Op zoek naar een snel, makkelijk, gezond en lekker courgettesoep met verse tomaten recept? Laat je inspireren door Jeroen Meus, Sandra Bekkari… en maak tegelijk zelf je lekkerste tomatenpuree.
BUDGET: tip om zo goedkoop mogelijk verse tomaten te kopen.
BONUS zoals gezegd: zelf gemaakte tomatenpuree voor wanneer je goedkope tomaten hebt gekocht, waarmee je geen raad weet.
Zelf tomatenpuree maken
Wie zelf tomatenpuree wil maken, die kan hier stap voor stap Monique’s beproefd recept volgen.

BUDGET: koop liefst je tomaten wanneer ze in overvloed worden aangeboden, nu dus :-) Maar wil je op een ander tijdstip van het jaar tomatensoep of -saus maken, kijk dan in de supermarkt bij de afgeprijsde groenten. Soms zitten daar tomaten bij die
- niet stevig zijn om in salade te verwerken.
- hier en daar een plekje hebben dat je kan wegsnijden.
- die gewoon overrijp zijn en best direct verwerkt worden.
Deze afgeprijsde tomaten zijn ideaal om te verwerken in een courgettesoep zoals onderaan, in tomatensoep of om smaakvolle tomatenpuree mee te maken als volgt:
Pappa alle zucchine, ofte … Bonus dus! 4x courgettesoep recepten van Jamie Oliver zodat je ofwel snel en makkelijk met weinig ingrediënten, ofwel na lekker lang pruttelen een subleiem lekkere soep zal serveren. vetstof om te bakken
- flink wat rotszout of zeezout
- per 5 verse tomaten:
- 1 ui
- 2 knoflookteentjes
- enkele takjes verse tijm en 1 laurierblad
- wie wil en houdt van pittig, die kan naar wens ook rode pepertjes toevoegen
- Warm de vetstof op in een brede pot en begin er de in stukjes gesneden ui in aan te stoven. Voeg tegelijk ook fijngesneden knoflook, de tijm en het laurierblad toe. Strooi er flink wat snuifjes rotszout over.
- Snijd de tomaten in 4 of meer stukken en doe bij in de pot wanneer de ui minstens glazig gestoofd is. Voor meer smaak laat je de uien bruinen alvorens de tomaten toe te voegen.
Het makkelijkste recept om lekkere courgettesoep te maken lees je hier: bovendien klaar in 10 minuten, inclusief lekkere curry korstjes. Deksel op de pot en laat een kwartiertje pruttelen zodat alle smaken in de tomatenpuree zullen dringen.
- Heb je meer tijd, ga dan voor de extra smaak die je in potjes uit de winkel nauwelijks zal terugvinden! Hoe? Doe het deksel van de pot en kook het vocht uit de tomaten (voeg indien nodig meer vetstof toe en roer zo nu en dan om). De meeste smaak zal je krijgen wanneer je de tomaten tot een dikke pasta
- hebt ingekookt die aan de bodem van je pot zal bakken. Zo worden “extra veel smaken in je tomatenconcentraat gebakken”. Je zal het trouwens ook ruiken dat je keuken gevuld wordt met een sterkere tomatengeur dan je gewoon bent van verse tomaten.
- Bewaar dit tomatenconcentraat een tijdje in de koelkast of veel langer in je diepvries. Een deel kan je toevoegen in de soep hieronder.
Snelle courgettesoep met verse tomaten en courgette

Deze soep kan je in 30 minuten op tafel zetten. Wil je echter meer smaken in je soep, ga dan te werk zoals in het tomatenpuree recept hierboven, en laat de tomaten bijna droog koken tot pasta.
Snelle keukenpieten gaan als volgt aan de slag. Stoof wat ui en knoflook in olie, doe er dan alle ingrediënten, laat koken, pureer en geniet supersnel van een lekkere soep.
Een lekkere variatie hierop is courgettesoep met roomkaas kruidenkaas. Serveer simpelweg de soep met fijngeraspte (kruiden)kaas. Of: voeg kaas toe tijdens het pureren. Wanneer je kaas toevoegt tijdens het pureren, begin met een beetje, pureer en proef. Overheerst de kaassmaak niet en wil je een smeuïger soep, dan kan je meer kaas toevoegen.
Deze courgettesoep kan je een 3 tal dagen bewaren in de koelkast, ze smaakt altijd beter de volgende dag! Wil je de soep invriezen, voeg dan geen kaas toe (vet in de diepvries is niet ideaal om lang te bewaren).
Tomaten courgettesoep recept ingrediënten

