Spotgemakkelijk recept om lekkere pompoensoep te maken voor studenten, zodat ieder die een kookpot, pompoen en vuur heeft, zal genieten van een kom verse soep.
Spotgemakkelijk… dus zelfs na een drukke werkdag of schooldag heb je in minder dan geen tijd toch een soep boordevol smaken klaargemaakt.
Om snel te werken – hoeft niet langer te duren dan 20 minuten – , gebruik je 2 potten: 1 om de pompoen te garen en 1 om je soepgroenten in te bakken en daarna de pompoen bij te gieten.
Heb je maar 1 grote pot:
- begin dan met eerst de soepgroenten aan te stoven,
- voeg daar dan de verse pompoenstukken bij en de rozemarijn,
- laat de pompoenstukken mee aanstoven alvorens
- er water of bouillon over te gieten tot alle groenten onder staan en
- je zo de pompoenstukken gaar laat sudderen,
- alvorens alles te pureren en af te werken met room of melk.
- Proeven, peper en rotszout erbij en serveren met een dot yoghurt of enkele druppels vers citroensap of een ganse sinaasappel.

Inderdaad: de makkelijkste manier om lekkere pompoensoep te maken met zo weinig mogelijk ingrediënten, is zoals Piet Huysentruyt dat doet: met sinaasappel! Het is de bedoeling dat je de lichtzoete smaak van de pompoen opkrikt met een lichtzure smaak.
Je kan ook na het pureren yoghurt of zure room door de soep mixen, maar sinaasappels zijn nu eenmaal makkelijk te bewaren zonder ijskast, dus ideaal voor studenten op kot. En ze geven je nog extra Vitamine C: altijd handig om tijdens de koudere dagen gezond te blijven.

Je kan room ook vervangen met kokosroom, maar… een grote MAAR: de meeste kokosroom uit blik heeft een uitgesproken bliksmaak: jammer om hiermee de verse smaak van pompoen teniet te doen. Vind je na lang zoeken toch een lekkere kokosmelk uit een karton zonder toegevoegde suikers of ander spul, ga dan je gang met kokosmelk, zoals ze dat ook doen in Thaise pompoensoep. Weet dat in zulk een Thaise soep de kokosmelk behalve voor de smeuïge smaak, ook de functie heeft om de pittige smaak van hete pepers wat af te zwakken.

Wil je tenslotte pompoensoep maken zoals Jeroen Meus dat doet, wel: je hoeft daarvoor niet echt anders te werk te gaan dan hierboven vermeld. Wel kan je van Jeroen leren dat de ietwat fletse smaak van pompoen niet alleen een zure ‘opkrikker’ kan gebruiken, maar ook een hartige. Daarom zal je in flink wat van Jeroen’s recepten (uit Dagelijkse kost) ontdekken dat Jeroen zijn pompoensoep romig maakt met smaakvolle, hartige (geiten)kaas. Uiteraard kan je hier variëren zoals je wil: koop goedkoop en prijsbewust een overschotje kaas bij de kaasboer, en pureer deze op het laatst door je soep. Wel pas zout toevoegen nadat je de kaas door je soep hebt gepureerd, want kaas bevat van zichzelf al een flinke hoeveelheid zout.
4 vuistregels om de lekkerste pompoensoepen te maken
Vuistregel 5: elke wintersoep smaakt beter met spek! soepgroenten bakken tot ze goed gebruind zijn
- pompoen garen (apart of samen met de gebruinde soepgroenten
- Piet’s sinaasappelsap toevoegen voor een extra zure smaak
- Jeroen’s kaas toevoegen voor een extra hartige smaak
- en genieten van een verse, hete kom soep op een koude herfst- of winteravond.

Pompoensoep maken
Ingrediënten
- 1 liter water + sap van 1 sinaasappel of 1 liter bouillon
- 2 kg pompoen butternut
- zeezout rotszout tot zelfs selderzout: smaken allemaal net iets beter dan wit keukenzout
- olie om te bakken
- 1 grote ajuin
- 3 wortelen
- 4 knoflookteentjes
- blaadjes van 2 verse twijgjes rozemarijn ( of 1 afgestreken theelepel gedroogde rozemarijn)
- voor een romige soep: Naar wens bijvoorbeeld 300 ml room of 200 gram kaas of voor een minder vette soep: 300 ml volle melk of bouillon: afhankelijk van hoe romig en dik jij je pompoensoep wil maken
- garneer met een beetje yoghurt - LEES DE VERPAKKING! sommige dikwijls "Griekse" yoghurts zijn gedikt met tarwebloem -, groen en kruiden (korianderblaadjes zijn ideaal, peterselieblaadjes, lenteuitjes, zeer fijngesneden groen van prei kan ook nog) en...: vers geperst sinaasappelsap van een goedkope zure sinaasappel maakt deze soep extra lekker
Bereiding
- Neem een 4 liter pot, doe er water in met een snuifje zeezout of bouillon in en breng aan de kook.
- Schil ondertussen je pompoen, verwijder de zaden en de draden, snijd het vruchtvlees in stukken en voeg toe aan het kokende water en laat rustig sudderen onder deksel (zodat de stoom de stukken pompoen die niet bedekt zijn met water ook zal garen) tot de pompoenstukken gaar zijn: je kan er dan makkelijk met een vork helemaal tot onderaan doorprikken en elk stuk makkelijk met een vork tot puree platdrukken..
- Snijd ondertussen de ui zeer fijn, warm de olie op in een brede soeppot van minstens 4 liter en begin aan te stoven.
- Snijd de wortelen in stukjes en voeg bij de ui.
- Schil de knoflookteentjes, snijd grof en bak mee in de pot.
- Wanneer de soepgroenten bruin beginnen te kleuren, voeg je de fijngehakte rozemarijnblaadjes toe, roer even om en laat verder bakken tot de aroma's uit de pot je keuken vullen.
- Giet je gare pompoen met het kookvocht bij de soepgroenten en laat 5 minuten verder sudderen.
- Pureer je soep met een staafmixer en voeg naar wens room of kaas of melk of bouillon toe tot je de gewenste romigheid/smeuïgheid van je soep bereikt.
- Proef en breng je pompoensoep verder op smaak met peper, zout en moest je dat nog niet gedaan hebben: vers geperst sinaasappelsap.
- Serveer met een dot glutenvrije yoghurt (lees de verpakking!) zodat je de zoete pompoensmaak compenseert met wat extra zuur: smakelijk!
Een reactie achterlaten