Kies uit deze 3 heerlijke caesar salade recepten…
Meesterlijk lekker en makkelijk recept van Piet Huysentruyt.
Of heerlijk vullend voor op hete dagen: met soepkip van Jeroen Meus of braadkip van Jamie Oliver.
Wat is Caesar salade?

Ceasar (cesar, caesar) salade is een internationaal bekend gerecht uit de Amerikaanse keuken, voor het eerst samengesteld door Cesare Cardini.
Caesar salade wordt klassiek bereid met Romeinse sla, afgewerkt met broodkorstjes en Parmezaanse kaas.
In de salade dressing vind je klassiek: citroensap, olijfolie, ei, Worcestershire saus en zwarte peper.
De Romeinse sla doet denken dat dit recept genoemd is naar de Romeinse keizer die Gallië overwon: Caesar. Dit verklaart waarom de schrijfwijze van het gerecht varieert tussen caesar, cesar en ceasar.
Meesterlijk en Makkelijk Caesar salade recept van Piet Huysentruyt uit SOS Piet

Piet Huysentruyt’s betere versie brengt wat meer pit in de salade dankzij ansjovisjes, een vers teentje knoflook en mosterd.
De olijfolie wordt grotendeels vervangen door een neutraler smakende arachideolie, net zoals Jeroen Meus dat zal doen in het onderste recept. Jamie mist de finesse van een fijne olie en gebruikt olijfolie van eerste persing.
Piet Huysentruyt’s Caesar salade recept
(Onze eigen interpretatie, het correcte recept staat in 1 van Piet’s boeken)
- 2 kroppen Romeinse sla of andere krokante sla zoals ijsbergsla
- 4 sneden wit brood + arachideolie
- 8 eetlepels grote geraspte krullen of schilfers van een stuk Parmezaanse kaas
Ceasar salade mayonaise dressing:
- 400 ml arachideolie
- 100 ml olijfolie
- 1 ei
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel Worcestershire saus
- 1 eetlepel citroensap
- 6 tot 8 eetlepels water
- 6 gezouten ansjovisjes
- peper en zout
Piet’s Caesar salade klaarmaken:
- Snijd het witte brood in dobbelsteentjes.
- Giet arachideolie in een brede anti-kleefpan, zodat de bodem goed bedekt is en warm goed op. Voeg er dan de broodkorstjes aan toe en zorg dat ze allen op de bodem liggen. Blijf bij de pan en schud of roer geregeld om zodat alle kanten gelijkmatig bakken. Als de korstjes klaar zijn, zet je ze apart op een bord bedekt met keukenrol om het overtollige vet op te slorpen.
- Om de mayonnaise te maken doe je eerst de mosterd met het ei in een smalle, hoge beker (iets breder dan je staafmixer! in een slakom gaat het ei teveel ronddraaien en krijg je geen mayonnaise emulsie) en roer met een vork goed door elkaar. Voeg dan 1 eetlepel Worcestershire saus aan toe, 400 ml arachideolie en 100 ml olijfolie. Tenslotte 1 eetlepel citroensap en 6 eetlepels water.
- Zet het uiteinde van de mixer bovenop het ei en de mosterd, zet de mixer op en beweeg pas als je de ‘witte’ mayonnaise emulsie ziet vormen. Proef en breng verder op smaak met peper, zout, citroensap en/of Worcestershire saus.
- Was de sla, laat uitlekken, snijd de bladeren in stukken van 3 tot 4 cm breedte en doe ze in een grote kom.
- Giet de dressing (hoeveelheid naar believen) over de salade en werk alles goed door elkaar met je handen: gebruik je handen zodat je de salade niet verder beschadigd met lepels of andere hulpmiddelen.
- Serveer de ceasar salade met de croutons, hele of in stukjes gesneden ansjovis (naar smaak en believen) en parmezaanse kaas er bovenop gestrooid.
Jamie Oliver’s Ceasarsalade met kip en spek

