7 tips en kookboeken die je helpen de juiste keuzes te maken om lekker en gezond te gaan eten, zodat je met meer energie en minder ziektes door het leven zal stappen.
We zeggen er meteen bij gezondheid meer is dan gezond eten alleen: mensen zijn geëvolueerd om te bewegen, dus een zittend leven is niet iets waar ons lichaam goed mee omgaat. Stress is ook verandert doorheen de eeuwen, waar de oermens zou stress hebben dat hij geen eten zou vinden, zit je nu te stressen omdat je weer in de file zit, niet op tijd op je werk gaat komen en je baas je huid weer gaat volschelden. Een beetje stress is altijd goed, maar teveel stress is gewoon dodelijk, zelfs met de beste eetgewoonte’s.
Nu je weet dat gezond leven meer is dan gezond eten, zullen we hieronder uitleggen hoe je alvast optimaal kan gaan eten. We zijn er echter steevast van overtuigd dat de welvaartsziekten zijn ontstaan door een verandert eetpatroon, zoals daar zijn:
- 1. gefabriceerd voedsel
- 2. pesticiden, bewaarstoffen
- 3. geharde olieën (transvet)
- 4. extra suiker in wat je ook maar aankoopt
- 5. geraffineerde producten.
Vermijd bovenstaande 5 categorieën, en je zal merken dat je je weer beter voelt!
Probeer het gewoon eens, en wil je recepten om je hierbij te helpen, koop dan met 2 maand geld terug waarborg het paleo recepten kookpakket waar je alvast:
- voor elke maaltijd van de dag,
- elke dag van de maand,
- minstens 1 maand lang
- nieuwe, makkelijke, lekkere gerechten kan klaarmaken met ingrediënten die niet in bovenstaande 5 categorieën voorkomen.
7 gezonde recepten tips
- "Weet wat je eet" is de belangrijkste tip om gezond te blijven. Alle kant en klare bereidingen bevatten behalve smaakstof om het ganse zootje lekker te houden allerhande dingen die je normaal niet zou eten, of alvast niet zoveel. Weet wat je eet begint met zelf je maaltijden klaar te maken en natuurlijk zelf je ingrediënten te kopen.
- Koop organische producten. Alhoewel de meststoffen en bestrijdingsmiddelen firma’s u op het hart drukken dat er geen enkel verband is tussen hun producten en ziekten zoals kanker… Oordeel voor jezelf: eet 3 maand alleen organisch voedsel en vergelijk je gezondheid nu met toen.
- Vet slaat allerhande stoffen op. Ook de residu’s van bestrijdingsmiddelen. Het is dan ook geen wonder dat in America er een regelrecht verband is tussen zwaarlijvigheid en een verhoogde kans op het krijgen van kanker.
- Vlees is lekker maar geniet met mate. Vooral rood vlees zou kankerverwekkend zijn. Geniet, maar geniet met mate en probeer een organische slager of beenhouwer te vinden in je buurt: betaal liever ietjse meer vor iets gezond, dan ietsje minder waardoor je gewoon ziek van wordt.
- Eet vooral verse groenten en fruit. Vooral de vitaminen verdwijnen naarmate u uw maaltijden langer kookt. En lekker fruit maakt lekkere nagerechten of lekkere smoothies!
- Begin je dag met een voedzaam ontbijt met veel vezels in plaats van veel suiker. Een Engels ontbijt bijvoorbeeld is op zijn minst stevig, en voor extra vezels uit groenten kan je al snel kiezen uit 1 van de groene smoothies recepten uit bovenstaand kookboeken pakket.
- Zorg voor afwisseling: verandering van spijs doet eten en zorgt ervoor dat je meer kans hebt om alles wat je lichaam nodig heeft, te consumeren. Stel een menu samen uit de volgende 5 categorieën:
- Drank
Dikwijls over het hoofd gezien, wat verklaart de massale opkomst van frisdranken en ander spul met veel suiker en bewaarstoffen. Jammer, want je hebt in de eerste plaats water nodig. Jammer genoeg smaakt dat naar niets, maar er zijn genoeg alternatieven die veel gezonder zijn dan "het kant en klare spul uit de supermarkt dat bewaart omdat er bewaarstoffen inzitten".Zo is er koffie en thee, beide kan je drinken zonder suiker als je je erop toelegt.
