Meest eenvoudige Italiaanse courgettesoep of minestrone à la Jeroen Meus
Lekker genieten van makkelijke Italiaanse courgettesoep met spekjes of worst: slechts 10 minuten werk en je soeppot doet de rest. Resultaat: keigoei maaltijdsoepkes zou Jeroen Meus zeggen…
Een zeer makkelijk recept is en blijft een Italiaanse minestrone soep wegens: ideaal om zelf mee te improviseren. Gebruik simpelweg alle groenten die je teveel hebt in je tuin of ijskast. Of maak gebruik van de groenten die goedkoop in seizoen zijn. 2x inspiratie alvast waarvan 1 recept a la Jeroen Meus.
Courgettesoep met spekjes ofte minsestrone à la Jeroen Meus

Een minestrone is een dikke, Italiaanse groentesoep met klassiek bonen, uien , selder, tomaten en bouillon. Daar wordt dan meestal ook nog pasta en/of rijst aan toegevoegd… Nu je dit weet, is het eigenlijk niets anders dan de lekkere, niet gepureerde groentesoep die moeder maakte, zodat we op een koude herfstdag na van school terug thuisgefietst te komen, ons konden verwarmen met een heerlijke kom hete soep… Was dat bij jullie vroeger ook zo?
Jeroen laat weten dat er eigenlijk geen echt recept voor minestrone bestaat, maar dat je gewoon de groenten gebruikt die in het seizoen zijn. Dus ook ideaal om je ijskast eens leeg te halen en alle groentenoverschotjes in een soep te verwerken.
Waar Jeroen origineel wordt, is wanneer hij bij de stovende soepgroenten spekjes toevoegt. Vermits spek echter voor sommigen een bewerkt product is dat ze niet aan hun dieet toevoegen, gebruiken wij onderaan in het omkaderde recept een Italiaanse worst. Uiteraard artisanaal klaargemaakt door je slager en niet uit een pakje.
Jeroen’s minestrone recept met spek gaat ongeveer als volgt:
Op zoek naar een snel, makkelijk, gezond en lekker soep recept? Ga dan aan de slag met deze tomaten courgettesoep die je in minder dan een half uur kan serveren. Apart een pot bouillon aan de kook brengen.
- Een flinke klont hoeveboter in je grootste soeppot smelten. Wij zouden hier eerst het spek (250 gram) in krokant bakken wegens meer smaak. Plus wegens meer spekvet (dus minder hoeveboter) om je soepgroenten in aan te stoven.
- Doe daar 3 fijngesneden uien bij en laat aanstoven.
- Dan 3 selderstegels fijn snijden en mee laten aanstoven.
- Dan 3 wortelen fijn snijden en toevoegen + 1 geplet knoflookteentje.
- Jeroen voegt nu pas het spek toe.
- Ook nog 1/4 de witte kool erbij snijden en 2 aardappels. Wijzelf zouden de witte kool pas helemaal op het laatst toevoegen, zodat we ze niet langer dan 10 minuten zullen koken. Dit komt de smaak terdege ten goede!
- Goed aanstoven en kruidentuiltje toevoegen met extra verse salie.
Ideaal voor je slanke lijn: lekkere courgettesoep van Piet Huysentruyt zonder vetstof! + BONUS recepten hoe je courgette verwerkt in seldersoep, wortelsoep, preisoep en courgette broccoli soep. Daar 1 volledig klein blikje tomatenconcentraat bijvoegen en mee laten aanstoven tot het tomatenaroma je keuken vult.
- Dan een bokaal tomaten erbij en overgieten met de kokende bouillon (2 tot 3 liter, tot alles goed onder staat).
- Jeroen doet er dan nog keiveel (250 gram) uitgelekte witte boontjes bij (vermits hij keigraag boontjes eet… het is ne kei hé :-) )
- Verder voegt jeroen er in stukjes gesneden verse prinsessenbonen toe (100-200 gram: wat je dus maar oogst die dag).
- Tot slop voegt hij ook 1 in stukken gesneden courgette erbij en een 200tal gram diepvrieserwtjes.
- Breng aan de kook en laat een uurtje pruttelen.
- Breek er dan spaghetti in en kook gaar. Proef en voeg naar smaak peper en rotszout toe.
Het makkelijkste recept om lekkere courgettesoep te maken lees je hier: bovendien klaar in 10 minuten, inclusief lekkere curry korstjes. Serveer met verse peterselieblaadjes en (100tal gram) geraspte kaas: koop hiervoor steeds een goedkoop overschotje bij je kaasboer. Gegarandeerd lekkerder dan De Parmezaanse kaas uit een pakje die Jeroen gebruikt. En je proeft eens iets anders!
Italiaanse courgettesoep met Italiaanse worst in plaats van gehaktballetjes
Inderdaad: in plaats van je handen uit de mouwen te steken en zelf naarstig gehaktballetjes te gaan rollen… Gewoon een goed gekruide, uiteraard zelfgemaakte worst kopen bij je slager en bakken in je soeppot.
Laat weten hoe jij courgettesoep maakt!

Meest eenvoudige Italiaanse courgettesoep en minestrone à la Jeroen Meus
Ingrediënten
- 250 gram Italiaanse worst
- 650 gram fijngesneden courgette
- 650 gram fijngesneden verse tomaten
- 250 gram fijngesneden ui
- 200 gram fijngesneden selder
- 1 fijngehakte groene paprika
- 2 eetlepels olie
- 2 to t 4 eetlepels suiker naar smaak
- 2 theelepels zout naar smaak
- 1/2 theelepel gedroogde basilicum
- 1/2 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel zwarte peper
- indien voorradig in uw keuken: serveer met kruidenkaas of geraspte kaas
- water
Bereiding
- Doe wat olie in een soeppot met dikke bodem en bruin de Italiaanse worst en de ui.
- Indien u graag gezond kookt, verwijdert u het overtollig vet voor u verder gaat.
- Voeg dan behalve de tomaten alle groenten en kruiden toe en laat onder zo nu en dan omroeren wat stoven zodat de aroma's van de groenten vrijkomen.
- Voeg de in stukken gesneden tomaten toe en wat water - totdat alle groenten onder staan - en laat op een laag vuur, zonder deksel op de pot, goed gaar sudderen (ongeveer 1 uur). Neem zo nu en dan een kijkje om te zien of je soep niet te droog kookt en voeg in dat geval water toe.
- Pureer alles of slechts een klein deel van de soep, en laat opnieuw een 5tal minuten sudderen en je Italiaanse soep met courgette is klaar.
- Laat een reactie onderaan of zeg dankuwel wanneer je dit recept afprint. Dankuwel!
:-)