Kies uit 1 van deze fris zomerse komkommersalades van Jeroen Meus, lekker zoet-zuur met dille en azijn of…
Heerlijk bij de barbecue: Indische raita en Indische ketchumbar salade.
Bonus: heb je deze komkommer coktail al geproefd?
Inhoud
- 1 Snelle, simpele komkommersalade van Jeroen Meus
- 2 Frisse komkommersalade met dille en azijn
- 3 Raita met komkommer: lekker Indisch bijgerecht bij stoverij
- 4 Hoe Raita met komkommer maken
- 5 Indische tomaten komkommersalade: ‘n lekkere, frisse salade
- 6 Hoe Indische Tomaten komkommersalade maken - Ketchumbar recept
- 7 Deze verfrissende komkommer cocktail doet ‘t altijd goed!
Snelle, simpele komkommersalade van Jeroen Meus
In Dagelijkse Kost serveert Jeroen al wel eens meer een komkommersalade. Het is immers een bijgerechtje dat in minder dan 5 minuten klaar is. Je kan het makkelijk op voorhand maken en het is lekker bij:
Ga snel 1 van deze 3 Griekse salade maken… Zodat je vooral snel zal genieten van de lekkerste salade ter wereld, vingerlikkend lekker… Een aanrader! BBQ,
- hamburger,
- gekookte aardappel,
- pitta broodjes…
Zijn recept lijkt sterk op Griekse tzatziki, maar deze keer met wat extra kruiding en ingrediënten.
Ingrediënten
- 1 jonge of Japanse komkommer
- 1 rode, niet te pikante chilipeper
- 1 rode ui
- verse dille (3 twijgjes)
- 1 knoflookteentje
- sap van 1/2de limoen
- Griekse yoghurt naar wens (bijvoorbeeld 1 potje Kri Kri Originele Griekse Yoghurt 10% – 170 gram)
- zwarte peper en rotszout
Werkwijze
- Snijd de komkommer in de lengte in 4 en verwijder de zaadjes.
- Elk lang stuk komkommer in fijne plakjes snijden. Doe in een kom.
- Halveer de chilipeper in de lengte. Verwijder de zaadjes. Snijd de peper fijn. Voeg toe bij de komkommer.
- Hak de ui zo fijn mogelijk en voeg toe.
- Snijd de dille fijn en voeg toe.
- Knoflookteentje fijnpletten en toevoegen.
- Pers er het sap van een halve limoen over.
- Voeg er als laatste de Griekse yoghurt bij. Kruid met zwarte peper en rotszout.
- Roer door elkaar en je meer-pittig-dan-tzatziki komkommersalade is klaar.

Frisse komkommersalade met dille en azijn
Ingrediënten
- 4 jonge komkommers niet schillen, wel in dunne plakjes snijden
- 1 kleine witte ui in dunne plakjes gesneden
- 235 ml zachte witte azijn (wijnazijn)
- 120 ml water
- 150 gram witte suiker
- 1 eetlepel gedroogde dille 3 eetlepels verse dille gehakt (naar smaak)
Bereiding
- Enkel en alleen als de huid van de komkommer dik en taai is, schil je de komkommers alvorens in plakjes te snijden.
- Snijd de ui in ringen (bij een ronde ui) of snijd de ui in de helft en dan in dunne halve maantjes (bij een ui die breder is dan hoog).
- Doe de komkommer en azijn in een kom.
- Neem een sauspannetje en meng hierin de suiker met de azijn en het water. Roer en breng aan de kook. Van zodra het mengsel kookt neem je het pannetje van het vuur en roer tot de suiker volledig is opgelost. Ga vooral niet ruiken tijdens het koken want de verdampende azijn kan je ogen of neus irriteren.
- Giet het suiker-azijn mengsel over de komkommers en uien.
- Voeg de gedroogde of vers gehakte dille toe en meng alles goed door elkaar.
- Dek af en laat minstens 1 uur in de ijskast marineren. Deze komkommersalade kan je ook 1 dag vooraf maken waardoor de groenten perfect kunnen marineren. Serveert heerlijk op blaadjes sla.
Tips en Weetjes
Raita met komkommer: lekker Indisch bijgerecht bij stoverij
Lekker verfrissende raita maken met komkommer? Je doet het zo! Zodat je zal genieten van ‘n lekkere salade of dip voor bij de BBQ of Indische gerechten.
Zo nu en dan rijden we hier een uurtje verder om Indisch te gaan eten tijdens het lunchuur bij Restaurant Kumar. Voor een 5tal euro geeft Kumar je een ganse schotel met allerhande kleine, Indische hapjes: “thali”. Zoveel hapjes, dat je het meestal niet allemaal op krijgt. Niet erg, want ze pakken het graag in om mee te nemen. In Maleisië is elk restaurant ervan bewust dat er beter geen eten verloren gaat…
Een van die hapjes is een potje met komkommer en andere kleingesneden ‘groentjes’ in een yoghurtsausje: “raita”.
Het smaakt elke keer weer net iets anders – maar altijd lekker. Anders je er naar believen verse en gekookte groenten kan aan toevoegen.

