Zeer makkelijk kaneelkoekjes recept zodat je zelf goedkoop lekkere koekjes kan bakken zonder eieren en het spaart je een ritje naar de gym uit.
Dit makkelijk koekjes recept is gebaseerd op boterkoekjes deeg met extra kaneelpoeder. Vervang de boter door ghee (geklaarde boter) en je gebak zal een ietwat notensmaak hebben. Wees gewaarschuwd: noten en notenolie zijn veel "gezonder" dan ghee met notensmaak, dus geniet met mate. Met "gezonder" bedoelen we dat notenolie veel minder verzadigde vetzuren bevat: heel belangrijk voor mensen die hun LDL cholesterol verlagen door een dieet te volgen waarin de verzadigde vetten maximaal 7% van de totale calorieën-consumptie bedraagt.
Kan je nog volgen? Stel je eet per dag gemiddeld 2000 kcal, dan mag je daarvan 7% (140 kcal dus) uit verzadigde vetten halen. Als je weet dat 1 gram verzadigd vet ongeveer 9 kcal bevat, dan mag je 140 : 9 = 15.55 gram verzadigde vetten eten.
Boter is een natuurlijk product, wat we nog steeds "gezonder" vinden dan industrieel geharde olie: margarine lijkt op zicht wel op boter, maar het is maar de vraag of ons spijsverteringsstelsel er weg mee weet. De welvaartsziekten zeggen duidelijk dat er iets mis is met de dingen die er dezer dagen "als eten" te koop zijn.
Terug naar de koekjes: voor andere smaken (dus geen kaneelkoekjes), kan je in dit boterkoekjes recept de kaneel vervangen door je favoriete kruiden of door je lievelingssmaak: amandel (amandelnoten fijnmalen), vanille, speculaaskruiden, kardemom, geraspte citroenschil, …
Er zitten geen eieren en geen melk in dit deeg, wat maakt dat de boter de bloem moet absorberen: dit gaat zeer traag, waardoor je dus flink lang moet gaan kneden (reken op minstens 10 minuten: een deegmenger is hier een ideaal hulpmiddel maar als je je spieren even wil laten werken zonder naar een dure gym te gaan, is dit een ideaal recept).
Kaneelkoekjes recept
- 180 gram bloem
- 110 gram melkerijboter
- 110 gram suiker
- 2.5 cm kaneelstokje
- indien gewenst: chocoladechips of geraspte chocolade.
Zelf koekjes bakken
- Stamp of klop het kaneelstokje in kleine stukjes.
- Mix de suiker met de stukjes kaneelstokje tot poeder in een koffiemolen, blender of kleine keukenrobot.
- Doe het suikerpoedermengsel bij de boter en klop luchtig op.
- Voeg bloem toe en kneed goed tot deeg die niet te droog, noch te nat is: het koekjesdeeg mag na 10 minuten kneden niet meer aan je handen plakken maar wel tot een mooie deegbol gerold worden. Als het deeg te droog aanvoelt, voeg dan een (of 2) eetlepel boter toe en kneed verder. Als het deeg te nat aanvoelt, voeg dan meer bloem toe. Kneed zoals gezegd het deeg minimum voor 10 minuten: goed geknede kaneelkoekjes hebben een betere textuur.
- Rol de deegbol op, druk plat, doe in plastiekfolie en laat 8 tot 12 uur rusten in de ijskast.
- Verwarm een oven voor op 220C.
- Neem het deeg terug uit de ijskast, strooi wat bloem op een werkvlak, rol het deeg met de deegrol uit tot een halve centimeter dikte en snijd figuurtjes met koekjes vormen. Indien je geen koekjesvorm hebt, rol je het koekjesdeeg tot een dikke worst en snijd in schijfjes van ongeveer een halve centimeter dikte. Of je rolt kleine bolletjes,
leg er indien gewenst wat chocolade op, en druk alles met de onderkant van een recht glas plat tot ongeveer 6mm. - Bak je kaneelkoekjes een 10 tot 15 tal minuten tot romig bruin.
Een reactie achterlaten