Zin in kraakverse warme wafels?
Ga ze bakken met 1 van deze 7 recepten van Piet Huysentruyt en Loic Zot van Koken. Ofwel gauw gereed op grootmoeders wijze, of uit de kookworkshop van Jolanda’s Bakhuisje.
Of maak snel hartige kaaswafels: klaar in 5 minuten!
Want… Zelfgemaakt smaken wafels altijd lekkerder!
Inhoud
- 1 Wafels op grootmoeders wijze
- 2 Wat maak jij nog in je wafelijzer? Kaaswafels klaar in 5 minuten (start!)
- 3 Jolanda’s Geheim Familie Recept om lekkere Wafels te Bakken met… Jenever
- 4 Familie recepten om wafels te bakken
- 5 Jolanda’s Wafeltjes bakken met jenever, recept van Oma!
- 6 7x lekker Wafels Bakken - Bonus 2020: Loic Zot van Koken Wafels
- 7 Bonus Wafel Recept voor 2020: Loic Zot van Koken Wafels
- 8 Bonus: 3x Beproefde Wafels Bakken met Piet Huysentruyt
Wafels op grootmoeders wijze
Heb jij ook een lekker wafels recept dat altijd lukt? Deel het met iedereen in een reactie onderaan!
Wist je dat deze wafels ook “Gauw Gereed Wafels” werden genoemd?
Gauw gereed in grootmoeder’s tijd: omdat het beslag geen gist bevat, dus niet moet gisten.
Er even bijzeggen dat we dit recept nog niet zelf geprobeerd hebben: lijkt een zeer dun wafelbeslag te worden. Is het echt te dun voor wafels: bak er dan pannenkoeken mee!
Wafels zonder gist ingrediënten:

- 150 gram bloem
- 1/2 koffielepel bakpoeder
- 25 gram griessuiker
- 4 biologische eieren
- 350 ml volle melk (lauw: dus niet uit de koelkast!)
- snuifje zout
- 100 gram echte boter
Hoe grootmoeders fijne wafels maken:
- Neem een grote kom en meng hierin het bakpoeder door de bloem. Maak een kuiltje in het midden.
- Scheid de dooiers van het eiwit.
- Breek de dooiers en meng langzaam door de bloem.
- Klop de eiwitten met de griessuiker zeer goed stijf.
- Smelt de boter in een pan.
- Werk de lauwe melk langzaam door de bloem: goed mengen tot een samenhangend deeg. Alle klontertjes weg kloppen.
- Roer er de gesmolten boter door tot deze opgenomen is in het beslag.
- Spatel er als laatste het stijfgeklopt eiwit door.
- Wafels goudbruin bakken.
Heb jij nog een makkelijker of lekkerder recept voor wafels? Deel het onderaan zodat iedereen aan de wafelbak kan!
Wat maak jij nog in je wafelijzer? Kaaswafels klaar in 5 minuten (start!)

Heb jij een niet alledaagse tip om te bakken in je wafelijzer?
Zoals:
- Beboter je wafelijzer (vorm met grote gaten).
- Leg er een vel bladerdeeg in.
- Vul int midden met flink wat geraspte (Cheddar) kaas.
- Vouw het vel bladerdeeg toe naar het midden (zodat de kaas er zeker niet langs de rand gaat uitlopen).
- Bak een 5 tot 7 minuten goudbruin!
Heb jij nog een leuk wafelijzer idee? Laat het weten in een reactie onderaan!
Jolanda’s Geheim Familie Recept om lekkere Wafels te Bakken met… Jenever
99+ jaar oud beproefd familierecept, van een echte bakkersfamilie, gevonden in de doos van een zeer oud wafelijzer op zolder, dat ieder weer blijgezind zal maken, op elk moment van je dag.
Zoals iedereen moet ook ik mijn huis opruimen om het netjes te houden alhoewel ik liever bak dan poets :-) Ik denk dat er best nog wel mensen zijn die liever iets anders doen dan poetsen, maar goed…

Ik had dus het idee om mijn zolder eens te gaan opruimen. Wat eigenlijk begon als een minder leuk karwei bleek achteraf een goed idee te zijn.
Op zolder vond ik namelijk de doos terug van het oude wafelijzer. Dit ijzer heeft vele wegen afgelegd naar familie en vrienden. Zo ging dat vroeger, je leende dat gewoon even, bakte je wafels en bracht het ijzer dan terug.
Het wafelijzer was kapot en ligt al geruime tijd op het cotainerpark maar de doos had ik dus nog op zolder staan. Je raad het al, er zaten nog alle bakrecepten in dus ik blij als een kind in een snoepwinkel hahaha.

