Lijstje van lekkere, gezonde en ongezonde tussendoortjes voor mensen op zoek naar snelle en makkelijke snacks die niet dik maken maar wel je energie op peil houden.
Als je aan de lijn doet of als je gezond wil leven, heb je zeker al gehoord dat je 5 tot 6 keer per dag moet eten, om makkelijk zijn dat 3 maaltijden en 3 tussendoortjes. Een stramien ideaal voor schoolgaande kinderen: ontbijt, lunch en dinner, 1 pauze in de voormiddag, 1 pauze in de namiddag en later op de avond als er toch nog honger komt knagen.
Loop even de supermarkt binnen en rijen en rijen snoep, chocoladeproducten, snacks, chips, borrelnootjes… Neem een verpakking van 1 van deze producten en het staat vol met toevoegstoffen en namen die superklein geschreven zijn, die je grootmoeder en dikwijls jezelf nog nooit gehoord heeft of die leukweg verborgen zijn in een E-nummer code.
Snacks, light en gezond
De keuze van snacks is ongelooflijk groot, de keuze van gezonde snacks is ongelooflijk klein. Zoek even in je supermarkt naar biologische, rauwe cashewnoten. Kan je ze vinden? Proficiat, kan je nu ook biologische okkernoten vinden? Kans is groot dat tussen de duizenden snacks, je deze 2 niet kan vinden. Nochtans is een okkernoot een product eigen aan de lage landen.
"Light" en "Gezond": het flitst je elke dag voorbij in de reclame en staat in grote letters op zo vele verpakkingen. Neem Coca Cola Light gezoet met Kaliumacesulfame (E950, volgens sommigen kankerverwekkend), Aspartame (E951, een product vooral bekend om allerlei politieke en medische controversies) en in sommige landen ook cyclamaten (zoals E952, Natriumcyclamaat, welk duidelijk bewezen is dat het blaaskanker kan veroorzaken). Light is dus wel degelijk iets anders dan gezond.
Wat eet je dan tussendoor met maar 2 gezonde snacks in de supermarkt?
Er zijn wel degelijk meer dan 2 gezonde snacks in je supermarkt, maar je vind ze niet in de snack-rijen. Je moet op zoek naar de groenten en fruit afdeling en de biologische producten afdeling.
Biologische groenten en fruit zijn wel degelijk de meest gezonde snacks. Bijna niemand eet echter groenten omdat:
- ze bitter smaken (wegens te veel pesticiden en meststoffen)
- omdat er toch geen vitaminen en enzymen meer inzitten na het platkoken van de groenten
- de schil zit vol met pesticiden.
De makkelijkste manier om elke dag toch snel en lekker je portie groenten en fruit te eten, is ze biologisch te kopen of zelf te winnen in je tuin en daarna volgens beproefde recepten mengen in wat beter bekend onder de naam "groene smoothies".
Meer makkelijke manieren om gezonde tussendoortjes te eten
- Biologische noten: de makkelijkste snack, komen in allerlei smaken, hoeven geen bewaarmiddelen, kan je makkelijk overal meenemen. Soms moeilijk te vinden en sceptici zeggen dat er veel vet in zit. Klopt: gemiddeld 50% van de noot is olie, maar dezelfde sceptici zwijgen over de hoeveelheid vet in snacks en zwijgen als vermoord over de kwaliteit van het vet in de snacks: evenveel notenolie is veel gezonder dan dezelfde hoeveelheid gehard transvet.
- Biologische groenten en fruit: raar maar waar: wat voor generaties ons basisvoedsel was, wordt nu nauwelijks nog te koop aangeboden. Gelukkig is er de laatste jaren een trend onstaan voor meer biologische producten, maar het is gewoon belachelijk dat er zoveel belastingbetaler’s-geld wordt besteed aan gezondheidszorg voor zieke mensen, maar geen belastingbetaler’s-geld wordt vrijgemaakt aan meer biologische producten. Nochtans kent iedereen de regel: "voorkomen is beter dan genezen", maar wordt ze in de politiek en in de gangbare pesticiden landbouw niet toegepast.
- Eerlijk voedsel: een snede (zelf gemaakt) biologisch meergranen of roggebrood met een schel bio-kaas en bio-mosterd: kies voor producten met een korte bewaartijd en je geeft je gezondheid direct al een duw in de goede richting. Wat mosterd betreft kies je dus voor en product met alleen mosterdzaden, azijn, water en zout: hoe bedrieglijk is het een product in een geel potje te verpakken, er allerlei extra spul, smaak en gifstoffen aan toe te voegen, en het eveneens "mosterd" te noemen?