Voor dit recept heb je nodig:
- 750 gram verse tomaten (in de winter kan je ook tomaten uit blik gebruiken. Koop hele tomaten in blik voor de minst zure smaak)
- 5 middelgrote courgetten in kleine blokjes van 1 cm gesneden
- 40ml – 2 tot 3 eetlepels olijfolie
- 1 fijngehakte ui
- 2 geplette teentjes knoflook
- 500 ml water
- 1/2 eetlepel Rapunzel groentebouillon (zie meer over Rapunzel hieronder of maak supersnel je eigen groentebouillon)
- meer rotszout naar smaak, voeg indien gewenst naar smaak (zelfgemaakte) tomatenpuree toe
Ideaal voor de slanke lijn: lekkere courgettesoep uit SOS Piet zonder vetstof met tips voor wortelsoep, preisoep en … gedroogde kruiden van je kruidenrek:
- 1/2 theelepel basilicum
- 1/2 theelepel oregano
- 1 theelepel kerrie poeder
- indien gewenst voor een meer vullende soep: pastafiguurtjes voor in de soep (of vermicelli)
- indien voorhanden: verse basilicumblaadjes voor de garnering
Hoe de tomaten courgettesoep klaar maken
- Verwarm de olie in een soeppot met dikke bodem en bruin de ui. Voeg daarna de knoflook toe.
- Voeg tomaten, courgette, kruiden, water en bouillon toe, breng aan de kook en laat sudderen tot alle groenten gaar zijn (een 20 tal minuten).
Lekker courgettesoep recept van Kris Vanhoutte voor de amateurkok. Indien gewenst: kook ondertussen apart wat pasta klaar.
- Als alle groenten gaar gekookt zijn, pureer je de soep. Als je graag “brokjes groente” in je soep wil voelen, kan je een deel van de soep apart houden vooraleer de rest te pureren, en nadien weer toevoegen.
- Voeg indien je deze gekookt hebt, de pasta – met wat van de bouillon waarin je de pasta hebt gekookt – toe.
- Proef en voeg indien nodig meer rotszout (of geraspte kaas), peper, tomatenpuree of instant bouillonpoeder toe.
- Heb je verse basilicumblaadjes, snijd deze dan fijn en roer door de soep net voor het serveren.
Tomaat courgettesoep Jeroen Meus

