Op zoek naar lekkere recepten om pannenkoeken te bakken? Kies dan uit deze 7 makkelijke pannenkoeken recepten, met tips voor de keuze van je ideale koekenpan.
Zin in een snel gebakje, al dan niet geserveerd met schijfjes banaan, besprenkeld met wat citroensap en bestrooid met poedersuiker? Of met roomijs en geflambeerd?
Waarom ga je pannenkoeken bakken met Lichtmis?
Lichtmis is klassiek pannenkoekendag. 40 dagen voor Kerstmis begon de advent. 40 dagen na Kerstmis is 2 Februari: "Maria Lichtmis", waar volgens de Christelijke traditie Maria een offer-zuiveringsritueel deed na de geboorte van haar zoon.
Volgens een oude Germaanse traditie "is er geen vrouwtje zo arm, of ze maakt haar pannetje warm". Volgens sommigen verwijst de lichtjes gebakken pannenkoek naar de zon die traag maar zeker weer wat warmte begint af te geven in de verder dikwijls zeer koude februari maand.
Inhoud
Hoe maak je pannenkoeken
Het makkelijkste beslag voor dunne flensjes maak je in een blender met 1 ei, 50 gram zelfrijzende bloem, een snuifje zout, wat vanille extract en 125 ml melk.
Je kan dit recept variëren op allerhande manieren:
- meer eieren
- melk vervangen met botermelk, water of bier
- in plaats van zelfrijzende bloem, gebruik je favoriete bloem (of boekweit of spelt…) gemend met bakpoeder, of je gebruikt gist of je maakt een dikker beslag dat je opnieuw verdunt met bier of je klopt het eiwit stijf en spatel het onder het beslag net voor je begint te bakken.
Welke koekenpan gebruiken?
- Als pan gebruik je een liefst een dikke gietijzeren Le Creuset koekenpan die eens ze goed warm wordt ideaal is om snel te blijven bakken zonder voortdurend op je vuur te letten.
- Makkelijkst en niet zo vermoeiend is een antikleeflaag pan.
- Een gewone pan gaat ook die je telkens weer met olie of boter invet vooraleer een nieuwe koek te bakken.
- Tenslotte zijn er ook griddles in de handel:
Een griddle is een warme plaat waar je op kan grillen of je koeken kan op bakken, ook wel bakplaat genoemd. Nochtans werkt naar mijn gevoel een pan makkelijker vermits je met 1 draaibeweging van de pan het beslag gelijkmatig over de bodem van de pan kan verdelen en je kan met 1 beweging van de pan de half gebakken koek in de lucht gooien en omdraaien. Kan je niet goed met een pan overweg, dan is een griddle zeker iets voor jou. - Voor de typisch kleine Nederlandse poffertjes, is er natuurlijk ook de poffertjespan met vele, kleine ronde holtes (er bestaan zowel grote "pannen" voor op de kermis of in een restaurant – zoals in de foto hieronder-, alsook kleine pannen voor in uw keuken):
Ons Kookboek Tip: gebruik de pan die je in je keuken kan vinden, liefst een met antikleeflaag, een gietijzeren pan (wel zwaar om mee te werken) of geëmailleerde pan. Maak een flinke prop met keukenpapier die je voor elk baksel even in olie dompelt en waarmee je dan de pan invet.
7 makkelijke pannenkoeken recepten
- Rijstpannekoeken
- Pannenkoeken met appel
- Pannenkoeken Piet Huysentruyt
- Crepes Suzette
- Basisrecept Pannenkoeken
- Pannenkoeken recept
- Flensjes Recept
9 Bonus pannenkoek recepten:
- Grootmoeders klassieker: je lekkerste gistpannenkoeken!
- 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?
- Glutenvrije pannenkoeken bakken: lekkerder dan gewone pannenkoeken!
- 3x lekkere dikke Pannenkoeken van Jeroen Meus: smullen gegarandeerd!
- Kies uit deze 3 beproefde, makkelijke havermout pannenkoeken recepten…
- Wil je in 10 minuten lekkere pannenkoeken smullen van Piet Huysentruyt?
- Hartige Pannenkoeken Recept: een klassieker met boekweit uit Bretagne
- Lekker flamberen en genieten met roomijs van Crêpes Suzette
- Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
Leave a Reply