Snel, lekker en makkelijk kip curry recept met tips zodat ook jij je familie en vrienden kan verassen met curry zo lekker als op restaurant maar veel gezonder.
De reden waarom het makkelijk is om een betere curry te maken dan in een Chinees restaurant ligt in de oorsprong van het gerecht: kerrie of curry is een Indisch woord uit India en betekent niets meer dan saus. Kip kerrie is dus "gewoon" kip gestoofd in saus.
Uit je geschiedenislessen herinner je je zeker nog dat er flink wat gezocht werd naar een korte route naar Indië voor de kruiden en specerijen (Je weet wel, Christoffel Columbus ontdekt Amerika maar noemt de inwoners Indianen want hij dacht dat hij in Indië was aanbeland). Het zijn precies deze Indische kruiden die het verschil maken tussen een lekkere Vlaamse stoofpot zoals stoofvlees met bier, en een Indische stoofpot of curry met flink wat kruiden, geserveerd met yoghurt.
Kerriepoeder
Kerrie- of currypoeder is een mengeling van kruiden. Ieder Indisch huisgezin maakt traditioneel zijn eigen mengsel van verschillende kruiden. Een potje currypoeder uit de supermarkt is slechts 1 van de vele mogelijkheden om een lekkere kerrie saus te bereiden. Hier in Maleisië maken we in de supermarkten alvast onderscheid tussen kerriepoeder voor vis en kerriepoeder voor vlees en gevogelte. Ga je naar de markt, dan vertel je de marktkramer wel gerecht je wil klaarmaken en hij of zij schept dan uit zijn aanbod kruiden een mengeling voor je klaar.
Wil je zelf wat met smaken spelen, voeg dan extra korianderpoeder en komijnpoeder toe aan je potje van de supermarkt: bijvoorbeeld 1 deel curry poeder, 1 deel korianderpoeder en 1/2de deel komijnpoeder.
Voeg alvast bij elke saus meer smaak toe door ui, knoflook en gember toe te voegen. Klassiek gaat er ook een klein kaneelstokje bij, steranijs en cardamom.
Sommige kruidenmengelingen bevatten zout of MSG (MonoSodiumGlutamaat). Koop de MSG producten niet: waarom smaakversterker toevoegen als je een mengeling van kruiden als basis voor de saus maakt. Voor mengelingen met zout voeg je meestal geen extra zout toe, maar als het mogelijk is, zoek dan naar mengelingen zonder zout. Tenslotte bevat sojasaus dezelfde smaakmaker -umami- zoals in MSG, zonder dat je er naderhand hoofdpijn van krijgt en zonder dat je naderhand flink dorst krijgt: 2 neveneffecten die je met MSG wel kan hebben.
Terug naar het Chinese restaurant: wat een currysaus extra lekker maakt is in plaats van extra zout wat soja saus toe te voegen: het "geheim ingredient" om een saus waar "iets" aan ontbreekt net dat extra smaakje te geven.
Melk, yoghurt, kokosmelk en notenmelk
In Maleisië maken de Malays hun curry in kokosmelk: zeeeeer lekker! Maar de kokosmelk wordt vers gemaakt: curry met kokosmelk uit blik of tetrabrik smaakt naar onze mening alles behalve lekker.
De beste vervanger van verse kokosmelk is verse "melk" van cashewnoten: 1 uur laten weken en per 10 gram noten aanlengen met water tot 100 ml (voor een dikkere melk, minder water toevoegen), dan minstens 1 minuut mixen in een blendertje. Voor desserts of ontbijt is verse amandelmelk de ideale koemelk vervanger: ideaal in een dieet voor het verlagen van de LDL cholesterol en vooral gezond zonder toegevoegde "wat dan ook" wat je dezer dagen in een tetrabrik melk kan vinden. Alhoewel koemelk uit tetrabrik er gezond uitziet… mijn vriendin verdraagt alleen gekookte melk recht van de koe, dus haar "lactose-intolerantie" diagnose zat compleet fout.
Yoghurt maakt de saus ook wat dikker, maar voeg je best na het koken toe: hoe heter de yoghurt, hoe makkelijker hij kan gaan schiften.
Het zetmeel van de gekookte aardappelen zal de saus ook wat gaan binden, besluit daarom pas op het einde van de kooktijd of uw kerrie saus echt te dun is.
Kip kerrie recept voor 2 personen, klaar in 1 uur
Ingrediënten voor kip curry:
- 1/2 kip, in stukken gehakt (hak de poot in 3 stukken en hak de andere kippestukken in gelijkaardige grootte)
- 1 stokje kaneel van 3 cm (meer kaneel mag ook)
- 2 ster anijs
- 5 groene kardemoms
- 2 kleine aardappelen
- 4 stengels verse curry bladeren (stengels verwijderen), zonder smaakt het ook lekker, maar toch weer even anders
- 1/2 theelepel zout (begin met minder en voeg op het laatst indien nodig meer toe)
- 1 eetlepel soja saus
- 1 tot 2 eetlepels curry poeder voor kip
- indien gewenst: 5 eetlepels ge-evaporeerde melk (zonder suiker!) of kokosmelk of een aanrader: dikke, zelfgemaakte cashewnotenmelk (15 gram cashewnoten met water aangelengd tot 75 ml en minstens 1 minuut in de blender fijngemalen)
- 1/2 de ui in schijven gesneden
Mix fijn tot pasta met een blender (of doe in de stamper)
- 2 kleine uien
- 3 cm verse gemberwortel
- 3 grote teentjes knoflook
- 20 pindanootjes of gelijk gewicht aan cashewnoten
- 3 buah keras (kemirie noot) (gebruik noten die u in de winkel kan verkrijgen: smaakt evenzeer lekker met macadamia noten – wel duur, maar benadert ietwat de smeuïge smaak van kokosmelk- of geroosterde cashew noten)
Kip curry maken
- Verwarm olie in de pan (1 tot 2 eetlepels: gebruik een anti-kleeflaag pan als u zo weinig mogelijk olie wil gebruiken of als u geen tijd hebt om in de pan te roeren en geen extra olie wil toevoegen, voor meer smaak is een Inox pan – of elke andere kleeflaagpan – aangewezen)
- Voeg de fijngemixte pasta bij de olie, roer en bak.
- Voeg kardemom, kaneel en ster-anijs toe en bak tot het geheel lichtjes bruint.
- Voeg de kip toe, alsook de kerrie bladeren, zout , soya saus, en bak voor een 4 tal minuten. Indien nodig: voeg wat meer olie toe om de kip beter aan alle zijden te bakken. (ongeveer 4 minuten)
- Voeg aardappelen, de halve in schijfjes gesneden ui en water toe (tot alles half onder water staat) en kook voor een 20tal minuten (tot de kip gaar is) met het deksel op de pan. Hoe meer water onder deksel, hoe dunner de saus, dus kijk na 15 minuten of de vochthoeveelheid dient aangepast te worden: te weinig vocht: denk eraan dat er indien gewenst nog een klein melk bij de kip kerrie gaat. Teveel water: kook zonder deksel tot er genoeg water verdampt is en de saus indikt.
- Voeg indien gewenst de extra (ge-evaporeerde, kokos of noten)melk toe, laat nog even doorkoken en serveer uw lekkere kip curry met brood of rijst.
Opmerking, curry is een gerecht zoals bijvoorbeeld curryworst. Kip curry bestaat niet, het moet kip kerrie zijn in correct nederlands. Je vindt ook geen kip curry in nederland. Wel kip kerrie. Het is niet zo dat curry en kerrie hetzelfde zijn.