Wil je snel een lekkere aardappelsalade maken? Volg dan dit beproefde recept met saus op basis van mayonaise en tips om de juiste aardappels te kiezen en gaar te koken.
Om de salade meer voedzaam te maken kan je er gerookte ham, kaas en hardgekookte eieren bij serveren.
Voer er nog tomaten (zaadjes verwijderen, anders wordt de dressing te vloeibaar) en sla aan toe en je hebt een heuse maaltijd op je bord: ook leuk om mee te nemen als lunchpakket of voor op de picknick: meng dan wel de dressing pas bij de rest net voor je gaat eten.
Aardappeltips
- gebruik steeds kookvaste aardappelrassen
- kleine nieuwe aardappelen gekookt in de schil in koud water zijn ideaal want zij geven je de lekkerste aardappel smaak
- voor meer smaak in de aardappelen kook je ze in zout, bouillon of met extra kruiden (tijm, rozemarijn, oregano, laurier)
Aardappelsalade ingrediënten (voor voorgerechtje voor 4 personen)
Aardappelen:
- 400 gram kookvaste, nieuwe aardappelen (zoals Nicola, Rosa, Charlotte of Cornes de Gattes)
Voor de vinaigrette:
- 6 eetlepels room
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels witte wijn azijn
- 1 sjalotje, fijngehakt
- 2 eetlepels mosterd
- kruiden naar smaak: peper en zout en wat Provençaalse kruiden, indien gewenst wat nootmuskaat
Voor de garnering:
- 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
- 2 eetlepels verse bieslook fijngehakt
- indien gewenst per persoon 1 eetlepel Parmezaan kaas schilfers
- 8 sneden gerookt of gedroogd vlees (Serrano, prosciutto, Parma ham, Spaanse ham of Belgische Ganda Ham: een gezouten, ambachtelijk gedroogde varkensham, waar het vlees van buitenaf met zout wordt ingewreven om zo het vocht te onttrekken – dit in tegenstelling tot de meeste industrieel bereide hammen die eerst in een pekelvat wordt gedrenkt waarna het water uit het vlees wordt geperst)
- enkele kleine (gele) kerstomaatjes, zaadjes verwijderd en in stukjes gesneden
Hoe zelf koude aardappelsalade maken
- Schrob de nieuwe aardappelen proper, doe ze in een pot met koud, zout water, breng zonder deksel aan de kook en laat op een zeer laag vuur gaar sudderen. Giet het kookwater af, pel de aardappelen en snijd ze in schijfjes van gelijke dikte.
- Maak een emulsie van de mosterd met de olie en meng met de room, azijn en sjalot tot een vinaigrette.
- Voeg als laatste de verse en gedroogde kruiden toe en een beetje zout naar smaak.
Als je de vinaigrette mengt met de aardappelen en de kerstomaatjes, is je aardappelsalade klaar om te eten.
Leave a Reply