Pappa alle zucchine, ofte … Bonus dus! 4x courgettesoep recepten van Jamie Oliver zodat je ofwel snel en makkelijk met weinig ingrediënten, ofwel na lekker lang pruttelen een subleiem lekkere soep zal serveren.
“Pappa alle…” is een Italiaanse soep waar je eerst alle soepgroenten “plat stooft” in olijfolie (reken 5 kwartier). De puree zit dan boordevol gekarameliseerde smaken die je dan losmaakt door en bouillon over te gieten en weer bind met brood. Recept 1 klaar! Hieronder 3x meer inspiratie van Jamie Oliver, mooi in’t lang en breed uitgelegd. Smakelijk
Seizoensgebonden lente of zomerse courgettesoep van Jamie Oliver

Heb je dat ook dat je tuin je meer groenten geeft dan je aankan? Een grote soeppot is dan de ideale oplossing (jaja, een diepvriezer is ook niet slecht :-)
In de courgettesoep van Jamie Oliver kan je de ingrediënten gewoon aanpassen aan wat er op dit moment in je tuin (of in je supermarkt) aan seizoensgroenten te vinden is Bijvoorbeeld:
- vervang spinazie door het eerste lentegroen (veldsla, bieslook, radijsjesloof) of door snijbiet en later op het jaar savooikool of boerenkool
- vervang erwten en tuinbonen later op het jaar met prinsessenboontjes en snijbonen
Tip van Jamie: de lekkerste korstjes maak je door brood op een bakplaat te leggen, overgieten met olijfolie en in een zeer hete oven krokant bannen (een 10tal minuten).

Voor deze soep die wat zuur mist, raden we aan korstjes te bakken van zuurdesembrood. Nog beter als je dan toch de oven gebruikt: gratineren met kaas.
Ingrediënten:
- 2 (of meer) eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 2 selderstengels
- 1 preistengel
- 4 knoflookteentjes
- 3 aardappelen
- 2 courgetten
- rotszout en vers gemalen zwarte peper
Op zoek naar een snel, makkelijk, gezond en lekker soep recept? Ga dan aan de slag met deze tomaten courgettesoep die je in minder dan een half uur kan serveren. 1,5 liter groentebouillon (al dan niet van een biologisch groentebouillonblokje zegt Jamie erbij, maak het jezelf zo gemakkelijk als TV chef Sandra Bekkari en schaf je een pot instant groentebouillon aan van Rapunzel zoals ze gebruikt in dit courgettesoep recept met zalm)
- 100 gram gepeulde, verse erwtjes (of kleine labbonen)
- 200 gram jonge spinazie
- enkele takjes verse munt
Geen speciale kookmethode van Jamie, gewoon zorgen dat alle groenten gegaard worden. Wat minder gaartijd nodig heeft, pas later toevoegen.
Bereiding:
Zeer makkelijke zomerse courgettesoep met de zoete, zonnige smaak van… Verwarm 2 eetlepels olijfolie in je grootste soeppot. Snijd de ui fijn en begin aan te stoven.
- Doe hetzelfde met de selder en prei. Schil de knoflookteentjes en voeg ook toe. Laat zachtjes stoven. (10 tot 15 minuten zegt Jamie). Roer zo nu en dan om en voeg indien nodig meer olijfolie toe.
- Snijd na een 10 minuten aanstoven de courgettes in stukken en voeg toe.
- Snijd vervolgens de aardappelen in stukjes en voeg toe.
- Kruid met wat peper en rotszout, roer alles goed door elkaar en laat eventjes mee aanstoven.
- Overgiet met de groentebouillon, breng aan de kook en laat dan op een zacht vuurtje een 20 tal minuten verder pruttelen.
- Voeg de erwtjes of labbonen en spinazie toe en kook tot de erwtjes (labbonen) zacht zijn (een 4tal minuten).
- Pureer je soep met een staafmixer, proef en voeg indien nodig meer peper en rotszout toe.
- Voor de liefhebbers van courgettesoep met munt, die v snijden muntblaadjes fijn en serveren zo mee op tafel met de hete soep.
Simpele courgettesoep van Jamie Oliver met pistou