Detox tegen gifstoffen
We kennen het allemaal: drukke dag achter de rug, eindelijk thuis en in plaats van rust ineens hoofdpijn. Aspirientje of ander medicijntje nemen, eten klaarmaken, afwas gedaan en geen fut meer om ook maar iets plezant te doen voor de rest van de avond en voor de TV in slaap vallen.
Waarom rijdt een dieselauto niet op benzine? Juist ja: verkeerde brandstof. Waarom heb jij ’s avonds geen energie, maar onze voorouders na een ganse dag op het veld te werken ’s avonds lekker bij mekaar buiten gingen kletsen? Juist ja: verkeerde brandstof. Pesticiden, gifstoffen, transvet en allerlei andere toegevoegde stoffen + alles nog eens platgekookt alvorens in een blikje te stoppen.
Oplossing is je dieet te wijzigen. 7 dagen superveel water drinken werkt, maar is ietwat barbaars. Er bestaan ondertussen allerlei meer lekkere en makkelijker vol te houden detox voedselpatronen waar je je na 7 dagen evenzeer beter bij voelt.
Voorkomen is beter dan genezen
Je levensstijl veranderen is en blijft de beste manier om gezonder te leven. Afhankelijk van welke keuze’s je maakt, afhankelijk van wat gezondheid voor jou betekent, kan je daar je tussendoortjes op afstemmen. Je zal al gemerkt hebben dat voor Sofie Dumont de "gezonde donderdag" in de keuken van Sofie er heel anders uitziet dan de ganse week waarin diabetes type 2 chef Piet Huysentruyt zijn nieuwe recepten kwam tonen.
Waar iedereen het over eens is, is dat we meer groenten en fruit moeten eten. Zelfs bij je dokter en ook bij de tandarts hangt wel een poster met daarop: snoep gezond, eet een appel. Wil je snel meer groenten en fruit in je dieet verwerken, mix ze dan in groene smoothies.
Gezonde tussendoortjes recepten
- banaan smoothie: mix een banaan met geweekt (amandel)noten of met biologisch vegetarisch poeder uit een pakje (zoals sojamelk poeder), meng er indien nodig een gezonde suiker door (dus alles behalve witte, geraffineerde suiker die je bloedspiegel onmiddellijk de hoogte injaagt om even later geen energie meer te geven)
- avocado smoothie: mix een avocado met 250 ml notenmelk of sojamelk, 125 ml water en 125 gram ijsblokjes. Mix in de blender en proef. Liefst van al doe ik er gewoon gezonde suiker naar smaak bij. Iets direct anders is er extra citroensap, suiker en vanille aan toevoegen. Wat je ook doet: ideaal als stevige hongerstiller ’s avonds en heeft ’s morgens een gezondere stoelgang voor mensen met hardnekkige constipatie
- groene smoothies als je in 1 keer groenten en fruit wil combineren
- meer salade’s en rauwkost : snijd een tomaat, wat saladeblaadjes, schraap wat schil van een wortel of rasp de wortel, snijd andere groenten in julienne. Neem een potje met deksel, voeg 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap, snuifje peper en zout, wat vloeibare honing, schudt tot een emulsie, besprenkel over je rauwe groenten en je salade is klaar. Zelf veel experimenteren of koop deze volledige cursus over raw food (rauw voedsel): boordevol lekkere recepten met alleen rauwe producten. Tussen de rauwe recepten staat bijvoorbeeld een lekker recept voor chocoladetruffels zonder boter noch room: gezond snoepen kan wel degelijk als iemand je het een keertje voordoet.
- meer gedroogd fruit: ideaal is een notenmengeling te nemen of maken en daarin je favoriete gedroogde fruitstukjes te mengen = zeer stevige hongerstiller, gezonde suikers, oliën, eiwitten, vezels en bovendien: superlekker. Ook dit kan je overal mee naartoe nemen, dus de ideale snack voor op reis of onderweg.
- yoghurt: voor zij die geen lactose intolerantie hebben is yoghurt een veelzijdig ingredient voor tussendoortjes: voeg het bij je dressing in je rauwkost, doe het bij je dessert smoothies of koude soepen, maak er ijs van, snijd er vers fruit in en voeg muesli toe, lepel gewoon op met stevia of een gezonde suiker of maak er een eiersalade mee met kappertjes, gekookte eieren en geniet met een stevige snede rogge- of meer granenbrood.
Hebben we je kunnen aantonen hoe gemakkelijk het is om in plaats van de rekken van de supermarkt leeg te kopen met ongezonde snacks, er flink wat lekkere, voedzame en snelle tussendoortjes bestaan waar je nu al mee aan de slag kan? Wil je meer gezonde tussendoortjes recepten, laat dan een reactie of lees verder in de digitale (recepten)boeken die hierboven vermeld werden: smakelijk eten en gezond weer op!
Een reactie achterlaten