2x lekkere hete bliksem – Recept van Sandra Bekkari of klassieke ovenschotel met aardappel
Kies uit deze 2 lekkere hete bliksem recepten! De klassieker met echte aardappelen en gehakt in de oven. Of Sandra Bekkari's recept + Ken jij Sandra's SuperKrachtig Lekker al?
Onskookboek.be » Winterrecepten » 2x lekkere hete bliksem – Recept van Sandra Bekkari of klassieke ovenschotel met aardappel
De klassieker met echte aardappelen en gehakt in de oven.
Of Sandra Bekkari’s recept
+ … Ken jij Sandra’s SuperKrachtig Lekker al?
Wat is hete bliksem met gehakt?
Makkelijk oorlogsrecept om aardappelpuree te maken zodat je goedkoop zal genieten van het loof van je radijsjes: dus niets gaat verloren en geen mosterd nodig.
De Nederlanders zullen vol trots zeggen dat het hier om een oerdegelijk oud Hollands recept gaat.
Je kan het al raden …
Niets is echter minder waar.
Hete bliksem is een typisch gerecht om een overschot aan appels en peren te serveren bij een heuse maaltijd.
En waar heb je de grootste overschot aan appels en peren? Uiteraard in Belgisch Haspengouw, de appelstreek rond St-Truiden.
Overschot zeg je? Zelfs na het maken van de befaamde appelstroop?
Zeer lekker en snel klaar zuurkoolstamppot recept zodat je in minder dan 30 minuten makkelijk een volledige maaltijd kan serveren
Inderdaad: zoveel overschot dat ze sinds vorig jaar (2018) in St-Truiden een nieuwe schuimwijn “Seprosa” hebben gebrouwd.
Hete bliksem uit de oven bestaat klassiek uit 3 lagen:
eerst een laag appelmoes
hierop een laag aardappelpuree en
bovenaan een laag gehakt.
Alhoewel…
Wist je dat je deze heerlijke broccoli ovenschotel makkelijk op voorhand kan klaarmaken? Je gaat gegarandeerd genieten van smeuïge aardappelpuree, gehakt en kaassaus.Er zijn er dan weer die beweren dat het originele hete bliksem recept: gewoon een stamppot is van aardappels en appels. Dus geen ovenschotel. Gewoon appels al dan niet met ui tot moes koken en daar aardappelpuree onder mengen.
Wat dan weer doet denken aan het Duitse ‘Himmel und Erde’ waar bloedworst geserveerd wordt met gebakken ui en puree van aardappel en appel.
En dan is er ook nog de lekkere versie met spek en mosterd. Mosterd: die zal Sandra Bekkari ook toevoegen.
Kortom: waar ze flink wat appels en aardappels hadden, zullen ze vroeg of laat wel puree gemaakt hebben. Dus laat ons gewoon aan de slag gaan :-)
Hete bliksem ovenschotel van Sandra Bekkari
4 knolselderpuree recepten van Jeroen Meus, Sandra Bekkari (jaja!), Piet Huysentruyt en op grootmoeders wijze. Met tips hoe de perfecte, witte puree te maken.
Sandra gaat in haar Nooit Meer Diëten SANA-levensstijl: vooral meer groenten eten.
Dus minder snelle koolhydraten zoals gewone rijst, minder pasta, minder aardappels.
Wil jij je wat warmer voelen? Maak deze ongelooflijk lekkere en hééééél makkelijke ovenschotel met gehakt, pasta en tomatensaus: gegarandeerd genieten en nog beter als overschotje de volgende dag.
Aardappel is echter 1 van de 3 basisingrediënten in Hete Bliksem.
Probleem dus.
Sandra vervangt de aardappels door zoete aardappels. Een makkelijke oplossing, maar daarom niet de lekkerste. Flink wat mensen houden helemaal niet van de smaak van zoete aardappels. Dat komt voornamelijk omdat je het woord aardappel je iets doet verwachten als een echte aardappel, maar je krijgt iets terug dat eerder aansluit bij pompoen of wortel.
Om de zoete aardappel toch wat meer pit te geven, voegt Sandra 1 eetlepel pittige mosterd en flink wat vers gemalen peper toe.
Sandra Bekkari’s recept voor hete bliksem in de oven:
Stoom 5 oranje, zoete aardappels gaar. Stamp daarna met een aardappelstamper fijn: met een flinke eetlepel mosterd, een scheutje koemelk (jaja geen vegetarische melk deze keer!), nootmuskaat en peper van de molen. Proef en voeg naar smaak rotszout toe.