Hier ongeveer “gooit Jamie Oliver” alles in een pot en maakt dan iets wat je misschien nog niet had gegeten: “pistou”.
Nu wanneer je geen bouillon gebruikt, maar allen water, dan is de “gooi alles tegelijk in de pot methode” af te raden.
Om Jamie’s soep meer smaak te geven heb je flink wat extra keuzes:
- meer soepgroenten dan in Jamie’s oorspronkelijk recept 2 extra uien en prei en selder aanstoven in goed wat olie met een flink wat zout, tot de soepgroenten goed beginnen te bruinen: dus flink wat extra smaken aan je soep zullen toevoegen.
- water vervangen door groentebouillon of kippenbouillon
- even in 10 minuten snel groentebouillon maken volgens dit recept
- water + instant bouillon, liefst biologisch, kwestie dat het anders meestal gewoon zout + kunstmatige smaakmakers zijn in een blokje
Ingrediënten voor je grootste pot soep:
Makkelijke en snelle romige courgettesoep voor een regenachtige dag met ingredienten die je nu zeker in huis hebt, zodat je niet extra hoeft te gaan winkelen maar meteen kan beginnen. 4 eetlepels olijfolie
Soepgroenten:
- 3 uien (Jamie gebruikt 1)
- 1 theelepel zeezout of rotszout
- 3 preistengels
- 3 wortelen
- 3 selderstengels (Jamie gebruikt 1)
- 6 knoflookteentjes (Jamie gebruikt 3): gewoon een flinke klop op geven, pel verwijderen en als laatste bij de soepgroenten gooien
Courgettesoep met tomaten en bonen:
- 3 courgetten
- Jeroen Meus kruidentuiltje :-)
(petersteliestengels, laurierblaadjes) - 250 gram jonge prinsessenbonen
- 1 blik (400tal gram) gehakte tomaten
- 1 blik (400tal gram) witte boontjes (cannelloni bonen)
- 1 blik (400tal gram) bruine bonen (borlotti bonen)
Lekker genieten van makkelijke Italiaanse courgettesoep: na 10 minuten voorbereiding laat je de soep gewoon gaar sudderen zodat je er geen omkijken meer naar hebt en iets anders kan doen. 70 gram kleine pasta
Pistou garnering:
- 5 teentjes knoflook
- 6 takjes verse basilicum
- 60 g Parmezaanse kaas
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
Bereiding:
- Verwarm je olijfolie in je grootste soeppot.
- Snijd de uien fijn en begin aan te stoven. Strooi er flink wat zout over. Snijd dan 1 voor 1 de andere soepgroenten fijn en stoof mee aan: dus snijden en stoven tegelijk zodat je tijd uitspaart!
- Ondertussen snijd je je courgetten en prinsessenbonen fijn en open je je blikken. Doe de bonen in een vergiet, spoel goed met water en laat uitlekken.
- Wacht tot je soepgroenten beginnen te bruinen en voeg dan de courgetten, prinsessenbonen + de inhoud van het ganse tomatenblik en de 2 uitgelekte bonen.
7 extra courgettesoep recepten… Voeg water of bouillon toe tot alles net onder staat, breng aan de kook en laat alles gaar pruttelen.
- Wie alles mooi fijn gesneden heeft, hoeft niet te pureren.
- Wie wil voegt nu pasta toe en laat deze gaar koken in de soep.
- Wanneer de courgettesoep staat te pruttelen, maak je de pistou saus: gepelde knoflookteentjes met grof zout fijn stampen in een stamper. Basilicumblaadjes toevoegen en mee fijnstampen. Dan beetje bij beetje fijn geraspte kaas en olijfolie toevoegen en roeren tot je een emulsie hebt alvorens meer kaas en olijfolie toe te voegen.
Wat doe je met die pistou? Gewoon een eetlepel bovenop de hete soep serveren… Een ietwat moeilijke manier om gewoon kaas en basilicum mee door de gegaarde soep te pureren, maar het is duidelijk eens iets Anders dan Anders, dus doen! Want geef toe, is het moeilijk of veel werk?
Simpel romig courgettesoep recept van Jamie Oliver

