Lekker en makkelijk recept om mosselen te koken en daarna snel te bakken in een oosters sausje in de wok.
Dit oosters recept voor gebakken mosselen vertrekt van gekookte mosselen. Ga de gekookte mosselen met schelp daarna roerbakken in een lekker oosters sausje – op basis van wat kookvocht van de mosselen – dat u ook voor andere oosterse gerechten kan gebruiken.
Een simpel, snel klaar recept met oosterse smaken.
Wil je de mosselen frituren in een krokant beslag, lees dan verder in dit Griekse gebakken mosselen recept.
Mosselen recept
Voor het koken van de mosselen:
- 700g mosselen met schelp
- 1/2 ui
- 1 stengel lente-ui
- 4 teentjes look
- 3 droge chili pepers
- 1 eetlepel hete chili-peper-olie (u kan deze chilipeper olie ook zelf maken: doe 3 gedroogde hete chili pepers in olie en wok tot de olie een sterke rode kleur krijgt. Zorg ervoor dat de pepers niet aanbakken!)
"Kruiderij" voor het bakken van de mosselen:
- 125 ml mosselen kooknat
- 2 eetlepels hete Chinese chili saus
- 2 eetlepels hete chili peper poeder
- 2 eetlepels suiker
- 1 eetlepel sherry of Chinese wijn
- 1 eetlepel soja saus
- 1/3 theelepel gember poeder
- 1/2 eetlepel sesam olie
- zwarte peper naar smaak
Hoe mosselen koken en daarna bakken
- Gebruik alleen goed gesloten mosselen. Tik even tegen de geopende mosselen; indien de mosselen niet sluiten, gooit u de mossel weg.
- Was de mosselen onder stromend koud water en verwijder de "baarden": alles wat op draden lijkt en aan de mossel hangt.
- Schrob alle onzuiverheden van de schelp (want we serveren de mosselen in de schelp op het bord)
- Neem een wok of grote pot, doe er de mosselen in, voeg water toe tot de mosselen onder staan en kook de mosselen tot ze openen. (kook niet langer, anders worden de mosselen taai en rubberachtig)
- Neem de mosselen uit de pot en bewaar 125 ml kookvocht voor de saus.
- Snijd de ui, look en lente-ui zeer fijn. Hak de droge chili pepers in zeer kleine stukjes.
- Meng alle ingrediënten van de "kruiderij" : hete chili peper poeder, Chinese chili saus, suiker, wijn en soja saus en zet apart.
- Doe in een wok of grote pan de chili peper olie. Verwarm en voeg de ui, lente-ui, knoflook en gember toe onder voortdurend roeren. Als de olie aromatisch wordt voegt u het kruiderij-sausje toe en roerbak een beetje langer.
- Voeg dan het mosselkookvocht en de mosselen in de schelp toe. Roer zeer goed om zodat de saus gelijkmatig over de mosselen wordt verdeeld. Proef: is de saus te pikant, voeg dan wat muntblaadjes en bruine suiker toe (helpt een beetje de pikante smaak te verbergen)
- Sprenkel peper en sesam olie over de mosselen en dien op.
Een reactie achterlaten