Reden waarom SOS Piet Filip De Roeck ter hulp kwam: was een veel te zure salade…
Filip gebruikte net zoals Jamie Oliver: het sap van 1 citroen.
Dus u bent gewaarschuwd: voor sommigen wordt dit een ietwat zuur recept (typische vinaigrette verhouding van 1 deel citroensap op 3 delen olie). Jamie’s variant gebruikt extra kip en spek: de meer voedzame versie die in sommige taverne’s als optie wordt aangeboden.
Het leuke van dit recept is dat je het vlees warm bij de koude salade kan serveren. Jamie zegt ook dat je naar believen andere slablaadjes kan toevoegen. Niets mis hiermee, behalve dat je een niet krokante sla direct moet serveren, waar de Romeinse sla gerust een half uur op voorhand kan worden klaargemaakt.
(Onze eigen interpretatie, het correcte recept staat in 1 van Jamie’s boeken)
Jamie Oliver’s Caesar salade recept:
- 4 kippebouten met de vel eraan van biologisch geteelde kippen
- 1 stuk ciabatta brood van ongeveer 250 gram in stukken gerukt
- blaadjes van 3 takjes verse rozemarijn
- olijfolie
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 12 dunne sneden pancetta of gerookt spek
- 1/4 teentje knoflook
- 4 ansjovis filets in olijfolie, uitgelekt
- 120 gram vers geraspte parmezaan + extra voor de garnering
- 1 opgehoopte eetlepel crème fraîche
- sap van 1 citroen
- olijfolie
- 2 of 3 kroppen Romeinse sla, buitenste bladeren verwijderd
Hoe maak je de Caesar salade van Jamie Oliver?
TOPPER! Lekkere lunch met liefde gemaakt: dat is wat deze makkelijk te maken eiersalade belooft. Makkelijk op voorhand klaar te maken en oh zo lekker op de boterham. Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.
- Leg de kippenpoten in een net passende vuurvaste schotel en leg er de stukken brood over.
- Bestrooi met de gehakte rozemarijnblaadjes, besprenkel met olijfolie, peper en zout. Meng met je handen en zorg ervoor dat zowel de kip als het brood goed bedekt is met olijfolie, peper en zout. Leg de kip bovenop het brood zodat het brood de kooksappen kan opslorpen.
- Zet alles 45 minuten in de oven.
- Haal uit de oven, leg de pancetta of gerookt spek over de kip en het brood en zet opnieuw 15 tot 20 minuten in de oven, tot het spek knapperig gebakken is.
- De kip is gaar als je het vlees makkelijk van het bot kan knijpen. Als de kip gaar is, haal de schotel uit de oven en laat afkoelen zodat je het vlees makkelijk met de hand kan verwijderen.
- Stamp de knoflook en ansjovis filets in een vijzel tot pulp. Doe in een kom en klop er de Parmezaanse kaas, crème fraîche, het citroensap en 3 keer zo veel olijfolie als citroen onder. Breng de caesar dressing verder op smaak met peper en zout.
- Trek het kippenvlees met de hand (of met 2 vorken) van de bouten en maak ook kleinere stukjes van het brood en het spek.
- Was de Romeinse sla en zwier of schud droog. Trek de bladeren in stukken en meng met de kip, broodkorstjes, spekstukjes en de romige salade dressing. Rasp er nog enkele schilfers Parmezaanse kaas over.
Kip voor Caesar salade

Wil je een smaakvolle kip in je Caesar salade?
Dan heb je 2 opties:
- neem een braadkip en braad of rooster met flink wat kruiden zoals in bovenstaand recept van Jamie Oliver.
- of neem een soepkip en maak er kippensoep van, bijvoorbeeld met 1 van deze recepten van Jeroen Meus of op Grootmoeders wijze.
Ikzelf liet de kleine kip van bovenstaande foto eerst 20 minuten koken in water met soepgroenten. Daarna het deksel op de pot en 1 uur wachten, zodat de kip verder mals zal garen met behoud van smaak.
Hoe maak jij de lekkerste kip voor caesar salade? Laat het weten in een reactie onderaan!
Caesar salade met kip van Jeroen Meus
Volgens Jeroen Meus is de authentieke caesar salade vegetarisch.
Hij kiest hier echter voor de klassieke variant met kippenwit. Kwestie van zowel groeten en vlees te kunnen eten op een te hete dag.

3x dé klassieker: Caesar salade! Met kip: een ongelooflijk bevredigende maaltijd!
Ingrediënten
- 2 kleine Romeinse salades
Voor de Caesar salade dressing
- 2 biologische eieren
- 2 knoflookteentjes
- 1/2 limoen
- 1 soeplepel scherpe mosterd
- 150 ml arachide olie
- een snuifje cayennepeper
- Worcestershire saus
- enkele ansjovisfilets
- 100 gram Griekse yoghurt
Voor de extra's
- soepvlees van 1 soepkip
- oud brood hoe beter je brood, he beter je korstjes!
- een blok Parmezaanse kaas
Bereiding
- Scheur 2 Romeinse salades in stukken, was en zwier droog. Heb je geen 'droogzwier-masjientje'? Wikkel dan de salade in een vaathanddoek. Dan met volle kracht de handdoek in het rond draaien tot de waterdruppels in
- het rond vliegen. Dus best buitenshuis doen :-) gewoon laten uitlekken zoals Jeroen dat doet in een vergiet, is een tragere optie.
- Maak verse, zeer stevige mayonaise met 2 eieren, 2 geperste knoflookteentjes, wat limoensap (van een halve limoen), 1 soeplepel scherpe mosterd. Doe deze ineen smalle, hoge beker. Roer alles door elkaar en zet er je
- staafmixer op. Overgiet met 150 ml arachideolie. Mix en beweeg je staafmixer pas naar omhoog wanneer er rond het mes duidelijk mayonaise verschijnt.
- Mix er wat cayennepeper, Worcestershire saus en enkele ansjovisfilets door.
- Jeroen mixt er op het laatst 100 ml liefst Griekse yoghurt door: wat de mayonaise meer slap maakt. Wil je een steviger eindresultaat, roer de yoghurt dan met de hand door de mayonaise.
- Snijd ondertussen dobbelsteentjes uit broodkruim van oud brood. Bak mooi goudbruin in een pan in echte boter met wat extra olijfolie.
- Schil je Romeinse salade in een grote schotel.
- Pluk het wit vlees van een soepkip en voeg toe.
- Broodkorstjes toevoegen en afwerken met Jeroen's subliem lekkere caesar salade dressing!
- Verse parmezaanse kaas erover raspen en... lekker genieten!
Een reactie achterlaten