Makkelijke en snelle romige courgettesoep voor een regenachtige dag met romige ingrediënten die je in huis hebt, zodat je niet extra hoeft te gaan winkelen en NU meteen aan de slag kan.
Heerlijk genieten op een koude regendag van deze makkelijke en snel gemaakte, romige courgettesoep.
Makkelijk omdat je als je courgetten in huis of uit de diepvries hebt, je waarschijnlijk direct aan de slag kan met ingrediënten die in jou keuken te vinden zijn.
Romige courgettesoep voor wie geen room in huis heeft…
Geen room in huis wegens het bewaart niet lang dus je koopt het alleen maar tijdens de feestdagen?
Koop je dan een pak noten en bewaar deze enkele maanden in je ijskast.
Maak zelf notenroom door bijvoorbeeld 80 gram cashewnoten 1 uur te weken in water, af te spoelen, in een blendertje aanlengen met water tot het volume 200 ml aangeeft en minstens 1 minuut mixen.
Een ander room alternatief is gewone melk + een goedkoop overschotje kaas naar smaak (ook smeltkaas werkt perfect en dat kan je dan ook weer lang bewaren in je ijskast).
Calorieën tellen en afvallen…
Room bevat flink wat calorieën: goed voor tijdens de winter of wanneer je het er weer af beweegt, zoniet: geniet met mate als je aan de slanke lijn denkt en vooral calorieën telt.
Nu we het toch over afvallen en calorieën tellen hebben. Denk niet alleen kwantiteit maar vooral ook kwaliteit! Sinds het paleo dieet zijn opmars doet, is het voor velen (zelfs voor Becel…) duidelijk geworden dat de grootste boosdoeners voor de slanke lijn geen vetten zijn.
Wat dan wel vraag je?
Suikers (frisdranken en al wat je maar in een pak koopt) en snelle koolhydraten zoals in wit brood, pasta, pizza… Becel weet je wel: 40 jaar lang hun slogan “Goed voor hart en bloedvaten”.
Wel: enkele jaren geleden gingen ze daar bij Unilever weer hoeveboter toevoegen aan de margarine… Wat je de vraag doet stellen in hoeverre je de reclameslogans wel mag geloven, ondanks dat ze gegrift staan in je geheugen… (Engels artikel over boter en Unilever). Ondertussen hebben ze bij Unilever hun ganse margarineafdeling alweer verkocht wegens mensen zoals jij en ik smeren op de boterham wel graag iets beters dan een scheikundig bereid smeerseltje met huh ja dat gehydrolyseerde…
Uiteraard is er nooit 1 dieet dat voor ieder past, net zoals er geen schoenmaat is die voor ieder past. Maar vele mensen die het paleo dieet volgen en alle suiker, granen en aardappels uit hun dieet hebben geschrapt, die zijn zo mager als een graat. Ik incluis :-)
Kwaliteit zei ik daarstraks? Ieders gezond verstand zal wel denken dat vet uit verse noten gezonder is dan vet uit echte hoeveboter en zekers gezonder is dan gehydroliseerde (huh, vreten we dat dan ook???) vetten uit margarine?
Wat is jouw gedacht?
Romige Courgettesoep : wat is er beter dan room?
Ingrediënten
- courgettes in stukjes gesneden
- 2 grote geschilde aardappelen in stukjes gesneden
- 1 grof gesneden ui
- 1 geplet teentje knoflook
- 2 eetlepels olie om te bakken
- 1,250 liter verse kippenbouillon Echte kippenbouillon (of 1,250 liter water en 2 blokjes (kippen)bouillon)
- 200 gram room (al dan niet zelfgemaakte notenroom of roomkaas of melk en een goedkoop gekocht overschotje kaas)
- rotszout en vers gemalen zwarte peper naar smaak
Bereiding
- Verwarm de olie in een grote soeppot over een middelgroot vuur. Voeg de ui, knoflook, aardappelen en courgettes in de soep pot en laat 5 minuten sudderen zonder de groenten bruin worden.
- Voeg de kippenbouillon toe en breng de soep tot haar kookpunt. Laat op een laag vuur 20 minuten verder koken tot de aardappelen en de courgettes gaar zijn.
- Verwijder de courgettesoep van het vuur en laat 5 minuten afkoelen. Pureer met de handmixer.
- Zet de soep terug op het vuur en voeg de room toe. Proef en breng verder op smaak met zout en peper.
- Serveer de romige courgettesoep met (rogge)brood en garneer met fijngesnipperde tuinkruiden (bijvoorbeeld dille) of gebakken courgetteschijfjes.
Een reactie achterlaten