Ga aan de slag met dit makkelijk recept om Provencaalse gehaktballetjes te maken zodat je zal genieten van de smaken van aan de Middellandse Zee zonder op vakantie noch restaurant te moeten gaan.
De Provence is een gebied in het zuidoosten van Frankrijk, tussen de Middellandse Zee, het Rhonedal en Italië. Het is bekend voor purpere velden van lavendel en bekende wijnen zoals Chateau Neuf Du Pape.
Alhoewel een makkelijk recept dat niet vraagt voor bijzondere kooktechtnieken, is het wel wat werk en ben je er direct minstens 1 tot anderhalf uur mee bezig.
Gehaktballetjes recept
Voor het gehakt:
- 1 rode paprika
- 5 sneden oud brood geweekt in rode wijn
- 1 ajuin
- 750 gram gemengd gehakt
- 2 biologische eieren
- peper en zout
- paprikapoeder
- nootmuskaat
Voor het bakken van de gehaktballetjes:
- 2 knoflookteentjes
- olie om te bakken
Voor de saus:
- 1 groene paprika
- 1 gele paprika
- 1 ajuin
- 250 gram witte champignons
- 3 wortelen
- olijfolie om te bakken
- 1/2 kg rijpe tomaten
- 2 bouillonblokjes opgelost in wat kokend water
- olijfolie om te bakken
- 100 ml rode wijn
- peper en zout indien nodig
Voor de afwerking:
- tijm
- gehakte bieslook
- 2 knoflookteentjes
- paprikapoeder
- een beetje rode wijn
Hoe Provençaalse gehaktballetjes maken
Voor de gehaktballetjes:
- Snijd de rode paprika in zeer kleine stukjes.
- Verkruimel het brood en week in wat rode wijn.
- Snijd ondertussen een ajuin in zeer kleine stukjes.
- Meng de rode paprika, ui en het brood goed onder het gehakt met paprikapoeder, peper, zout, muskaatnoot en ook de 2 eieren.
- Maak van dit gehakt balletjes zo groot als ping-pong-balletjes.
- Warm olijfolie om te bakken op in een pan.
- Pers hier 2 twee knoflookteentjes in en zorg ervoor dat de knoflook niet verbrand.
- Bak hierin de gehaktballetjes mooi bruin langs alle kanten.
Hoe Provençaalse saus maken:
- Snijd de paprika’s in fijne stukjes.
- Snijd de ajuin in kleine stukjes.
- Was en snijd de champignons in fijne stukjes. Doe hetzelfde met de wortelen.
- Neem een pan en verwarm er de olijfolie om te bakken in.
- Stoof de ui mooi glanzend in de pan aan.
- Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe.
- Pel de tomaten en verwijder de zaadjes.
- Pureer de tomaten en doe bij in de pan.
- Doe er een glas rode wijn bij en de in kokend water opgeloste bouillonblokjes.
- Laat even sudderen en kruid desnoods bij naar smaak.
Afwerking:
- Giet de Provençaalse saus in een hoge, smalle pot.
- Doe er de gehaktballetjes bij.
- Doe er ook bieslook, tijm, paprikapoeder en twee geperste knoflookteentjes bij in.
- Giet indien gewenst er nog een beetje rode wijn bij, en laat met het deksel van de pot nog een half uurtje op een zeer klein vuurtje doorpruttelen alvorens je Provençaalse gehaktballetjes te serveren.
Een reactie achterlaten