Familie recepten om wafels te bakken
Ik heb alle recepten goed bekeken en ze uitgetypt en op mijn pc opgeslagen. Nu hoef ik dus nooit meer de zolder te poetsen :-) Was het maar waar hihi.
In ieder geval ben ik dus nu regelmatig wafels aan het bakken want ik wil wel graag alle recepten uitproberen. Het wafel recept van mijn opa die bakker was, staat al op mijn website. Maar nu komen daar nog wafels van Oma, Peter en nog wat andere mensen bij. Als ik een recept heb uitgeprobeerd noteer ik alles bij het recept en plaats het op mijn Fb pagina. Vandaag heb ik er voor gekozen om dit recept met de taartmakers te delen en ik hoop dat jullie er blij mee zijn.
Deze keer heb ik gekozen voor de wafels van Oma. Het is een hard wafeltje en ik heb ze gebakken op hartjes platen, zo kun je ze lekker makkelijk verdelen en in de koektrommel stoppen. Het voordeel van een hard wafeltje is dat je ze lang kunt bewaren.
Jolanda’s Wafeltjes bakken met jenever, recept van Oma!
“Wafeltjes met Jenever van Oma”
Heb jij ook een koekjestrommel met een lekker recept om wafels te bakken? Maak andere lezers blij en Deel je recept hieronder in een reactie!

7x lekker Wafels Bakken - Bonus 2020: Loic Zot van Koken Wafels
Ingrediënten
- 1 kg bloem
- 750 gr suiker
- 750 gr echte boter
- 6 eieren
- 4 à 5 zakjes vanillesuiker
- Borrelglas cognac of jenever
- Snufje zout
Bereiding
- Smelt de boter en de suikers samen in een pan totdat de suiker volledig gesmolten is.
- Doe dit nu in een andere grote kom. Voeg het zout toe. Voeg nu tijdens het kloppen 1 voor 1 de eieren toe.
- Voeg de cognac of jenever toe.
- Zeef als laatste het meel boven de kom en meng verder tot een mooi beslag.
- Dek de kom nu af met plastic folie en laat het 24 uur rusten.
- Bak de wafels gaar in het wafelijzer. Mijn wafelijzer is van het merk Fritel en heeft wisselbare platen. Ik bak de wafels op stand 4 à 5 in ca 3.30 minuutjes gaar.
- Laat ze mooi afkoelen op roosters en breek ze dan in de gewenste hartjes. Bewaren doe je de wafels in een mooi koektrommel.
Bonus Wafel Recept voor 2020: Loic Zot van Koken Wafels
Wie is Loïc: Zot van Koken
Loïc van Impe is een 25 jarige monteur…
Maar…!!!
Zijn ouders zijn beide chefs. Loïc groeide dus op in de keuken, maar zijn ouders wilden niet dat hij chef werd.
Het bloed stroom echter altijd waar het stromen moet…
Tussen zijn studies door: begon Loic op Facebook leuke kookfilmpjes te maken. Je kan hem hier op youtube aan het werk zien. Op TV te bekijken elke dag op VTM in het kookprogramma: “Zot van Koken“. Daar vervangt hij het kookprogramma “Open Keuken met Sandra Bekkari” van voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
Hoe maak je zelf vanillesuiker?
- Neem een bokaal.
- Zet er flink wat vanillestokjes n recht.
- Vul met bruine kristalsuiker.
- Dek af en laat zo rusten tot de vanillesmaak duidelijk in de suiker te proeven is. Dit zal minstens een 14 dagen duren. Hangt uiteraard ook af van hoeveel vanillestokjes je gebruikt. Met 1 vanillestokje per 100 gram suiker, zit je na 2 weken zeker goed.
Zot van Koken vanille wafels: ingrediënten
- 250 gram gesmolten hoeveboter
- 250 gram zelfgemaakte vanillesuiker (of 230 gram suiker en 2 pakjes vanillesuiker uit de winkel)
- 500 gram bloem
- 5 eieren
- 1 snuif zeezout
- zaadjes van 1 vanillestokje of zelf gemaakt vanille extract
- 1 bakappel: Cox’s Orange, Elstar of… een Granny Smith als je houdt van zoet-zuur
Hoe vanillewafels bakken met appel
- Begin met de boter te smelten.
- Doe de bloem in een kom. Voeg er de eieren aan toe en het zeezout. Wie vanille extract heeft: voegt dit nu toe. Wie vanillestokjes heeft: die schraapt zaadjes uit 1 vanillestokje en voeg toe. De peulen kan je bij in de pot vanillesuiker steken.
- Loic mengt het wafelbeslag met een houten lepel: tot de bloem de eieren heeft opgenomen.
- Giet er dan de gesmolten hoeveboter bij. Roer verder tot een dik, lopend wafelbeslag.
- Laat je wafeldeeg rusten. Verwarm ondertussen je wafelijzer voor.
- Snijd een appel in fijne, halve maan schijfjes.
- Wafelijzer invetten met een borsteltje. Lepel 1 flinke koffielepel wafelbeslag op je ijzer. Duw er 1 of enkele appelschijfjes op. Leg er 1 extra flinke koffielepel wafelbeslag bovenop. Duw je wafelijzer dicht en bak 1 tot 3 minuten gaar. Wafels zijn goed gebakken wanneer er geen stoom meer uit het wafelijzer komt!
- Je zal pas merken bij het aansnijden van de wafels, dat er van binnen een appel zit :-)
Ik herinner mijn grootouders zeer snel wafels konden bakken als we onverwachts even binnenvielen. Het recept ken ik niet, maar was zeker met botermelk. Hebben jullie daar een recept voor?
Dankuwel!