Hoe langer je deze koude aardappelsalade in de koelkast laat staan, hoe beter hij smaakt.
Makkelijk recept en ideaal als koud lunchpakket op het werk (de smaken komen nog beter tot hun recht als je de salade de avond voordien al klaarmaakt).
Ook heerlijk voor tijdens een picknick of bij de BBQ.
Voor de kleur koop je best rode, biologische aardappels, zodat je ze kan koken en eten met de schil. De rose kleur betekent ook dat er meer (rode) voedingsstoffen in de aardappel zitten dan bij de minder gekleurde, zo simpel is het.
Voor salades wel steeds vastkokende aardappelrassen kopen (roze vastkokende aardappels zoals Rode Eersteling, Franceline, Rode Astérix of Cherie…, voor wit en vastkokend kan je kiezen tussen Nicola, Charlotte of Ratte…). Dus geen melige of bloempatatten, die gebruik je best in puree. Vraag uw kruidenier, tuinder, boer om raad.
Koude aardappelsalade recept
- 1.25 kg jonge, rode aardappelen van gelijke grootte
- 3 eetlepels cider azijn
- 160 ml zelfgemaakte mayonaise
- 1 theelepel mosterd
- 1 stengel selder, fijngehakt
- 75 gram rode ui, fijngehakt
- 3 eetlepels zure augurkjes, fijngehakt
- 1 eetlepel vers dragon, fijngehakt
- 1 handvol verse peterselie, fijngehakt
- 1/2 eetlepel geraspte of geplette knoflook
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
Aardappelsalade maken
- Was de aardappelen, ontdoe van al het zand en leg ze in een grote pot met dikke bodem. Bedek met koud water en zet op een middelhoog vuur, zet een deksel op de pot en breng aan de kook.
- Als he water kookt, doe het deksel van de pot en laat zachtjes sudderen tot de aardappelen gaar aanvoelen als je er met een vork inprikt.
- Laat de aardappelen uitlekken breng ze over in een ijsbad zodat ze kunnen afkoelen.
- Snijd de aardappelen in ronde schijfjes en doe in een plastiek zak met zipsluiting. Voeg de azijn toe en meng goed zodat alle aardappel stukken met de azijn bedekt worden.
- Plaats de zak in de koelkast voor 12 uur.
- Meng in een grote kom de mayonaise met de mosterd, uien, selder, peterselie, dragon, knoflook en zure augurkjes gelijkmatig door elkaar.
- Voeg dan de aardappelen toe en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de koude aardappelsalade nadat je hem minstens nogmaals 1 uur in de ijskast hebt laten afkoelen.
Leave a Reply