Het eindresultaat is altijd verfrissend, zodat het hete curries kan compenseren.
Verfrissend: dus ook een ideale salade voor op een hete, zomerse dag.
Wil je er echt werk van maken? Dan kan je je yoghurt eerst laten uitlekken in een kaasdoek. Zo heb je een dikkere yoghurt die bij ons vroeger “hangop” noemde. Tegenwoordig beter gekend onder de naam “Griekse yoghurt”. Hierin kan je makkelijk een ganse tomaat of komkommer met zaadjes in fijn snijden… Zonder dat je dip te waterachtig wordt.
Verder moet je er ook wel enkele kruiden toevoegen. Klassiek zijn dat:
- verse muntblaadjes,
- koriander (verse blaadjes of gedroogd korianderpoeder),
- geroosterde komijnzaadjes daarna tot poeder gemalen,
- verse rode peper of cayennepoeder,
- een kruidenmasala met gedroogde mango,
- .., wat je maar kan bedenken dat lekker is.

Hoe Raita met komkommer maken
Ingrediënten
- 1 tomaat
- 1/2de kleine ui
- 1 stuk komkommer had hier nog 1/4de komkommer liggen - net geen 10 cm: je maakt voor 2 personen dus snijd wat je denkt op te kunnen
- 2 eetlepels yoghurt
- vers gehakte korianderblaadjes
- 4 cm stuk van een rode chiipeper : dus een niet pittige, rode, lange chilipeper (je raita niet echt pikant maken!)
- rotszout naar smaak: proeven dus
- 1 cm dunne, verse gemberwortel
- 1/4de theelepel komijnpoeder
Bereiding
- Indien gewenst: neem een pan en begin er het komijnpoeder in te roosteren tot de aroma's goed vrijkomen. Wie meer tijd heeft, vertrekt van komijnzaadjes.
- Wie tijd en zin heeft, laat de yoghurt eerst uitlekken in een kaasdoek. Je kan ook experimenteren met het merk yoghurt dat je koopt. Hier bevat Nestle yogurt xanthan gum, wat de yoghurt wel wat dikker maakt, maar ik koop liever yoghurt met alleen maar melk en levende melkzuurbacteriën.
- Snijd de tomaat in kleine stukjes (vel en zaad niet verwijderen, mag wel, moet niet: uiteraard meer vocht in je kom wanneer je de zaadjes toevoegt en het tomatenvel verwijdert)
- Snijd de ui in zo fijn mogelijke stukjes en roer door de tomaat.
- Snijd de niet geschilde komkommer in zo klein mogelijke stukjes.
- Snijd de korianderblaadjes fijn en voeg toe.
- Snijd het stukje peper fijn en voeg toe.
- Rasp er de verse gember over.
- Voeg yoghurt toe.
- Strooi er wat zout over en roer door elkaar: het eindresultaat is geen dik sausje rondom de groenten, maar zo ziet het er bij Kumar ook uit.
- Proef, voeg indien nodig meer yoghurt of meer rotszout toe en je raita is klaar (of zet in de ijskast tot je hem nodig hebt).
Indische tomaten komkommersalade: ‘n lekkere, frisse salade
Op zoek naar een lekkere tomaten komkommersalade? Maak dan deze makkelijke ‘ketchumbar’… Zodat je snel zal genieten van lekkere Indische salade zonder olie.
Je kent de raita van hierboven! Raita: het lekkere, Indische yoghurt bijgerecht… Waar komkommer en andere groenten in fijngesneden zijn en op smaak gebracht worden met extra kruiden.
Goed nieuws voor wie geen zuivel eet: je kan deze salade ook zonder yoghurt maken: ‘ketchumbar’ noemt het dan in Noord India.
Ketchumbar… Noord Indische tomaten komkommersalade
De Noord-Indiase keuken is de bekendste van alle Indiase gerechten. Het is immers een favoriet van restaurant-gangers over de hele wereld.
De culinaire hoogstandjes van Kashmir omvatten gerechten uit de grote Punjabi en Mughlai tradities… Subtiele kruidenmixen, rijke smaken van fijngestampte noten, al dan niet klaargemaakt in een tandoori klei-oven, liggen aan de basis van wereldberoemde Indische recepten zoals tandoori kip, kip tikka, boterkip, lamsbout en saffraanrijst.
Voeg daar dan nog de vele prachtige broden aan toe zoals Naan en chapatti, of glutenvrij zoals thosai, waarmee je allerhande sauzen en rijke curries kan opslorpen.
Om dan jezelf af te koelen met Mango Kulfi (mango-ijs) voor het dessert of mango lassi als verfrissende yoghurtdrank.
Een zeer makkelijk bijgerecht dat ieder snel kan maken is onderstaande ketchumbar of tomaten komkommersalade zonder yoghurt maar met munt en koriander.

