• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Speculaas maken

Makkelijk recept om zelf zeer lekkere speculaas te maken met kruiden en noten zodat je met toch weinig werk koekjes kan bakken met meer dan 10 verschillende smaken.

Onskookboek.be » Sinterklaas Recepten » Speculaas maken

Laat een Reactie achter

Makkelijk recept om zelf zeer lekkere speculaas te maken met kruiden en noten zodat je met toch weinig werk koekjes kan bakken met meer dan 10 verschillende smaken.

Knapperig van buiten en zacht van binnen: zelf lekkere koekjes maken boordevol smaken voor Sinterklaas of gewoon voor bij een heerlijk kopje koffie.

De milde smaken komen van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en witte peper. Rol het deeg in kleine bolletjes en werk af door er bovenop wat fijngehakte noten in te duwen. Hoe meer verschillende noten, hoe meet verschillende smaken.

De speculaaskruiden blijven nog wat in je mond nasmaken, zelfs nadat de koekjes uit je mond zijn verdwenen: ideaal dus bij een kopje verse koffie.

Heb je deze herfst flink wat walnoten waar je niet weet wat ermee te doen, rooster ze dan eerst in een Tefalpan en maal ze dan even fijn met poedersuiker zoals hieronder beschreven voor amandelmeel en vervang het amandelmeel met walnotenmeel.

Recept speculaas koekjes

  • 100 gram zelfrijzende bloem
  • 75 gram ongezouten melkerijboter
  • 50 gram amandelmeel (eventueel zelf gemalen in een koffiemolen, doe indien nodig 1/2 eetlepel (7 gram) poedersuiker bij de amandelen zodat de olie in de amandelen de bloem niet klontert)
  • 50 gram lichte bruine, niet geraffineerde suiker
  • 55 gram witte suiker (50 gram als je de amandelen zelf hebt gemalen met poedersuiker)
  • 1 biologisch ei
  • 1/2de theelepel kaneelpoeder
  • 1/2de theelepel gemberpoeder
  • een snuifje gemalen nootmuskaat
  • 1/4de theelepel kardamompoeder
  • 1/4de theelepel steranijs
  • 1/4de theelepel gemalen kruidnagel
  • 1/2de theelepel gemalen witte peper
  • een snuifje zout
  • fijn geraspte schil van een halve citroen

Afwerking

  • 40 gram (of meer) fijngehakte walnoten
  • kristalsuiker

Speculaas bakken

Speculaas maken

  1. Meng alle droge ingrediënten in een kom: bloem, amandelmeel, kruiden en zout.
  2. Doe de suiker bij de boter en klop tot luchtige room.
  3. Voeg het ei en de geraspte schil van de citroen toe en klop onder de room.
  4. Voeg het bloemmengsel toe en klop tot deeg.
  5. Rol het deeg in een bol of worst, wikkel in plastiekfolie en laat 1 uur or 1 nacht in de ijskast rusten.
  6. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  7. Leg bakpapier op een bakplaat.
  8. Neem het deeg uit de ijskast en rol bolletjes van 2.5 cm, strooi en suiker en walnootstukjes over en duw ze dan plat tot schijfjes van ongeveer 6 mm dikte.
  9. Leg ze op het bakpapier en laat ongeveer 5 cm tussen 2 koekjes.
  10. Bak het deeg voor ongeveer 10 tot 12 minuten, totdat de koekjes ietwat donkerbruin kleuren aan de rand.
  11. Haal de speculaas uit de oven en laat op een rooster afkoelen.

Filed Under: Sinterklaas Recepten

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!