Zelf fruitsappen persen is natuurlijk heel lekker, zelf suikersiroop maken uit fruit is niet moeilijk en nog bevat alvast geen toegevoegde bewaarstoffen.
Tenslotte wordt de gezondste, makkelijkste, lekkerste en snelst klare drank gemaakt met een blender of smoothiemachine. We blijven het herhalen: smoothies zijn de gemakkelijkste manier om gezonder te leven (maak variaties op koude soepen – zoals salmorejo – en je hebt de 5 categorieën in 5 minuten klaar in 1 drank).
- Fruit en groenten
Eerst en vooral zeggen dat ze organisch moeten geteeld zijn. Het is belachelijk om pesticiden en ander spul te gaan eten omdat "de groenten die errond zitten" je lichaam de energie geven om gifstoffen zoals pesticiden te verdragen.Alhoewel we voorstander zijn van groene smoothies, toch even zeggen dat behalve de vezels en de mineralen, je ook enzymen en vitaminen in fruit vindt, en soms haal je door er optimaal op te knauwen meer voordeel uit groenten en fruit dan door ze te mixen. Eet je echter nooit groenten noch fruit, dan zijn smoothies een goed begin naar een gezonder leven.
- Granen en peulvruchten.
Opnieuw vezels, maar zeker een vullende factor door de koolhydraten. Verder ook vitamine B en bijvoorbeeld ijzer en andere mineralen.Klassiek zou je hier lezen: brood, rijst, aardappels en pasta. Jammer genoeg zijn al die "witte producten" (een kleurloze aardappel en gefabriceerd brood uit de supermarkt) zo ver van granen verwijderd, dat we erop drukken: consumeer alleen dat waar duidelijk veel granen en peulvruchten te bespeuren zijn.
Als het kan ga voor andere, oudere knolgewassen zoals rapen, wortelen, zoete aardappels… in plaats van de gewone aardappel (die bovendien nog eens vol pesticiden zit).
Rasechte volgers van het paleo dieet, zweren erbij dat ook peulvruchten en granen te dicht bij de moderne welvaartsvoeding staat, en gaan ook deze 2 ingrediënten vermijden. Ikzelf vind paleo recepten heerlijk en breidt hun dieet uit met zelfgebakken brood en pannenkoeken van meerdere granen en peulvruchten.
- Vis, vlees, eieren en zuivel.
Sommige vetzuren maakt ons lichaam niet aan, maar vinden we wel terug in vis. Verder geeft deze categorie een flink aantal eiwitten (die je ook uit peulvruchten kan consumeren).
- Olie en vet
In de eerste plaats: geen transvet en geen geharde olie! Of anders gezegd: de ganse reeks rijen voedsel in het midden van de supermarkt zoals koekjes en ander spul. Belangrijk voor vet oplosbare vitamines zoals A, vitamines D en E en zoals we hierboven reeds vermeldden: sommige vetzuren die ons lichaam niet aanmaakt.Voor mensen die een hoge LDL cholesterol hebben, wordt aangeraden niet teveel verzadigde vetten te eten en daar waar het kan deze te vervangen door onverzadigde vetten. We denken dan direct aan notenmelk te gebruiken in plaats van koemelk, en zo zie je voor de 2de keer dat de categorieën in elkaar lopen.
Logisch ook: ons gebit toont ons dat we alleseters zijn, wat wijst op een zeer gevarieerd dieet, meer gevarieerd dan te gaan denken in categorieën voor vezels, mineralen, of eiwitten. Er is zoveel meer in voedsel – denk aan de smaak! – dat je lichaam nodig heeft, wat veel uitgebreider is dan het simpel stoppen van wat ons lichaam nodig heeft in categorieën.
Deze zogenaamde wetenschappelijke benadering : eet zoveel uit categorie 1, zoveel uit categorie 2… heeft de opmars van de welvaartsziekten niet kunnen stoppen.
Omgekeerd moeten we dus niet gelijk een bezetene gaan afmeten wat we eten. Eet gewoon zo gevarieerd mogelijk en zorg ervoor dat je lichaam alleen gezond voedsel binnenkrijgt. Biologisch geteeld dus, net zoals we aten vooraleer de welvaartsziekten – diabetes type 2, te hoge cholesterol, zwaarlijvigheid – de kop kwamen opsteken.
Een reactie achterlaten