Goedkoop en lekker! 3 recepten van Sofie Dumont om pompoensoep te maken: dus genieten na weinig werk van een flink vullende portie groenten in je soepkom.
Sofie’s pompoensoepen volgen deze basis van zowel bereiding als ingrediënten:
- soepgroenten aanstoven voor flink wat smaak in je soep,
- pompoen mee aanstoven voor extra smaken (in plaats van gewoon de pompoen met water te koken)
- water of bouillon erbij
- gaar pruttelen
- garneren.
1. Sofie Dumont’s romige pompoensoep met pompoenfrieten
Het leuke van deze video is dat Sofie pompoenfrietjes gaat bakken. Dit doet ze met de meest harde stukken, dus
- staafjes snijden van het vruchtvlees net onder de schil (die ze met een aardappelmesje wegsnijd: best een butternut pompoen gebruiken wanneer je met een dunschiller gaat werken). Uiteraard geen echte balken, maar wel een soort halve maan waar je dan dunne frietjes uit snijd. Wegens pompoen bevat minder zetmeel dan een gewone aardappel, dus de frietjes wel eerst bebloemen vooraleer te bakken.
- het minder harde vruchtvlees (dus dichter bij de zaadjes) gebruikt Sofie dan voor de soep
Voor de extra soepgroenten kiest Sofie:
- voor smaak (ui) en
- voor het accentueren van de kleur van de basisgroente. Voor pompoen wordt dat dan wortel en tomaat… en extra kleur met kurkuma (geelwortel, plus bovendien ook zeer gezond aangeprezen in de Ayurveda levensstijl):
- 1 ui aanstoven in een klont boter met 1 koffielepel kurkuma
- Pompoenstukjes erbij, peper en zout en in stukjes gesneden wortelen en even mee laten stoven
- Onderzetten met kippenbouillon + 1 flinke eetlepel tomatenpuree erdoor roeren. Wie verse tomaten als garnituur gebruikt, die doet de zaadjes van de tomaten ook bij in de soep.
- Gaar pruttelen onder deksel.
- Na 20 minuten sudderen haalt Sofie de pot van het vuur en pureert met 150 ml room.
- Garneer met geroosterde noten (walnoot, amandelnoot) in de winter en fijngesneden bieslook).
Sofie gebruikt een pompoen van anderhalve kilogram: een deel voor de pompoenfrieten en een deel voor de soep. Niet duidelijk hoeveel, maar wie alle groenten net onder zet met kippenbouillon, die zal na het pureren een dikke soep overhouden. Te dik? Pureer er dan wat extra kippenbouillon door.
2. Griezelige pompoensoep met schil voor Halloween
… met afgehakte vingers, bloed, spoken en schedels… : wat je kan bekijken in de video hieronder. (brood figuren uitsnijden en bakken “als korstjes)
De beste (budget!) tip van Sofie Dumont om lekkere pompoensoep te maken:
- koop kleine, oranje pompoenen, was de schil, zodat je de pompoen niet moet schillen om er soep mee te maken! ( Lees hier verder hoe je pompoen het makkelijkste kan snijden en schillen.)
- De schil bevat de meeste smaak, dus geen extra smaakmakers nodig: extra geld uitgespaard dus
- door de schil niet weg te snijden (wegens moeilijk en je verliest daarmee ook flink wat vruchtvlees), behoudt je dus het meeste gewicht aan vruchtvlees: dus (3x) meer pompoensoep voor hetzelfde geld!
Wat Sofie vertelt in de video over pompoenpitten is echter fout: de groene pompoenpitten die je koopt in de winkel, worden gewonnen in speciale pompoenen die zaadjes vormen die je niet meer moet pellen. Pel je een zaadje van een gewone pompoen (1 voor 1, echt een werkje voor wie geduld heeft), dan zal je een wit zaadje vinden, niet het groene uit de pakjes en zakjes in de winkel. Dus nee: de “hoge” prijs van die groene “pepita’s” heeft niets te maken met het pellen van de zaadjes.
Dus je pompoen niet schillen, wel begint ze met een “zijkantschijf” van de pompoen af te hakken, zodat je de pompoen makkelijk “stevig rechtop” kan zetten om de rest van de pompoen in stukken te hakken. Hakken… Sofie gebruikt een koksmes, wij raden een hakmes aan (het woord zegt het immers zelf, ook “kliever” laat weten waarvoor het gebruikt: om de pompoen te klieven, niet te gaan snijden)
De soep zelf: Sofie wil zo dicht mogelijk bij de pompoensmaak blijven, dus wat kruiden betreft kan kurkuma nog net, maar curry gaat al wat overheersen (daarom niet minder lekker, maar minder van de authentieke pompoensmaak).
