Makkelijk recept om zelf zeer lekkere speculaas te maken met kruiden en noten zodat je met toch weinig werk koekjes kan bakken met meer dan 10 verschillende smaken.
Knapperig van buiten en zacht van binnen: zelf lekkere koekjes maken boordevol smaken voor Sinterklaas of gewoon voor bij een heerlijk kopje koffie.
De milde smaken komen van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en witte peper. Rol het deeg in kleine bolletjes en werk af door er bovenop wat fijngehakte noten in te duwen. Hoe meer verschillende noten, hoe meet verschillende smaken.
De speculaaskruiden blijven nog wat in je mond nasmaken, zelfs nadat de koekjes uit je mond zijn verdwenen: ideaal dus bij een kopje verse koffie.
Heb je deze herfst flink wat walnoten waar je niet weet wat ermee te doen, rooster ze dan eerst in een Tefalpan en maal ze dan even fijn met poedersuiker zoals hieronder beschreven voor amandelmeel en vervang het amandelmeel met walnotenmeel.
Recept speculaas koekjes
- 100 gram zelfrijzende bloem
- 75 gram ongezouten melkerijboter
- 50 gram amandelmeel (eventueel zelf gemalen in een koffiemolen, doe indien nodig 1/2 eetlepel (7 gram) poedersuiker bij de amandelen zodat de olie in de amandelen de bloem niet klontert)
- 50 gram lichte bruine, niet geraffineerde suiker
- 55 gram witte suiker (50 gram als je de amandelen zelf hebt gemalen met poedersuiker)
- 1 biologisch ei
- 1/2de theelepel kaneelpoeder
- 1/2de theelepel gemberpoeder
- een snuifje gemalen nootmuskaat
- 1/4de theelepel kardamompoeder
- 1/4de theelepel steranijs
- 1/4de theelepel gemalen kruidnagel
- 1/2de theelepel gemalen witte peper
- een snuifje zout
- fijn geraspte schil van een halve citroen
Afwerking
- 40 gram (of meer) fijngehakte walnoten
- kristalsuiker
Speculaas bakken
- Meng alle droge ingrediënten in een kom: bloem, amandelmeel, kruiden en zout.
- Doe de suiker bij de boter en klop tot luchtige room.
- Voeg het ei en de geraspte schil van de citroen toe en klop onder de room.
- Voeg het bloemmengsel toe en klop tot deeg.
- Rol het deeg in een bol of worst, wikkel in plastiekfolie en laat 1 uur or 1 nacht in de ijskast rusten.
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Leg bakpapier op een bakplaat.
- Neem het deeg uit de ijskast en rol bolletjes van 2.5 cm, strooi en suiker en walnootstukjes over en duw ze dan plat tot schijfjes van ongeveer 6 mm dikte.
- Leg ze op het bakpapier en laat ongeveer 5 cm tussen 2 koekjes.
- Bak het deeg voor ongeveer 10 tot 12 minuten, totdat de koekjes ietwat donkerbruin kleuren aan de rand.
- Haal de speculaas uit de oven en laat op een rooster afkoelen.
Een reactie achterlaten