Hoe maakt Jeroen Meus courgettesoep? Met deze keer een recept van zijn moeder die kiest voor verse tomaten en in plaats van room of zure room: mascarpone roomkaas. Je kan met mascarpone wel degelijk meer dan tiramisu maken zoals Piet Huysentruyt in dit recept uit SOS Piet!
In Dagelijkse Kost gebruikt Jeroen een veels te grote courgette uit zijn tuin: echt een kanjer. Maar deze zijn nog steeds geschikt om soep van te koken, zelfs zonder te schillen. gewoon na het koken de soep zeven en je merkt niets meer van de harde, donkere schil. Mag wel, moet niet.
Ingrediënten:
- een flinke scheut olijfolie
- 4 uien
- 4 knoflookteentjes
- 1 grote joekel van een courgette
- flink wat tomaten uit de tuin of afgeprijsd gekocht (een 20tal kleintjes uit je tuin: kwestie van je soeppot bijna vol te hebben met courgette en tomaten
- kruidentuiltje (tijm, rozemarijn en laurier)
- water en instant groentebouillon (tot je pot vol is, een 2tal liter)
- 500 gram mascarpone (het ganse potje voor je ganse soeppot)
Bereiding:
Makkelijk en zeer lekker voorgerecht: courgettesoep met zalm of garnalen zodat je met flink wat brood in 1 keer een volledige maaltijdsoep kan serveren. Begin met in je grootste soeppot de fijngesneden uien en plat geslagen knoflookteentjes te stoven in de olijfolie.
- Ondertussen snijd je de courgette in stukken snijd of lepel (zoals in een pompoen of meloen) de zaadjes weg. Snijd de rest van het vruchtvlees in stukken en voeg toe bovenop de stovende uien.
- Snijd de tomaten in grote stukken en voeg toe.
- Kruidentuiltje erover.
- Alles onderzetten met water + bouillonblokjes. Jeroen voegt kunstmatige Knorr-blokjes toe. Wij verkiezen de lekkere, biologische Rapunzel groentebouillon met slechts de helft zout en de rest boordevol echte smaken. Een aanrader van Sandra Bekkari die het bijvoorbeeld in haar lekker courgettesoep met zalm recept gebruikt. Snel, lekker en vooral geen kunstmatige smaakmakers of andere onzinnige chemicaliën uit een blokje.
- Laat alles goed gaar pruttelen.
- verwijder je kruidentuiltje uit de soep.
- Pureer je soep met een staafmixer. Jeroen doet de soep dan door een zeef. Naar wens hier: vind je de stukjes courgetteschil te hard, doe dan alles door een roerzeef. Geeft bovendien een mooie, egale kleur aan je soep: niemand die er aan zal denken dat er een joekel vaneen courgette mee doorgekookt is!
Maximum smaak met minimum ingrediënten: lekker, makkelijk en snel recept om courgettesoep met Boursin of andere kazen te koken. Roer er de mascarpone roomkaas door en breng weer aan de kook, kwestie dat alle roomkaas mooi mengt met je courgette tomatensoep.
- Wat gaat er nog bij: gebakken korstjes van zuurdesembrood… komt het water je al in de mond?
Hieronder je recept voor tomatensoep met verse tomaten en courgette.
Onderstaand recept gebruikt de “keukentechniek” die Sandra Bekkari maar al te graag toepast om zo weinig mogelijk tijd in de keuken te spenderen… Bijvoorbeeld in dit Libelle recept met haar befaamde courgetti ofte courgette spaghetti: oven gebruiken! Paprika’s roosteren in de oven, pureren en voila, Sandra Bekkari heeft een lekkere groentesaus.
Wijzelf gaan de courgette en tomaat roosteren als volgt. Afwerken kan je door apart wat soepgroenten aan te stoven en op het laatst door de reeds gepureerde soep te roeren. Meer werk dus mag wel, maar moet niet.
Hoe maak jij courgettesoep met tomaat? Laat het weten in een reactie onderaan!

3x courgettesoep met tomaten: Hoe maak je het snel en lekker klaar!
Ingrediënten
Voor in de oven:
- 6 of meer tomaten
- 5 kleine courgettes
- vers gemalen peper en rotszout
- olie om te bakken
Voor in de soeppot:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui of meer soepgroenten
- 2 knoflookteentjes
- naar smaak 1/4 theelepel rode pepervlokken
- rotszout
- verse basilicumblaadjes naar wens of 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 ui
- 500 ml naar wens groentebouillon
- Griekse yoghurt
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 200 graden
- Tomaten halveren en met de snijkant naar boven op een bakplaat schikken. Zelfde doe je met de courgetten (in de lengte halveren). Strooi er flink wat peper en zout over. Wie gedroogde basilicum gebruikt, strooit deze nu over de groenten. Overgiet met een scheut olijfolie en laat 20 minuten roosteren in je oven.
- Ondertussen doe je wat olijfolie in een grote soeppot en begin je de fijngesneden ui aan te stoven. Plet er de knoflookteentjes bij en overstrooi met fink wat rotszout en de rode peper.
- Laat zachtjes aanstoven en roer zo nu en dan om. Hoe meer soepgroenten je hier laat aanstoven, hoe meer smaak in je soep uiteraard. Bovendien kan je een deel van de gestoofde groenten apart houden, niet mee pureren en zo je soep garneren voor meer beet. Maar wie geen zin heeft om lang in de keuken te staan, die zal genieten van de extra smaken uit de oven.
- Zijn de courgetten en de tomaten uit de oven duidelijk gaar, dan voeg je ze met eventuele vocht op de bakplaat mee in de soeppot.
- Overgiet met wat groentebouillon (wie verse basilicumblaadjes gebruikt voegt deze nu toe) en pureer alles met de staafmixer.
- Proef en breng je courgettesoep met verse tomaten verder op smaak met peper, rotszout en Griekse yoghurt.
- Hoe maak jij lekkere courgettesoep? Deel je je recept in een reactie onderaan?
Een reactie achterlaten