- 3 eetlepels arachideolie in een grote soeppot, daar de in stukken gesneden pompoen in aankleuren (bruinen!), dus niet lichtjes stoven: alweer extra smaken in je soep
- 1 ui + 3 wortelen mee aanbruinen, kruiden met peper en rotszout
- overgieten met bouillon, 2 verse tomaten in stukjes snijden en toevoegen
- 20 minuten pruttelen
- pureren en klaar.
Wil je fluweelzachte pompoensoep, duw dan de gepureerde soep door een zeef.
Pompoensoep met tomaat en balletjes
Een volledige maaltijdsoep die je kan serveren met gebakken korstjes en een extra erbij gebakken omelet voor op een lekkere snede brood.
Voor de gehaktballetjes meng je 250 gram gehakt met 1 fijngesneden sjalot, 2 fijngehakte peterselieblaadjes, rotszout, peper en nootmuskaat.
Sofie’s pompoensoep zelf blijft bij haar basis, maar omdat verse tomaten in de winter duur zijn, gebruikt ze deze keer tomaat uit blik + flink wat tomatenpuree, wat de flauw-zoete smaak van de pompoen zeer lekker compenseert:
- 2 uitjes, 4 worteltjes en een halve pompoen (van 2 kg) fijn snijden en aanstoven in hoeveboter
- overgieten met kippenbouillon, een blik gepelde tomaten zonder pitjes en 2 volle eetlepels pompoenpuree erbij,
- deksel op de op en gaar pruttelen.
Sofie gaart de balletjes apart in water. Wie graag goedkoper werkt, kan de balletjes garen in de gepureerde pompoensoep: de balletjes geven extra smaak aan je soep, dus kan je de bouillon zelfs vervangen met gewoon water.
Pompoensoep ingrediënten Sofie Dumont
Zoals Sofie zelf zegt: een recept is gewoon een idee waar je zelf op verder kan borduren. Dus alvast een samenvatting van de ingrediënten van de 3 hierboven vermeldde soepen en onze eigen variatie in het omkarderd recept.
Ingrediënten | Tomaat Pompoensoep | Romige pompoensoep | Pompoensoep met schil |
---|---|---|---|
Pompoen | 800 gram | 1500 gram voor soep en frietjes | 1000 gram met schil! |
Vetstof | 1 klontje boter | 1 klontje boter | 3 eetlepels arachideolie |
Ui | 1 | 1 | 1 |
Wortel | 2 dikke | 2 | 3 |
Tomaat | 1 blik tomaten (425 ml) + 2 eetlepels tomaten concentraat | 2 verse tomaten + 1 eetlepel tomaten concentraat | 2 verse tomaten |
Kippenbouillon | 1,5 liter | 1.5 liter | 1.5 liter |
Kruiden | peper en zout | peper, zout + 1 theelepel kurkuma | peper en zout |
Room | 0 ml | 150 ml | 0 ml |
Meer inspiratie nodig: neem dan ook een kijkje in deze lijst van 5 lekkere pompoensoep recepten van Jeroen Meus.
Smakelijk!
3 pompoensoep recepten van Sofie Dumont
Ingrediënten
- 1 eetlepel hoeveboter
- 500 tal gram vruchtvlees van pompoen ongeveer 1/4 de pompoen is dat hier
- 1 grote ui
- 1 wortel
- 2 rijpe tomaten
- een snuifje kurkuma 1/4 theelepel
- peper en rotszout naar smaak
- naar wens 500 ml kippenbouillon of water: (wie water gebruikt voegt niet "teveel" toe, wegens water heeft geen smaak)
Bereiding
- Smelt de hoeveboter in een brede soeppot.
- Snijd de ui fijn en begin aan te stoven met de kurkuma. Indien de pot te droog wordt, voeg je meer hoeveboter toe.
- Snijd de wortel, voeg bij de ui en stoof mee aan.
- Schil de pompoen, verwijder draden en pompoenpitten, snijd het vruchtvlees in stukken en stoof mee aan. Roer alles goed om, kruid met peper en rotszout en laat verder stoven tot de aroma's van alle soepgroenten goed vrij komen.
- Voeg de in stukken gesneden tomaten toe, overgiet met kippenbouillon tot alle groenten onder staan, breng aan de kook en laat een 20tal minuten pruttelen onder deksel.
- Pureer de pompoensoep, proef en breng verder op smaak met peper en rotszout.
Een reactie achterlaten