Makkelijk recept om witloofsoep met garnalen te maken zodat je met weinig ingrediënten vooral snel zal genieten van een lekker warme roomsoep: ideaal voor op een koude dag.
Voor de witloofeters die geen overdreven bittere smaak wensen, verwijder je best het harde, bittere achterste van de stronkjes. Verder stoof je een appel aan met de ui en het witloof voor een zachtere smaak.
Ietwat oudere witloofliefhebbers die opmerken dat het witloof lang niet meer zo bitter smaak als vroeger… dit is jammer genoeg een "kwaal" van de moderne tijd waarin mensen minder en minder groenten eten en het bittere witloof niet zo makkelijk verkoopt.
Witloofsoep met garnalen ingrediënten
- een klontje boter
- 2 uien
- 1 kg witloof
- 1 liter groentebouillon
- 250 ml room
- 150 gram gepelde garnalen
- peper en zout
- indien gewenst: 1 appel
Hoe witloofsoep met garnalen maken
Voor de doorwinterde witloofliefhebber: geen suiker en geen appel:
- Smelt wat boter in een pot maar laat niet bruinen. Hak de ui fijn en stoof in de boter aan.
- Snijd ondertussen de uiteinden van het witloof, snijd ze in de lengte door en verwijder het middelste hard deel. Houd indien gewenst enkele snippers apart voor de garnering. Snijd fijn en laat zachtjes mee aanstoven met de ui voor een 10 tal minuten.
- Voeg 1 liter groentebouillon toe, breng aan de kook, voeg peper en zout toe en laat zonder deksel een 15 tal minuten sudderen.
- Pureer de soep met een staafmixer en voeg er dan de room aan toe.
- Leg de gepelde garnalen in een bord en serveer de witloofsoep erbovenop.