Makkelijk en lekker recept om appeltaart te bakken zodat je snel en met zeer weinig werk toch kan genieten van een appeldessert uit je oven.
Klaar in 40 minuten (omdat het bladerdeeg moet ontdooien) en baktijd 20 minuten.
Je hoeft niet verder te kijken dan in het vriesvak van uw supermarkt, waar u bevroren vellen bladerdeeg kan vinden. In de verpakking zien de vellen er soms ontzettend grijs uit, maar eens in de oven wordt het gezwollen, knapperige goudbruine korst, perfect voor fruittaarten en ander licht gebak.
Best ga je de appels niet schillen, zodat de schil de appelschijfjes kan beschermen tegen aanbranden. Gebruik je bespoten appels, dan schil je ze wel (zo ontzettend jammer dat je de meeste smaak en vitaminen moet wegsnijden omdat er pesticiden bijgevoegd werden). Het is dan de bedoeling dat het laagje abrikozengelei de rand van de appels beschermd tegen aanbakken, wat soms al wel eens wil mislukken: dus snijdt wat verbrand is weg en geniet van de rest van je gebak.
Appeltaart ingrediënten
- 2 vellen bladerdeeg uit de diepvries in de supermarkt (dikwijls worden ze in 3 gevouwen verkocht en de verpakking lijkt op een rechthoek)
- 4 appelen, liefst biologisch, dan hoef je ze niet te schillen (joepi: gezond, meer smaak en minder werk!)
- sap van 1/2 citroen
- 1 kopje bruine suiker: flink wat bruine suiker dus, ongeveer 200 gram
- 1/4 theelepel zout
- abrikozengelei
Appeltaart maken
- Oven voorverwarmen op 212 graden C.
- Neem de bladerdeeg uit de diepvries en laat 20 minuten ontdooien alvorens voorzichtig open te vouwen.
- Snijd de vellen ofwel in 3 (voor de appel liefhebbers: net de breedte van je appelschijfjes) of in 2 (breder dan de appelschijfjes, zodat de appels met een lekker krokant korstje zullen worden omringt) : het hangt dus gewoon af van wat je verkiest.
- Vet uw bakplaat in en besprenkel met bloem, leg er de velletjes bladerdeeg op en als het deeg te zacht wordt, leg je het geheel in de ijskast of enkele minuten in de diepvries.
- Verwijder het klokhuis van de appelen, halveer ze en snijd in zeer dunne halve maantjes.
- Doe de appel schijfje in een kom en knijp er het citroensap over.
- Meng er voorzichtig de suiker en het zout door. Laat een paar minuten rusten totdat de suiker duidelijk vochtig is.
- Leg de appelschijfjes overlappend over elkaar op het deeg en bestrijk zo goed en zo kwaad dat gaat met abrikozengelei (als je de gelei wat opwarmt in een sauspannetje, wordt het makkelijker uitstrijken met een borstel).
- Laat de appeltaart 18 tot 20 minuten bakken tot het bladerdeeg duidelijk is gerezen en goudbruin is gebakken. Let niet te veel op het sap dat mogelijkerwijze uit het deeg sijpelt.
- Haal de appeltaartjes uit de oven, (bestrooi indien gewenst met poedersuiker), snijd eventueel in brede repen en serveer.
Een reactie achterlaten