Lekker makkelijk en snel mosselen wokken kan je met dit recept: met oosterse kruiden zodat je eens iets anders – meer exotisch – proeft op je bord.
In plaats van de traditionele ui, prei, selder en citroen of wijn gebruiken we deze keer als smaakmakers limoen, koriander, citroengras en pepers. De meeste smaak komt natuurlijk van het vocht dat uit de mosselen stroomt.
Om het gerecht nog meer oosters te maken, ga je het kookvocht niet mengen met room, maar wel met kokosmelk. Gebruik echter geen kokosmelk uit blik, want dat verknoeit naar onze smaak de verse smaak van het mosselvocht. Een alternatief is zelf de kokosmelk maken van geraspte kokos of van biologisch kokospoeder. Een zeer goed alternatief is macademianotenmelk: week maximaal 40 gram rauwe macadamianoten, spoel, leng aan met water tot 400 ml en laat 1 minuut mixen in een klein blendertje. Ben je prijsbewust, maak dan maar 200 ml macadamiamelk met 20 gram noten.
Gewokte mosselen recept (voor 2 personen)
- 2 kilo mosselen (Zeeuwse mosselen of moest je ze vers kunne krijgen: groene mosselen uit Nieuw Zeeland: van smaak daarom niet beter, maar ze bevatten glycosamine, wat een gunstige invloed heeft op de gewrichten: goed voor mensen met reuma en arthritis. Met 1 kilo mosselen ga je het verschil niet merken, wel als je de mossels koopt in poedervorm, zoek daarom naar perna canaliculus poeder – de Latijnse naam voor deze groene mossel-)
- arachide olie
- 2 fijngehakte teentjes knoflook
- 3 stengels citroengras: verwijder de buitenste bladeren (weggooien) en snijd in zo dun mogelijke schijfjes
- 2 verse pepers (rood, groen of 1 rode en groene)
- 1 tot 3 eetlepels fijngehakte gember
- 2 handenvol verse koriander: fijngehakt
- 1 eetlepel sesamolie
- naar smaak zeezout en vers gemalen zwarte peper
- 5 lente-uien
- sap van limoenen naar smaak
- 400 ml kokosmelk
Mosselen klaarmaken
- Doe een paar flinke scheuten arachide olie in een wok en laat goed warm worden.
- Voeg er het citroengras, de verse pepers, verse gember en koriander aan toe en roer even om tot de aroma’s vrijkomen.
- Voeg dan de mosselen toe en de look en schud goed om.
- Roerbak de mosselen tot de meeste open komen en verwijder degene die dicht blijven.
- Voeg het kokosmelk toe en het limoensap, proef en voeg indien nodig peper en zout toe.
- Breng de saus aan de kook en serveer de mosselen onmiddellijk.
Leave a Reply