Lekker recept om zelf sinterklaas speculaas te bakken zodat je met weinig ingrediënten en weinig kruiden toch echte speculaas kan maken met en zonder houten speculaasvormen.
De speculaaskruidenmengeling mengen we zelf, maar je kan natuurlijk ook een kant en klare mengeling kopen bij je bakker.
Het koekjesdeeg kan je na het kneden direct in houten speculaasvormen duwen (hoe dieper de vorm, hoe dikker het gebak). Heb je geen speculaasvormen, rol het deeg dan op tot een worst voor ronde koekjes of duw het tot een baksteen voor rechthoekige koekjes. Wikkel in plastiekfolie, laat een nachtje rusten en snijd dan de volgende dag in dunne plakjes die je afbakt in de oven.
Sinterklaas koekjes recept
- 270 gram zelfrijzende bloem
- 110 gram bruine basterdsuiker
- 270 gram boter
- 30 tot 60 gram amandelschilfers
- 3 eetlepels melk
Speculaaskruiden:
- 1 ½ theelepel gemalen kruidnagel
- 1 ½ theelepel gemalen kaneel
- ¾ theelepel gemalen gember
- ¾ theelepel gemalen nootmuskaat
- een snuifje snufje zout
Speculaas bakken
- Doe de suiker in een kom, voeg er de melk bij en roer tot een gladde massa.
- Zeef alle kruiden, het zout en de bloem in een grote kom.
- Snijd de boter in stukjes en klop met een mixer of met een keukenrobot door de bloem.
- Klop of roer er dan het bruine suiker mengsel door, voeg meer melk toe indien het deeg niet met de hand tot een bol kan gekneed worden omdat het deeg te droog is.
- Voeg als laatste de amandelen toe en werk ze door het deeg.
- Wikkel in plastiekfolie laat minstens 1 uur in de ijskast rusten.
Indien je houten sinterklaas speculaas vormen hebt:
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Borstel de vormpjes goed uit met een stijve, reine borstel.
- Vet een bakplaat in of leg er bakpapier op.
- Wrijf de vormpjes goed in met bloem.
- Snijdt stukjes bakpapier iets groter dan de bodem van je sinterklaas vormpjes.
- Neem het koekjesdeeg en druk het stevig in de vorm.
- Snijd met een mes wat niet meer in de vorm kan weg.
- Leg nu bakpapier over het koekjesdeeg in de vorm, draai de vorm en het papier om zodat het papier onderaan is en de vorm bovenaan.
- Klop lichtjes op de vorm zodat het deeg uit de vorm valt.
- Leg het koekje met bakpapier op de bakplaat.
- Herhaal dit voor alle koekjes.
- Laat de speculaas 20 tot 30 minuten bakken tot ze licht goudbruin zijn.
- Laat afkoelen.
Zonder Sinterklaas of andere koekjes vormpjes:
- Oven voorverwarmen op 175 °C.
- Rol het deeg op tot een cylinder of zeer dikke worsten en duw dan ietwat rechthoekig tot de vorm van een baksteen.
- Wikkel opnieuw in plastiekfolie en laat 1 nacht rusten.
- De volgende dag strooi je wat bloem op een werkplank en snijd de rol in plakken van ongeveer 6 mm.
- Leg op een ingevette bakplaat of simpelweg op bakpapier en laat een 15 tal minuten bakken.
Bewaar speculaas in een luchtdichte container en vul hiermee de schoen van Sinterklaas of gewoon je eigen buikje.
Een reactie achterlaten