Hieronder dus “ketchumbar”… Je moet het een keer geproefd hebben zodat je zal merken dat deze combinatie wonderlijk samengaat.

Hoe Indische Tomaten komkommersalade maken - Ketchumbar recept
Ingrediënten
- 2 middelgrote, biologische komkommers zonder zaadjes (400 gram)
- 3 rijpe tomaten
- 2 eetlepels fijngehakte muntblaadjes
- 1 eetlepel fijngehakte korianderblaadjes
- 100 ml vers geperst citroensap
- naar smaak 1/2 theelepel rotszout
- naar smaak: 1/2 theelepel donkerbruine suiker
- 1 kleine groene chili peper
Bereiding
- Snijd de komkommer (met schil) in kleine blokjes en doe in een saladekom.
- Verwijder de zaadjes uit de tomaten (de tomaten niet schillen ook niet pellen), snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en doe bij in de serveerschaal.
- Hak de munt en de korianderblaadjes fijn en doe bij de tomaten en komkommer in de saladekom.
- Pers het citroensap.
- Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snijd de peper in zo fijn mogelijke ringetjes. Roer ze met het zout en de suiker door het citroensap totdat suiker en zout volledig zijn opgelost.
- Giet je zure saladedressing bij in de serveerschaal en serveer je tomaten komkommersalade onmiddellijk.
Deze verfrissende komkommer cocktail doet ‘t altijd goed!
Lekker gin tonic recept met komkommer.
Een subtiele smaak en verfrissende koelte maken dit drankje een perfecte warm-weer cocktail. Uiteraard stoppen bij 1 wanneer de temperaturen warmer dan tropisch worden…

Gewoon leuk om een verse komkommer uit je tuin eens voor iets anders te gebruiken dan:
- in 1 van deze 7 komkommersoep recepten
- of in de salade’s hierboven.
In vele cocktail met komkommer recepten zal je extra suiker en limoen bij de ingrediënten vinden. Mag natuurlijk ook, naar wens. Hieronder gaan we echter naar de basis en laten we de komkommer voor zichzelf spreken.
Kies zoals in de salade recepten al vermeld: voor een biologisch geteelde komkommer. We gaan immers de schil eraan laten: zodat we ook wat groene kleur in ‘t drankje krijgen.
Recept 1: Klassiek Gin Tonic recept met komkommer voor 1 glas
- naar believen: komkommer zeer fijn gesneden
- 40 ml gin
- 25 ml sap van limoen
- 10 ml suikersiroop
- ijsblokjes
- tonic
Recept 2: Ingrediënten voor 1 glas komkommer cocktail zonder suiker
- 6 eetlepels gin
- naar believen: flinterdunne schijfjes komkommer
- enkele ijsblokjes
- tonic
Hoe basis komkommer cocktail klaarmaken
- Schil de komkommer niet, maar wrijf al het zand eraf onder stromend water.
- Snijd in flinterdunne schijfjes en laat op de bodem van liefst een hoog en breed glas vallen.
- Laat er enkele ijsblokjes op vallen.
- Voeg 6 eetlepels gin toe en laat minstens een 2tal minuten trekken: hoe langer je de gin laat trekken, hoe meer groene kleur in je glas.
- Vul de glazen verder met tonic en je cocktail met komkommer is serverensklaar.
Een reactie achterlaten