. Mag wel maar moet zeer zekers niet! Vind je het serveren van garnalen in een tomaat te klassiek, probeer dan dit recept voor garnalencocktail waar je de garnalen simpelweg serveert in… een sinaasappel.
Tomaten pellen doe je als volgt:
- Snijd het groene steeltje bovenaan de tomaat weg met een aardappelschillertje (je snijd en draait de tomaat zodat je een kegeltje onder het groene steeltje
wegsnijd). - Onderaan de tomaat snijd je een kruisje (dus 1 a 2 cm in 1 richting en dan hetzelfde maar loodrecht op de eerste snede… Veel uitleg voor iets dat sneller zal gaan dan dat je het hier leest.
- Dompel dan de tomaten een 10tal seconden in kokend water zodat de vel er makkelijk afkomt (je zal de vel zien barsten in het water, dan moet de tomaat er zeker uit!).
- Afspoelen onder koud water en vel verwijderen met je vingers of met een aardappelmesje. Komt de vel er niet makkelijk af, dompel de tomaten dan opnieuw enkele seconden langer in het water. Opnieuw afspoelen onder koud water, kwestie dat je de buitenkant van de tomaat niet laat gaar koken!
Geen tijd noch zin om te emonderen: ga dan te werk zoals in het klassieke tomaat crevette recept hieronder: supersnel en minder afwas dus!
Smakelijk alweer.

Tomaat garnaal: Snel en Makkelijk eten op je tafel!
Ingrediënten
per persoon:
- 1 rijpe tomaat
- 30 tot 60tal gram gepelde Noordzeegarnalen (grijze garnalen)
- mayonaise naar wens 1 flinke eetlepel
- indien voorhanden voor een frissere toets: enkele druppels vers geperst citroensap
- wat fijngehakte peterselieblaadjes
- slablaadjes rucola, tuinkers... waarop je de tomaat zal serveren
Bereiding
- Snijd het hoedje van de tomaat.
- Neem een eetlepel of koffielepeltje (of aardappelmesje) en schep (of snijd) de zaadjes en het vruchtvlees uit de tomaat, zodat je een goede holte overhoudt om te vullen met de garnalen.
- Meng de garnalen met de mayonaise en eventueel enkele druppels citroensap. Vul hiermee de tomaat, tot over de top (hoe meer hoe liever).
- Zet de tomaat garnaal op een bedje van sla, zet het hoedje weer op de tomaat en overstrooi met peterselie.
- Onmiddellijk serveren en genieten!
Een reactie achterlaten