Een verbeterde versie van het romige courgettesoep recept van Jamie Oliver: gebruik minder citroen en werk af met je favoriete vers geraspte kaas.
Ben ik de enige of is Jamie Oliver gewoon een zuur mens :-) Meerde malen wanneer Jamie citroen gebruikt in een recept, is de smaak gewoon veel te zuur naar mijn zin. Om maar te zwijgen van die keer dat Jamie zei dat je de citroenen maar lang genoeg in de pan laat stoven, ze gegarandeerd zoeter worden. Heb ik dus geprobeerd en ik vraag me nu nog steeds af of dat een soort van aprilgrap was? Een zure citroen zoet koken lukt dus niet! Althans bij mij niet …
Nu maakt een beetje zuur elke soep wat smakelijker maat zoals ook met zout: teveel is teveel. Oplossing: voeg het citroenzuur toe naar smaak of nog beter: serveer je courgettesoep met een kommetje verse yoghurt, zodat ieder naar believen een juiste hoeveelheid zure yoghurt aan zijn bord soep kan toevoegen.
Voor extra smaak serveer je de soep met vers geraspte kaas of voeg je tijdens het koken kerriepoeder toe. Verder een super simpel basis recept dat je naar eigen smaak op zal beuren door er op het eind verse tuinkruiden naar wens door te mixen (denk ook eens aan citroenmelisse, zoals leukweg in moeder’s tuin vraagt om gegeten te worden bij elke soep die een beetje zuur mist zonder daarom zuur toe te voegen :-)
Verder een makkie van een soep. Hoe maak jij courgettesoep of welk recept had je graag online gezien?

3x courgettesoep van Jamie Oliver waarvan 1 met slechts 5 ingrediënten
Ingrediënten
- 4 kleine courgettes in grove stukken gesneden
- een halve liter kippenbouillon of groentebouillon
- 2 teentjes look
- 2 kleine ajuinen
Naar smaak indien gewenst (dus proeven is de boodschap hier!):
- sap van 1/2 de citroen is echter veel te zuur Jamie!, tenzij er in de citroenen die Jamie Oliver koopt gewoon geen sap zit...
- verse muntblaadjes om de zure smaak te neutraliseren, de soep smaakt naar mijn smaak lekkerder zonder munt, basilicumblaadjes, verse tijm of verse bieslook erdoor kan ook...
- 200 ml crème fraîche: zowel romig en zuur dus het ideale ingredient wanneer je met maximum 5 ingrediënten recepten wil maken zoals op deze website in dit courgettesoep recept
Bereiding
- Hak de ui en de look fijn en stoof enkele minuten op een laag vuur in wat olijfolie aan. Zorg ervoor dat de look niet aanbakt.
- Voeg de stukken courgette toe en laat enkele minuten meestoven op een matig vuur.
- Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat een 15 tal minuten sudderen.
- (Jamie voegt nu de muntblaadjes toe: voeg je tuinkruiden naar wens toe).
- Pureer de soep met een staafmixer, proef en breng verder op smaak met zout en peper.
- (Jamie voegt nu de crème fraîche en het citroensap toe. Wat je ook doet hier: proef en voeg dan pas meer toe).
- Serveer deze courgettesoep bijvoorbeeld met getoast, stevig meer-granenbrood, (yoghurt) en geraspte kaas naar smaak.
- En... Hoe maak jij courgettesoep of welk recept had je graag online gezien?
Inderdaad vaak veel te zuur die recepten van Jamie