Voor wie eens iets anders wil voor ontbijt: kies uit deze 5 lekkere ontbijt recepten van Sandra Bekkari: amandelbrood, crumble, pannenkoeken, granola of smoothie.Verwarm olijfolie in een pot, snijd er 3 ongeschilde appels in fijn, strooi er wat (1 theelepel) kaneel over en begin aan te stoven. Deksel op de pot. Indien gewenst een klein scheutje water erbij en platkoken tot moes. Sandra plet dan wat fijn met een vork.
Voor het gehakt snijd je eerst een ui fijn en begin aan te stoven in olijfolie in een pan. Knoflookteentje hierover uitpersen en mee aanstoven. 1/2 kg gehakt erbij en kruiden met verse peterselie, 1 theelepel paprikapoeder en peper en rotszout naar wens (na het rul bakken dus proeven en indien nodig bijkruiden).
Ovenschotel vullen: eerst een laag appelmoes. Daarboven doet Sandra het gehakt. Daarboven de zoete aardappelpuree. “Oranje Boven” is dus het enige Hollandse aan dit recept ;-)
Wie wenst kan een extra appel met een mandoline in flinterdunne schijfjes snijden en hiermee de ovenschotel bedekken.
Sandra zet haar hete bliksem dan nog 10 minuten in de oven op 180 graden.
Klassiek hete bliksem recept met meer appels dan aardappels
Maak het lekkerste ontbijt van Sandra Bekkari: havermout pannenkoeken die zo goed vullen dat je er dus de ganse morgen gezond mee verder kan.
Om in de “eet meer groenten” sfeer van Sandra Bekkari te blijven, gaan we:
meer appels gebruiken dan aardappels. Hierdoor kan je nog steeds volop genieten van de echte aardappelsmaak en je hebt toch al dubbel zoveel appels dan aardappels op je bord.
wie wil, serveert er nog een bord salade bij: en je bent zowel klassiek als SANA bezig. Naar mijn gevoel … :-)
Oja, we laten de mandoline achterwege. Wegens Sandra wil niet dat je lang in de keuken staat: dus waarom zou je jezelf extra werk en extra afwas geven? Trouwens, sommige mandolines zijn supergevaarlijke keukenapparaten… Dus veiliger zonder de toplaag appeltjes.
Smakelijk!
En jij: eet jij graag zoete aardappel? Laat het weten in een reactie!
2x lekkere hete bliksem - Recept van Sandra Bekkari of klassieke ovenschotel met aardappel
https://www.onskookboek.be
Kies uit deze 2 lekkere hete bliksem recepten! De klassieker met echte aardappelen en gehakt in de oven. Of Sandra Bekkari's recept + Ken jij Sandra's SuperKrachtig Lekker al?
indien gewenst: wat bruine suikerkaneelsuiker of vanillesuiker
1/2kgaardappels
1/2kggemengd gehakt
kruiden naar wens
een goedkoop overschotje kaas
een scheutje volle melk
boter om de ovenschotel in te vetten
Bereiding
Maak appelmoes door een flinke klont hoeveboter in een smalle pot te smelten. Snijd hierin de appels in stukjes. De zoetebekken kunnen nu wat bruine suiker toevoegen, al dan niet een pakje vanillesuiker of kaneelsuiker.
Wij doen dat niet, want appels zijn al zoet en suiker kan al gauw gaan aanbranden (wat je dan weer kan verhelpen door een bodempje water toe te voegen).
Kook de geschilde aardappels in een andere pot gaar, in gezouten water. Afgieten. Rasp wat kaas over de hete aardappels. zodat de kaas zal smelten. Bijkruiden met peper, rotszout en nootmuskaat. Boter en of melk erbij
en met een aardappelstamper pletten en stevig roeren, tot je puree de gewenste textuur heeft. Deze mag best wat plat zijn, want de oven zal wat vocht uit de puree doen verdampen. Even goed met een vork doorroeren
zodat je puree witter en luchtiger wordt.
Snijd een ui fijn en stoof glazig in de pan in hoeveboter. Voeg hierbij het gehakt en bak rul. Maak het gehakt los met een houten lepel. Kruid bij naar wens: flink wat peper en rotszout.
Vet een ovenschotel in met boter.
Voeg eerst een laag appelmoes toe.
Voeg hierover het gebakken gehakt.
Voeg hierboven je aardappelpuree toe.
Laat je hete bliksem een kwartier tot half uurtje bakken in de oven op 200 graden. Let op dat je bovenste laag goudbruin bakt zonder aan te bakken!
Een reactie achterlaten