Op zoek naar kippensoep tegen de griep? Ga dan deze paleo soep maken met een hele kip zodat je lekker gezond zal genieten van al het goede van de kip in je soep.
Weinig gerechten zijn zo opbeurend als een kom zelfgemaakte kippensoep. Met extra kurkuma, gemberwortel en knoflook helpt deze soep het gesnotter van je vervelende loopneus weg te nemen.
Maar je moet geen griep hebben om deze soep te maken: het is een snelle en makkelijke maaltijd die ieder lekker zal vinden!
Paleo kippensoep met hele kip maken

Kies uit deze 31 paleo soepen zodat je elke dag van de maand zal genieten van lekkere, gezonde soep! Bespaar op paleo kookboeken: maak elk soep recept paleo met onze tips.
Dit zelfgemaakte paleo soep recept is zoals alle andere gerechten in het strikte paleo dieet volgens Loren Cordain:
- glutenvrij
- granenvrij
- vrij van peulvruchten (geen bonen en erwten) en
- zuivelvrij.
Granen, peulvruchten en aardappels worden in het paleo dieet vervangen met extra groenten, waar we in onderstaand recept nog wat extra kruiden aan toevoegen. Dus: je zal genieten van een lekker bord soep, boordevol micronutriënten die je nooit in een kippenbouillonblokje zal terugvinden.
De knoflookteentjes in deze soep zijn niet echt voor de smaak, maar wel voor je gezondheid! Knoflook zit vol vitamine C, vitamine B6 en mangaan. Verder blijkt uit wetenschappelijke studies dat knoflook eten van de duur van je verkoudheid en griep kan verminderen .

Zelf makkelijk kippensoep maken? Je kan het met dit recept wanneer je water kan koken: zodat je met weinig werk zal genieten van een lekker dampende kom soep. Met smaaktips van Jeroen Meus en hoe GOEDKOOP bouillon van kippenbeenderen trekken.
Een simpel en snel klaar gerecht: je snijd de groenten pas wanneer je kip al aan het pruttelen is, dus tijd uitgespaard en klaar in een uur wanneer je kippenborsten gebruikt. Maar goedkoper en beter (van smaak en om snel weer aan te sterken) wanneer je een hele kip gaat gebruiken.
Tot slot raden we aan om van de kippenbeenderen opnieuw een bouillon te trekken: zodat je al het goede uit de beenderen, gewrichten en het beendermerg zal trekken…
Al het goede: waaronder flink wat gelatine, dus goed voor mooie nagels, prachtige huid en golvend haar – dat laatste had ik best 20 jaar geleden al geweten… 🙂 .
Smakelijk!
- 1 hele kip
- 10 zwarte peperbolletjes
- 1750 ml water
- 1 theelepel gedroogde basilicumkruiden
- 1 theelepel vissaus (met alleen ansjovis en zout: dus volledig paleo)
- 1 eetlepel kokosamino's (niet glutenvrije sojasaus of glutenvrije tamari voor wie geen paleo dieet volgt)
- 2 uien
- 2 dikke wortelen (300 gram)
- 2 selderstengels (120 gram)
- 8 knoflookteentjes (jaja, zeer goed tegen de griep!)
- 1 theelepel kurkuma (geelwortelpoeder)
- minstens 100tal gram bloemkoolroosjes
- naar smaak (2 theelepels) vissaus
- naar smaak (1 tot 2 theelepels) rotszout
- naar smaak (1 eetlepel) kokosamino's
- naar smaak: vers gemalen zwarte peper
- Begin met makkelijke kippenbouillon maken: neem een smalle, hoge soeppot waar je kip in de breedte net of zo goed mogelijk in past. Leg er de kip in, voeg 10 peperbolletjes en basilicum toe, overgiet met vissaus, kokosamino's en net genoeg water tot de kip net onder staat. Breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat op een zeer klein vuurtje pruttelen tot de kip gaar is (3 kwartier tot 2 uur). Haal de kip uit de pot, laat afkoelen en pluk het vlees van de beenderen.
- Ondertussen snijd je alle groenten in kleine stukjes, zodat je ze makkelijk met de soep kan uitlepelen.
- Doe de gesneden ui, wortel, selder met de fijngesneden knoflookteentjes, de geraspte gemberwortel en de kurkuma in de pot met de zelfgemaakte kippenbouillon. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen.
- Voeg dan het kippenvlees en de bloemkool toe. Breng aan de kook en laat een 5tal minuten verder pruttelen tot de bloemkoolstukjes en alle andere groenten gaar zijn. Proef en breng je kippensoep verder op smaak met vissaus, rotszout, kokosamino's en vers gemalen peper.
Hoi als ik dit recept in een snelkookpan wil maken.welke tijden houd ik dan aan?
Alvast vriendelijk bedankt.
Beste Leonie,
Best de gebruiksaanwijzing volgen van je snelkookpan.
Vuistregel: de druk kooktijd van kip voor bouillon ligt tussen de 25 en 40 minuten. Hoe langer in de pot, hoe meer gelatine in je bouillon.
Wel zachtjes laten afkoelen na het koken, dus niet meteen zelf de druk eraf laten.
Laat je weten hoe het lukt, Leonie?