Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet

  • ☃ KERST ⛄
  • A-Z-Index ☜
  • ☕ SOEP ☕
  • ♨ GEBAK
  •   Vlees
  • Makkelijk
  • Chocolade
  • Lekker
  • Paleo
  • Winter
  • ☘ Salade
  • ⛲ Smoothies
  • Privacy

Sinterklaas speculaas

November 19, 2013 door Ons Kookboek

Lekker recept om zelf sinterklaas speculaas te bakken zodat je met weinig ingrediënten en weinig kruiden toch echte speculaas kan maken met en zonder houten speculaasvormen.

De speculaaskruidenmengeling mengen we zelf, maar je kan natuurlijk ook een kant en klare mengeling kopen bij je bakker.

Het koekjesdeeg kan je na het kneden direct in houten speculaasvormen duwen (hoe dieper de vorm, hoe dikker het gebak). Heb je geen speculaasvormen, rol het deeg dan op tot een worst voor ronde koekjes of duw het tot een baksteen voor rechthoekige koekjes. Wikkel in plastiekfolie, laat een nachtje rusten en snijd dan de volgende dag in dunne plakjes die je afbakt in de oven.

Sinterklaas koekjes recept

  • 270 gram zelfrijzende bloem
  • 110 gram bruine basterdsuiker
  • 270 gram boter
  • 30 tot 60 gram amandelschilfers
  • 3 eetlepels melk

Speculaaskruiden:

  • 1 ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 ½ theelepel gemalen kaneel
  • ¾ theelepel gemalen gember
  • ¾ theelepel gemalen nootmuskaat
  • een snuifje snufje zout

Speculaas bakken

Sinterklaas speculaas

  1. Doe de suiker in een kom, voeg er de melk bij en roer tot een gladde massa.
  2. Zeef alle kruiden, het zout en de bloem in een grote kom.
  3. Snijd de boter in stukjes en klop met een mixer of met een keukenrobot door de bloem.
  4. Klop of roer er dan het bruine suiker mengsel door, voeg meer melk toe indien het deeg niet met de hand tot een bol kan gekneed worden omdat het deeg te droog is.
  5. Voeg als laatste de amandelen toe en werk ze door het deeg.
  6. Wikkel in plastiekfolie laat minstens 1 uur in de ijskast rusten.

Indien je houten sinterklaas speculaas vormen hebt:

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Borstel de vormpjes goed uit met een stijve, reine borstel.
  3. Vet een bakplaat in of leg er bakpapier op.
  4. Wrijf de vormpjes goed in met bloem.
  5. Snijdt stukjes bakpapier iets groter dan de bodem van je sinterklaas vormpjes.
  6. Neem het koekjesdeeg en druk het stevig in de vorm.
  7. Snijd met een mes wat niet meer in de vorm kan weg.
  8. Leg nu bakpapier over het koekjesdeeg in de vorm, draai de vorm en het papier om zodat het papier onderaan is en de vorm bovenaan.
  9. Klop lichtjes op de vorm zodat het deeg uit de vorm valt.
  10. Leg het koekje met bakpapier op de bakplaat.
  11. Herhaal dit voor alle koekjes.
  12. Laat de speculaas 20 tot 30 minuten bakken tot ze licht goudbruin zijn.
  13. Laat afkoelen.

Zonder Sinterklaas of andere koekjes vormpjes:

  1. Oven voorverwarmen op 175 °C.
  2. Rol het deeg op tot een cylinder of zeer dikke worsten en duw dan ietwat rechthoekig tot de vorm van een baksteen.
  3. Wikkel opnieuw in plastiekfolie en laat 1 nacht rusten.
  4. De volgende dag strooi je wat bloem op een werkplank en snijd de rol in plakken van ongeveer 6 mm.
  5. Leg op een ingevette bakplaat of simpelweg op bakpapier en laat een 15 tal minuten bakken.

Bewaar speculaas in een luchtdichte container en vul hiermee de schoen van Sinterklaas of gewoon je eigen buikje.

Share and Enjoy !

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AFVALLEN in 2021?

Tijdelijke aanbieding...KLIK HIER!

Recepten Zoeken

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet
  • 5x Wonderlijke Worstenbroodjes maken met bladerdeeg: Jeroen Meus, Jamie Oliver, Piet Huysentruyt…
  • Je Snelste Eierpunch recept: Nu maken = Nu drinken!
  • Warme winterse Gluhwein maken doe je snel zo!
  • 7 Keilekkere Konijn Recepten! Klaarmaken met pruimen, op grootmoeders wijze … of à la Jeroen Meus
  • Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
  • 5x Rode kool met appeltjes – Altijd heerlijk huiselijke herfstkost!

De Beste Recepten Van OnsKooboek.be

  • Spruitjes koken
  • Pannenkoeken recept met chocolade en banaan
  • Granola Sandra Bekkari
  • Konijn klaarmaken
  • Ons Kookboek Recepten Index
  • 7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!
  • Broccolisoep Jeroen Meus
  • Stoofvlees Jeroen Meus

7 Makkelijkste Recepten …

  • Witloof stoven
  • Granola Sandra Bekkari
  • Broccoli stomen
  • Hoe maak je guacamole

Aanbevolen en Populair

Soep Recepten voor elke dag

Wie Wil Koekjes of Taart?

Taart recepten

Vlees | Wild | Kip | Curry

Vlees, Wild, Kip en Curry Recepten

Copyright © 2021 · Gezond Leven : Hoe Cholesterol Verlagen ·