Lekker genieten van warme frikadellen met krieken op een koude winterdag of gezellige kermisdag.
Zuur-zoet en hartig is niet iets wat je voor het eerst ontdekt in een Chinees restaurant: wie kent er niet de lekkere gebakken ballen gehakt, geserveerd met een zoete saus van zure krieken?
Moeder dikte het kriekensap – in plaats van met maïzena – steeds in met poeder uit een pakje vanillepudding: lekker!
Ingrediënten voor gehaktballen met krieken
Dit recept is voor 4 personen.
Frikadellen:
- 1 kg niet te vet gemengd gehakt (bijvoorbeeld van 550 gram gemalen rundvlees en 450 gram gemalen varkensvlees)
- 250 gram broodkruimels van oud en droog wit brood zonder korst, als je geen oud brood hebt, kan je wit brood in een pan op een laag vuur roosteren en daarna verkruimelen
- 4 eieren
- nootmuskaat, peper en zout
Kriekensaus:
- 1 kg zure kersen op eigen sap
- 3 tot 4 eetlepels suiker
- 3 eetlepels water
- 1 tot anderhalve eetlepel bloem voor vanillepudding, maïzena of aardappelbloem
Hoe maak je frikadellen met krieken
- Doe het gehakt met de broodkruimels, de eieren, de kruiden en het zout in een grote kom en meng met je handen door elkaar. Als het gehakt te plakkerig is om ballen van te rollen, voeg dan meer broodkruimels toe.
- Rol het gehakt tot ballen met een diameter van 3 tot 4 centimeter.
- Kook water met wat zout in een pot en doe er de gehaktballen in. Laat ongeveer 10 minuten koken tot de ballen gaar zijn (ze komen dan bovendrijven).
- Giet het kookwater weg en laat de gehaktballen afkoelen.
- Maak ondertussen de kriekensaus: giet de bokaal krieken met sap in een kookpot waar je een 3 tot 4 tal eetlepels suiker aan toevoegt (naar smaak). Breng aan de kook en laat een 5tal minuten sudderen.
- Roer de bloem in het water tot alle klonters verdwenen zijn en voeg toe aan de krieken. Laat minstens 1 minuut koken en voeg indien nodig meer bloem toe als je een dikkere saus wil. Proef en voeg indien nodig meer suiker toe.
- Als de kriekensaus klaar is en het gehakt is afgekoeld, smelt je wat boter of andere vetstof in een pan en bak hierin de ballen tot ze een donker gouden kleur krijgen.
Geef elke persoon een 6 tal frikadellen met krieken en een paar sneetjes wit of volkoren brood.
GEHAKTBALLEN ZIJN OOK LEKKER GEKOOKT EN NADIEN EVEN BRUINEN IN DE PAN HEERLIJK SMEURIGE B