Op zoek naar een lekkere tomaten komkommersalade? Maak dan deze makkelijke ‘ketchumbar’ zodat je snel zal genieten van lekkere Indische salade zonder olie.
Je kent waarschijnlijk al wel raita: het lekkere, Indische yoghurt bijgerecht waar komkommer en andere groenten in fijngesneden zijn en op smaak gebracht met kruiden.
Goed nieuws voor wie geen zuivel eet: je kan deze salade ook zonder yoghurt maken: ‘ketchumbar’ noemt het dan in Noord India.
Ketchumbar : Noord Indische tomaten komkommersalade

De Noord-Indiase keuken is de bekendste van alle Indiase gerechten. Het is immers een favoriet van restaurant-gangers over de hele wereld.
De culinaire hoogstandjes van Kashmir omvatten gerechten uit de grote Punjabi en Mughlai tradities… Subtiele kruidenmixen, rijke smaken van fijngestampte noten, al dan niet klaargemaakt in een tandoori klei-oven, liggen aan de basis van wereldberoemde Indische recepten zoals tandoori kip, kip tikka, boterkip, lamsbout en saffraanrijst.

Voeg daar dan nog de vele prachtige broden aan toe zoals Naan en chapatti, of glutenvrij zoals thosai, waarmee je allerhande sauzen en rijke curries kan opslorpen.
Om dan jezelf af te koelen met Mango Kulfi (mango-ijs) voor het dessert of mango lassi als verfrissende yoghurtdrank.
Een zeer makkelijk bijgerecht dat ieder snel kan maken is onderstaande ketchumbar of tomaten komkommersalade zonder yoghurt maar met munt en koriander.

Je moet het een keer geproefd hebben zodat je zal merken dat deze combinatie wonderlijk samengaat.
Dus onderstaande Noord-Indische salade is perfect voor thuiskoks die de heerlijke smaken uit India willen serveren in hun eigen keuken.
Smakelijk!

Tomaten komkommersalade
Ingrediënten
- 2 middelgrote, biologische komkommers zonder zaadjes (400 gram)
- 3 rijpe tomaten
- 2 eetlepels fijngehakte muntblaadjes
- 1 eetlepel fijngehakte korianderblaadjes
- 100 ml vers geperst citroensap
- naar smaak 1/2 theelepel rotszout
- naar smaak: 1/2 theelepel donkerbruine suiker
- 1 kleine groene chili peper
Bereiding
- Snijd de komkommer (met schil) in kleine blokjes en doe in een saladekom.
- Verwijder de zaadjes uit de tomaten (de tomaten niet schillen ook niet pellen), snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en doe bij in de serveerschaal.
- Hak de munt en de korianderblaadjes fijn en doe bij de tomaten en komkommer in de saladekom.
- Pers het citroensap.
- Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snijd de peper in zo fijn mogelijke ringetjes. Roer ze met het zout en de suiker door het citroensap totdat suiker en zout volledig zijn opgelost.
- Giet je zure saladedressing bij in de serveerschaal en serveer je tomaten komkommersalade onmiddellijk.
Een reactie achterlaten